Spitalul din Călăraşi nu a testat niciodată dezinfectanţii de la Hexi Pharma pentru care a plătit 400.000 de lei. Manager: “Am luat de bun produsul!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Ghiveciu a fost numit manager la spitalul din Călăraşi pe 5 mai FOTO Facebook/Camelia Ghiveciu
Camelia Ghiveciu a fost numit manager la spitalul din Călăraşi pe 5 mai FOTO Facebook/Camelia Ghiveciu

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi de la Hexi Pharma pune pe jar noua conducere a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Călăraşi, unitatea medicală unde au fost descoperite probe neconforme. Practic, aici, atât siguranţa pacientului, dar şi cea a personalului medical sunt puse în pericol.

Deşi nu a fost vorba despre infecţii nozocomiale, managerul interimar al spitalului, numit în funcţie în urmă cu câteva zile, pe 5 mai, spune că a ordonat să nu se mai utilizeze dezinfectanţi de la Hexi Pharma. Camelia Ghiveciu, de profesie economist, a preluat frâiele spitalui într-un moment delicat. Pentru a gestiona problema, mai ales că se află în derulare o anchetă a Parchetului General, managerul a oprit de la folosire dezinfectanţii incriminaţi, pentru care spitalul a plătit o “căruţă de bani. Este vorba despre un contract încheiat în 2015, licitaţie realizată pe SEAP, cu o valoarea de aproximativ 400.000 de lei.

“ Este o situaţie foarte gravă. Nu se pune problema ca medicii să nu mai intervină chirurgical, însă este o situaţie de confuzie generală. Pe de o parte medici, pe de altă parte pacienţii. Nu mai avem în stoc decât o cantitate nesimnificativă de dezinfectanţi de la Hexi Pharma. Vom demara o procedură de urgenţă pentru achiziţionarea altor produse conforme”, a explicat Camelia Ghiveciu.

La rândul său, aceasta spune că niciodată la Călăraşi nu a fost verificată eficacitatea substanţelor. “ În laboratoarele nostre, prin Direcţia de Sănătate Publică, se fac doar analize microbiologice. Noi am luat de bun produsul din start, pe baza unui certificat de calitate. Ar trebui să existe la nivel naţional un laborator unde să se facă, periodic, astfel de analize. În acest mod, cred eu, s-ar elimina posibilitatea apariţiei unor produse slabe calitativ”, a spus Camelia Ghiveciu.  Aceasta a mai explicat şi faptul că de multe ori se verifică dacă oamenii responsabili cu curăţenia respectă concentraţia când se foloseşte produsul, în acest sens fiind realizate mai multe instruiri de personal.

Lista unităţilor cu probleme

Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri, 6 mai, cu aprobarea Parchetului General, lista unităţilor sanitare din toată ţara în care s-au găsit nereguli, ca urmare a folosirii dezinfectanţilor diluaţi.

Ancheta şi prelevarea de probe au loc în scandalul dezinfectanţilor diluaţi şi de 10 ori, folosiţi în majoritatea unităţilor medicale din România şi distribuiţi de HexiPharma

“Tototadă, precizăm faptul că pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii informează faptul că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma. La Călăraşi au fost descoperite probe neconforme în Spitalul orăşenesc Lehliu Gară, Spitalul de Psihiatrie Săpunari, Spitalul de Pneumologie, Spitalul judeţean de Urgenţă Călăraşi şi Spitalul municipal Olteniţa.

În cadrul celor peste 3.000 de controale dispuse de Ministerul Sănătăţii au fost ridicate probe din dezinfectanţi pentru a fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienţei acestora. De asemenea, în cadrul aceloraşi controale, s-au recoltat probe separat care trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentraţiile înscrise pe etichetă sunt în concordanţă cu conţinutul.

Vă recomandăm şi:

Protest spontan la Ministerul Sănătăţii. Hexi Pharma: „Nu negăm raportul care arată că dezinfectantul era diluat de zece ori”

Sorin Oprescu a dat gratuit un sediu companiei Hexi Pharma; Spitalul Universitar a plătit 20% din costurile de producţie ale companiei în 1994 - 2005

Autorităţile nu verifică în laborator dezinfectanţii din spitale. Reacţia producătorului Hexi Pharma

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite