Inaugurare la Cluj, pentru lucrările la spitalul regional. Avertismentul unui CEO din domeniu medical: „E nevoie și de oameni de calitate“

0
Publicat:

Lucrările la Spitalul Regional din Cluj, o investiție de 450 de milioane de euro, au fost inaugurate în weekendul 18-19 mai 2024. CEO-ul Terapia, Dragoș Damian, atrage atenția asupra faptului că pe lângă infrastructura medicală de calitate, România are nevoie de medici de calitate.

Inaugurarea lucrărilor la Spitalul Regional Cluj. FOTO: Captura video
Inaugurarea lucrărilor la Spitalul Regional Cluj. FOTO: Captura video

CEO-ul Terapia, Dragoș Damian, face legătura dintre prima lopată la construcția Spitalului de Urgență Cluj - moment care a avut loc sâmbătă, 18 mai 2024, în comuna Florești, satelit al municipiului Cluj-Napoca, în prezența multor politicieni de la Centru, inclusiv ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și președintele Senatului Nicolae Ciucă - și un raport al Colegiului Medicilor.

15 mai 2024. Colegiul Medicilor din România: Medicii români, burnout 36%, teamă de malpraxis 80%, intenția de plecare din țara 58% la medicii sub 35 de ani.

18 mai 2024. Multă lume bună prezentă la prima lopată din construcția Spitalului de Urgență Cluj.

Acesta este un comentariu neelectoral, nesponsorizat, necomandat”, își începe postarea Damian.

El felicită autoritățile pentru inaugurarea de sâmbătă din Cluj.

Felicitări pentru inaugurarea de sâmbătă din Cluj. Ni se spune de multă vreme că avem nevoie de spitale regionale, județene, municipale, orășenești, comunitare. Sunt sume enorme alocate infrastructurii medicale, din fonduri nerambursabile guvernamentale, europene și din PNRR dar și din credite bancare – să vedem cum o să le plătim pe acestea din urmă, economiștii spun că suntem peste măsura de îndatorați, dar ce știu ei?”

Economistul susține că este foarte bine că în ultimii ani au fost inaugurate șantiere de construcții, de infrastructură, autostrăzi, spitale, școli.

„Nu o să mai avem pe cine să angajăm la spitalele regionale”

Damian susține că foarte importantă este resursa umană specializată și calificată, personalul medical pe care îl avem, îl pregătim, îl dezvoltăm pentru a funcționa în noile spitale regionale, județene, municipale, orășenești, comunitare.

„Datele care vin de la studiul sociologic comandat de Colegiul Medicilor ne arata că, dacă cineva nu intervine până înainte de 2027 nu o să mai avem pe cine să angajăm la spitalele regionale, județene, municipale, orășenești, comunitare – iar datele de la Colegiul Medicilor nu arată cât din personalul medical senior se va pensiona peste 5-10 ani, probabil 30-35%. Și nu este vorba doar despre medici ci și despre asistenți, infirmieri, brancardieri și tot restul angajaților din sistem”, susține economistul.

„Intentia de plecare din tara a medicilor tineri de la 58%”

„Poate că până în 2027, când se termină spitalele regionale, inclusiv cel din Cluj, vom găsi o cale sa reducem burn-out-ul medicilor de la 36% la, să zicem, 10%, teama de malpraxis de la 80% la, să zicem, 50% și intentia de plecare din tara a medicilor tineri de la 58% la, să zicem, 25%”, își exprimă Damian speranța.

El susține că sistemele sanitare din țările de Uniunea Europeană și din Statele Unite au o nevoie enormă de personal medical specializat și calificat astfel încât vor continua să atragă fără probleme acest personal din sistemul public din Romania.

„Sistemul sanitar privat din România, la fel, într-o nevoie enormă de personal medical specializat și calificat, va continua să atragă fără probleme acest personal din sistemul public. Vom putea înlocui aceasta fluctuație cu personal din Moldova și Asia sau cu inteligența artificială sau roboți? Chiar credeți asta?”, se întreabă el retoric.

Damian face un apel la politicienii prezenți sâmbătă la Cluj să facă un plan de acțiune astfel încât atunci când va fi gata spitalul, să avem și medici.

„Nu am pretenția că o să mă asculte cineva, dar rog toata lumea bună care a fost sâmbăta, 18 mai 2024, la momentul istoric al primei lopeți din construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj, să fie responsabilă și să facă un plan de acțiune ca să reducem până în 2027 procentele date de Colegiul Medicilor în analiza din 15 mai 2024”, a scris Dragoș Damian.

Cine va construi Spitalul

În data de 28 februarie 2024, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a semnat contractul de lucrări de construcții (Pachetul 1), obiectiv de investiții „Spital Regional de Urgență Cluj”. Contractul în valoare de 52 de milioane de lei, fără TVA, a fost obținut de UBITECH CONSTRUCȚII SRL.

Durata contractului este de 16 luni (8 luni execuție + 8 luni o eventuală mentenanță și supraveghere).

Compania are în portofoliul lucrările de extindere a Bazei Aeriane 71 din Câmpia Turzii, noul sediu al Comandamentuluiul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO, din Sibiu, Pavilion multifuncțional în incinta Institutului „Cantacuzino”, București, rabilitarea Universității Naționale de Apărare „Carol I” – UNAP. 

Spital de 450 de milioane de euro pe credit

Banii pentru Spitalul Regional din Cluj vor fi obținuți, în cea mai mare parte, dintr-un credit respectiv din fonduri propriii.

România și Banca Europeană de Investiții au semnat un contract de finanțare în valoare de 305 milioane de euro, în 2021.

Împrumutul reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgență Cluj, diferența de aproximativ 150,4 milioane EUR (33%) fiind asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătății, în calitate de Promotor și agenție de implementare.

Investiția de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (cu excepția a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locația curentă).

Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implică tehnologie și experiență de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor viitoare pandemii.

Complex de clădiri cu 7 etaje

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026.

Acest împrumut este al doilea din seria de trei împrumuturi convenite de Ministerul Finanțelor cu Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea celor spitale regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova.

Ministerul Finanțelor a finalizat în decembrie 2021 pașii legali pentru intrarea în vigoare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgență Iași și, în paralel cu procesul de aprobare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, efectuează demersurile necesare pentru încheierea Contractului de Finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite