Secretul preparatelor cu urzici, plantele care alungă boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncarea de urzici, un preparat delicios FOTO Adevărul
Mâncarea de urzici, un preparat delicios FOTO Adevărul

Mâncare de sezon foarte hrănitoare, urzicile se gătesc în diverse feluri. Maestrul gastromoniei româneşti, Radu Anton Roman, propune în cartea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (ed. Paideia) mai multe variante gustoase pentru preparate din prima buruiană a primăverii.

Mâncare de sezon foarte hrănitoare, urzicile se gătesc în diverse feluri. Maestrul gastromoniei româneşti, Radu Anton Roman propune în cartea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”(ed. Paideia) mai multe variante gustoase pentru preparate din prima buruiană a primăverii. De altfel, despre această plantă miraculoasă, capabilă să vindece numeroase afecţiuni, notează şi etnologul Ion Ghinoiu în lucrarea “Obiceiuri populare de peste an”:

Buruiana lui Marţ, populara denumirea a urzicii, e un aliment fortifiant după lunga iarnă, leac pentru vindecarea bolilor. Prin calităţile sale deosebite (prezenţa perilor urticanţi, rezistenţa la frig şi secetă, apariţia ei concomitent cu topirea zăpezii, valoarea practică şi terapeutică) urzica a fost asemuită cu iutele şi puternicul zeu Marte.
Urzica este o plantă sacră, mâncată în anumite zile sau perioade ale primăverii: Dochia, Săptămâna Patimilor, Sâmbăta Paştelui şi altele. Pentru a fi iuţi şi sănătoşi de-a lungul anului, tinerii se sorcovesc cu frunze de urzică în zilele de Sângiorz, Paşte, Arminden”.

Urzici la cuptor

• 1 kg urzici tinere
• 1 pahar cu lapte
• 50 g unt + 50 g unt pentru uns tava
• 4 linguri făină
• 4 ouă
• 1 ceaşcă orez cu bob lung
• 200 g telemea
• piper

Mod de preparare:

Se grijesc bine urzicile, cu apă multă, că au nisip şi vietăţi, se pun la fiert. Ouăle se bat bine cu făina, laptele, untul, piperul, până se fac pastă şi spumă. Se spală, se fierbe orezul. S-au înmuiat urzicile, se scot, se scurg, se toacă, se amestecă cu orez fiert şi pastă de ouă. Cratiţa se unge bine cu unt. Se aştern urzicile cu orez şi pastă. Deasupra se rade brânză. În cuptorul cu foc mărunt vor sta o juma’ de oră, să se-nchege şi să se aurească brânza.

Drob de urzici
1 poală de urzici
6 cepe
1 căpăţână de usturoi
12 ouă
2 linguri de unt
sare, piper
cimbru şi marar verde
1 coşuleţ de ciuperci

Mod preparare:

Urzicile grijite bine se pun la fiert 1 sfert de oră în apă clocotită. Cepele se toacă bob de porumb şi se pun la călit în unt. Ciupercile se taie cât de mărunt şi se pun peste ceapa aurie, să se călească 20 de minute. Se sărează, se piperează mâncarea din când în când. Usturoiul, mărarul şi cimbrul se pisează pastă, urzicile se scurg bine şi se toacă. Se bat ouăle, se învârt bine cu usturoi, mărar şi urzici şi se amestecă cu ciupercile; se aranjează într-o formă de cozonac. Se pun în cuptor, la foc molcom, să se închege şi să se rumenească.

Borş oltenesc de urzici

Ingrediente: o legătură de urzici tinere, 100 g morcovi, 100 g pătrunjel, 100 g ceapă, 25 g bulion, 100 ml ulei, 200 ml lapte, 50 g făină, o legătură de pătrunjel, 1,5 l borş de putină, sare.

Preparare: Se aleg urzicile tinere, se curăţă de codiţe, se opăresc bine, se trec prin maşina de tocat şi se pun la fiert în apă cu sare. După 20 de minute se adaugă ceapa tocată fin şi zarzavatul tăiat rondele (după ce au fost călite împreună în ulei). Făina se căleşte în restul de ulei şi se stinge cu laptele amestecat cu apă, se lasă să fiarbă 15 minute şi se adaugă la urzici. La sfârşit se pune borşul de putină, care a fost fiert separat, şi se presară verdeaţa tocată fin.

Mâncare de urzici

Ingrediente:

 
•    5 legături de urzici
•    2 linguri ulei
•    1 ceapă medie
•    1 lingură făină
•    sare
•    2 căţei de usturoi
•    opţional : 1 ou prăjit/ porţie

Mod de preparare:

După curăţarea şi spălarea urzicilor (în apă rece), se la fiert într-o oală în care fierbea deja apa cu sare, dar în momentul în care apa clocoteşte. Se lasă la fiert aproximativ 15-, apoi se strecoară (din zeamă se mai păstrează o cană pentru a omogeniza mâncarea). Se toacă mărunt, se adaugă sare după gust şi lingura de făină pe care o omogenizăm în acest amestec. Între timp,  ceapa se pune la călit, iar în momentul când aceasta este rumenită se adaugă piureul de urzici peste şi, puţin câte puţin, se încorporează şi zeama oprită. Mâncarea se mai lasă pe foc mic 10 minute, apoi se adaugă şi 2-3 căţei de usturoi tăiaţi mărunt. Se serveşte cu mămăligă şi un ou prăjit (opţional). Poftă bună!
 
Proprietăţi antianemice

Cine mănâncă urzici în această lună, prima buruiană din martie, va fi sănătos tot anul. Specialiştii spun că urzica are o concentraţie mare de carotenoide (provitamina A) cu acţiune regeneratoare a pielii şi a mucoaselor, de vitamine precum B2, C, K, de acizi (folic şi pantotenic), de flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, substanţe renumite pentru efectul tonic, cicatrizant şi antiinflamator.

„ Datorită proprietăţilor antianemice, remineralizante, hemostatice, antidiareice şi hipoglicemiante, urzica se foloseşte în tratarea unei game variate de afecţiuni. De la hipertensiune şi până la nivelul crescut al glucozei din sânge şi anemie", explică Marian Grigore, specialist în apifitoterapie.

Vă recomandăm şi:

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite