Orașul care ar putea fi Salonicul României. Daniel Buzdugan: „Este atâta istorie, poezie și poveste din vremurile de altădată“

0
Publicat:

Realizatorul matinalului Radio ZU, Daniel Buzdugan, a rămas plăcut impresionat de orașul Brăila, despre care afirmă că ar putea deveni „Salonicul României”. 

Daniel Buzdugan, turist în Brăila FOTO: Arhivă Personală/FB
Daniel Buzdugan, turist în Brăila FOTO: Arhivă Personală/FB

Daniel Buzdugan a mers în acest weekend în orașul de pe malul Dunării pentru a susține performanța echipei de fete handbal-HC Dunărea. Îndrăgitul om de radio susține într-o postare pe pagina sa de Facebook că „Brăila e frumoasă!” și ar putea fi „Salonicul României”.

„La Brăila <Toate-s vechi și nouă toate!> Aici întâlnești o foarte plăcută îmbinare a trecutului cu prezentul. Casele din zona Centrului vechi sunt bijuterii din alte vremuri. Orașul ar putea fi Salonicul României, e atâta istorie și atâta poezie și poveste în Brăila, că poți umple o bibliotecă doar cu mărturii din vremurile de altădată”, a scris Buzdugan, pe Facebook. 

Acesta a amintit și de nume mari ale culturii românești și universale din Brăila precum: „Panait Istrati, prietenul lui Nikos Kazantzakis, autorul romanului Zorba grecul ( autorul grec l-a pomenit pe Panait Istrati în Zorba grecul și în Raport către El Greco), Hariclea Darclee, una din cele mai mari soprane ale lumii. Timp de 25 de ani a fost considerată cea mai mare soprană a lumii. Pentru vocea ei a compus Giacomo Puccini opera Tosca”.

Omul de radio Daniel Buzdugan: „Vă invit să ascultați Steaua fără nume”

Daniel Buzdugan continuă să promoveze Brăila și amintește și de Mihail Sebastian, unul din cei mai mari autori ai literaturii române. „Vă invit să ascultați seara înainte de culcare o capodoperă de-a sa: Steaua fără nume (teatru radiofonic, pe Youtube) sau să citiți Orașul cu salcâmii, Accidentul sau chiar Jurnalul său apărut la Editura Humanitas”, spune Buzdugan.

O altă personalitate de renume mondial a urbei a fost Ana Aslan (1897-1988) - academiciana ale cărei produse din gama Gerovital H3 si Aslavital, luptă cu efectele îmbătrânirii şi sunt printre cele mai apreciate în lume, mai spus Buzdugan.

„Brăileni sunt și Fănus Neagu, Dumitru Panaitescu-Perpessicius și celebra actriță Maria Filotti.  În domeniul muzicii, avem o întreagă listă de brăileni: George Niculescu-Basu, Petre Ştefănescu-Goangă, Elena Teodorini, Ionel Perlea , Petre Marcu, George Cavadia, Olimpia Mărculescu, Maxim Vasiliu, Elena Patrichi, Johnny Răducanu şi Nicu Alifantis”, amintește realizatorul matinalului de la Radio Zu.

Buzdugan: Vă invit  în <Orașul cu salcâmi>

Din prezentarea sa despre Brăila nu putea lipsi, desigur, și peștele de Dunăre. Așa că și-a încheiat vizita cu o masă delicioasă la o cunoscută cherhana.

„Ar fi multe povești de spus, dar mi s-a făcut foame și mă duc să mănânc un pește de Dunăre într-unul din cele mai frumoase locuri din Brăila. M-a furat frumusețea locului și poveștile și era să uit pentru ce am venit la Brăila: pentru a susține alături de toată comunitatea brăileană performanța fetelor de la handbal. Alb-albastră e inima noastră!  Vă invit  în <Orașul cu salcâmi>, cum spunea Mihail Sebastian, la o saramură de somn și o poveste frumoasă, și vă asigur ca nu veți regreta”, încheie Buzdugan.

BrăilaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite