Vinul fiert, duşmanul de temut al răcelilor. Cât e indicat să bei şi cui îi este interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinul roşu, o băutură miraculoasă FOTO Adevărul
Vinul roşu, o băutură miraculoasă FOTO Adevărul

Una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice de pe planetă, vinul roşu, poate fi şi benefic organismului, băut în cantităţi moderate. Mai ales iarna, vinul fiert este una dintre băuturile preferate ale românilor şi se transformă într-un duşman al răcelilor datorită substanţei numită resveratrol, care are proprietăţi inflamatorii.

”În timp ce prea mult alcool poate dăuna organismului, cercetătorii europeni sugerează că 1-2 pahare de vin roşu pe zi pot, de fapt, să aducă beneficii. S-a descoperit că persoanele care consumă 2 pahare de vin rosu pe zi manifestă cu 44% mai puţine răceli decît cei care se abţin de la consumul de vin roşu. S-a dovedit că resveratrolul are proprietăţi antiinflamatorii, ceea ce ajută la menţinerea sănătăţii fizice generale din moment ce multe boli şi maladii sunt atribuite inflamaţiilor”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie. 

Aceasta atrage însă atenţia că persoanele care consuma vinul roşu în cantităţi mai mari decât cele recomandate, pot experimenta efecte opuse.  De asemenea, cei care suferă de următoarele afecţiuni ar trebui să evite consumul de vin roşu: cei care prezintă un nivel ridicat de trigliceride, cei care suferă de migrene, persoanele care încearcă să slăbească şi femeile gravide. 

“Vinul conţine de asemenea, calorii goale, care pot duce la creşterea în greutate. Consumul excesiv de alcool este asociat cu efecte negative asupra sănătăţii ce includ creşterea riscului de cancer, boli hepatice, amplificarea presiunii sangvine, insuficienţă cardiaacă şi dependenţă”, explică Marina Grigore. 

Specialiştii ne sfătuiesc să obţinem însă aceleaşi beneficii pentru sănătate şi din alte surse, decât din consumul de vin roşu. Flavonoidele de exemplu, se pot găsi şi în fructe şi legume.  Strugurii si sucul de struguri au, de asemenea, aceleaşi componente ca şi vinul rosu. 

3 beneficii ale consumului de vin roşu

Printre avantajele consumului de vin roşu se regăsesc furnizarea de energie, îmbunătăţirea digestiei, stimulează apetitul şi faptul că poate ajuta la restabilirea echilibrului nutriţional. 

Reglează ceasul biologic. Melatonina conţinută de vinul roşu ajută la reglarea ceasului biologic, dar este şi un puternic antioxidant. Aşadar, consumul unui pahar de vin roşu înainte de culcare poate fi benefic pentru somn.

Reduce riscul de cancer. Specialiştii spun că fiecare pahar de vin roşu consumat zilnic reduce riscul cancerului de plămâni cu 13%. De asemenea, 4 sau mai multe pahare de vin roşu pe săptămână ajută la diminuarea riscului de cancer de prostată cu 50%. Şi cancerul mamar poate fi ţinut la distanţă cu ajutorul acestei băuturi. Însă moderaţia este cheia: 1-2 pahare pe zi. 

Menţine sănătatea vaselor de sânge. Vinul roşu poate preveni debutul şi progresia aterosclerozei, care se declanşează atunci când vasele de sânge încep să-şi piardă abilitatea de relaxare. Alcoolul şi polifenolii din vin favorizează menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, prin promovarea formării de oxid nitric. Aceasta are un rol foarte important în reglarea tonusului vascular. 

Ce valoare nutritivă are vinul roşu

Licoarea conţine următoarele vitamine şi minerale: 

Potasiu - ajută la reglarea ritmului cardiac, ajută în sinteza acidului proteic şi nucleic la producerea de energie şi convertirea zahărului din sânge în glicogen.

Fluor - este un mineral care poate preveni cariile dentare şi menţine smalţul dinţilor puternic.

Fosfor - ajută la transformarea mâncării în energie, ajută funcţia renală, metabolismul, multiplicarea celulară şi susţine contracţiile musculare ale inimii.

Colina - face parte din familia vitaminei B şi ajută la menţinerea sănătăţii generale. Contribuie şi la funcţionarea adecvată a memoriei.

Vă recomandăm şi:

Fructele care „ard“ colesterolul rău şi reglează presiunea sângelui. Ce substanţe minune conţin

De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite