Seceta face prăpăd. Imagini dramatice cu Borcea, braţul Dunării, la Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borcea, braţul Dunării, la Călăraşi, în dreptul localităţii Coslogeni. Apa scade dramatic FOTO Facebook/Cosmin Şuţu
Borcea, braţul Dunării, la Călăraşi, în dreptul localităţii Coslogeni. Apa scade dramatic FOTO Facebook/Cosmin Şuţu

La Călăraşi, braţul Dunării scade alarmant. În unele zone peisajul arată dramatic. Dune de nisip au apărut în albia Borcei, iar pericolul care ne paşte este tot mai mare.

Câteva fotografii realizate cu drona arată situaţia critică provocată de seceta tetribilă cu care se confruntă România. În judeţul Călăraşi, în dreptul localităţii Coslogeni, braţul Borcea arată spectaculos, dar în acelaşi timp trist. Apele s-au retras atât de mult încât, de sus, apa are culoare aurie.

Şi la Vărăşti, Dunărea a scăzut atât de mult, încât la aproape 10 metri de ţărm te poţi plimba liniştit, pentru că nivelul apei abia ajunge la glezne. 

Veşti bune nu sunt în viitorul apropiat. Specialiştii estimează scăderi accentuate ale debitului fluviului în următoarele zile, lucru care va afecta major irigaţiile în judeţul Călăraşi.

Conform lui Adrian Nica, director Apele Române-Filiala Călăraşi, prognoza este sumbră. "În următoarele şase zile estimăm un debit de 2.190 mc/s, la o cotă de minus 114 centimetri. Astăzi(sâmbătă, 23 iulie) cota Dunării la Călăraşi este de minus 77 centimetri. Vor fi afectate major irigaţiile. La o cotă de minus 100 centimetri, pompele de la Dunăre se vor opri. Vor intra în cavitaţie, adică debitul e mai mic decât cel pe care poate să îl soarbă pompa", a explicat ing. Adrian Nica.

Acesta a mai precizat că minimul istoric înregistrat la Călăraşi, în urmă cu câţiva ani, a fost de minus 150 de centimetri, cu un debit de 1.700 mc/s.

Restricţii în mai multe judeţe

Furnizarea apei este restricţionată în peste 200 de localităţi din 17 judeţe, din cauza secetei, conform Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), care spune că rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă.

Administraţia Naţională „Apele Române” aminteşte populaţiei că este nevoie „să folosească” raţional resursele de apă astfel încât acestea să fie suficiente pentru toţi beneficiarii.

calarasi bratul Borcea la Calarasi FOTO Faceb/Cosmin Şuţu

Braţul Dunării la Călăraşi scade văzând cu ochii FOTO Facebook/Cosmin Şuţu

Apele scad văzând cu ochii

Având în vedere prognoza INHGA cu privire la evoluţia debitelor Dunării şi a râurilor interioare pentru luna iulie, debitele Dunării în secţiunea Baziaş vor ajunge până la valoarea de 2150 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s) şi cu un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României. Pe toată perioada intervalului de prognoză, pe tot sectorul aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere, spune Administraţia Naţională „Apele Române”.

Instituţia estimează că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional va menţine un coeficient de umplere de peste 70%. În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 80 (cm) suficientă pentru funcţionarea CNE.

calarasi bratul Borcea (dreapta)la Calarasi FOTO Faceb/Cosmin Şuţu

Canalul siderurgic din Călăraşi, iar în dreapta braţul Borcea FOTO Facebook/Cosmin Şuţu

Vă recomandăm şi:

Mărturii. Soldaţii ruşi care nu mai vor să lupte în Ucraina, ţinuţi „captivi” în pivniţe pentru a fi convinşi să se răzgândească

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Pierderile ucrainienilor au scăzut de 2-3 ori, de când au primit armele din Occident. Până la două mii de soldaţi ruşi au fost înconjuraţi lângă HersonBody

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite