LIVE TEXT | Președintele Iranului și ministrul de Externe, declarați morți în urma prăbușirii elicopterului în care se aflau. Aparatul de zbor a ars | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi și ministrul de Externe, Hossein Amir Abdollahian, au murit în urma accidentului de elicopter produs ieri într-o zonă muntoasă din nordul țării, potrivit Reuters care citează un oficial iranian. 

Ebrahim Raisi a murit în urma prăbușirii elicopterului FOTO EPA
Ebrahim Raisi a murit în urma prăbușirii elicopterului FOTO EPA

UPDATE: Televiziunea de stat iraniană a dat publicității imagini de la operațiunea de transportare a trupurilor neînsuflețite din elicopterul prăbușit.

UPDATE: Posibile cauze ale prăbușirii elicopterului în care se afla președintele Iranului.

Vremea ar fi jucat un rol cheie în prăbușirea elicopterului care l-a ucis pe președintele Iranului Ebrahim Raisi, a declarat analistul militar CNN Cedric Leighton.

Erau nori joși și temperaturi mai scăzute decât media în regiunea de nord-vest a Iranului în momentul în care elicopterul care îl transporta pe președintele Ebrahim Raisi și alte opt persoane s-a prăbușit duminică. Detalii aici.

UPDATE: Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă muntoasă şi pe o vreme foarte rece, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipe de căutare au localizat epava aparatului de zbor în provincia Azerbaidjanul de Est, informează Reuters, citat de Agerppres. Detalii aici.

UPDATE:  Echipele de salvatori nu au detectat luni „niciun semn” de viaţă umană în elicopterul la bordul căruia s-a aflat preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi care s-a prăbuşit duminică în nord-vestul Iranului, potrivit televiziunii de stat iraniene.

Apartul de zbor este „complet ars” au anunțat salvatorii. Detalii aici.

UPDATE: Rusia trimite echipe de salvatori în Iran pentru a oferi ajutor la operaţiunile de căutare a elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

UPDATE: Echipele de căutare și salvare continuă căutarea elicopterului implicat într-un accident într-o zonă muntoasă din  partea de nord-vest a Iranului şi la bordul căruia se aflau mai mulţi oficiali de rang înalt, inclusiv preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, dar acţiunea este îngreunată de condiţiile meteo dificile şi de căderea nopţii, notează agenţiile Reuters şi DPA, scrie AGERPRES.

UPDATE: Comisia Europeană activează cartografierea prin satelit pentru a asista la căutări.

Comisia Europeană activează serviciul de cartografiere prin satelit pentru a ajuta eforturile de căutare, în urma unei solicitări de asistență din partea Iranului, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor.

Serviciul de gestionare a situațiilor de urgență Copernicus al Comisiei Europene furnizează produse de cartografiere bazate pe imagini din satelit.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a declarat pe X că serviciul își activează „serviciul de cartografiere rapidă ca răspuns la accidentul de elicopter”.

UPDATE: Turcia trimite echipamente de căutare și salvare în Iran.

Turcia trimite echipamente de căutare și salvare pentru a ajuta la găsirea președintelui și a ministrului de externe iranian.

Agenția  de gestionare a dezastrelor din Turcia a declarat că a primit o solicitare de asistență din partea Iranului după prăbușirea elicopterului lui Ebrahim Raisi.

Un elicopter de căutare și salvare cu vedere nocturnă, 32 de persoane și șase vehicule au fost trimise în Iran, a anunțat agenția.

De asemenea, alți 15 salvatori au fost plasați în stare de alertă în cazul în care vor fi necesari, a adăugat agenția.

UPDATE: Semiluna Roșie neagă rapoartele conform cărora elicopterul a fost găsit.

Un oficial al Semilunii Roșii iraniene, care se află în zona unde se desfășoară operațiunile de căutare, a declarat că „mass-media locală” a fost responsabilă pentru rapoartele neconfirmate conform cărora elicopterul ar fi fost găsit.

Un reporter de la televiziunea de stat din zonă l-a citat și pe ministrul Energiei, Ali Akbar Mehrabian, spunând că nu au fost actualizări.

Dar reporterul a spus că echipele de căutare și salvare se află la aproximativ doi kilometri de o zonă unde există posibilitatea de a găsi elicopterul.

UPDATE: Elicopterul în care se afla președintele Iranului ar fi fost găsit, a anunțat presa de stat. Aparatul ar fi fost găsit de echipa de căutare și salvare.

Nu există la acest moment date despre eventuali supraviețuitorii

Forțele iraniene sunt în apropierea locului accidentului

UPDATE: Forțele iraniene spun că sunt acum „aproape” de locul unde se presupune că s-a produs incidentul. Zona muntoasă și condițiile meteorologice nefavorabile au îngreunat echipele de căutare să ajungă la fața locului. Dar forțele de frontieră iraniene au spus că echipele lor de căutare și salvare sunt acum aproape de posibilul loc al „incidentului”, deși elicopterul nu a fost încă localizat.

Purtătorul de cuvânt al președintelui cere „răbdare, rugăciune și încredere”

Purtătorul de cuvânt al președintelui Iranului a declarat: „Ne confruntăm cu condiții dificile și complicate. Este dreptul oamenilor și al presei să fie la curent cu ultimele știri despre accidentul de elicopter al președintelui”, a spus Ali Bahadori Jahromi.

„Totuși, conform coordonatelor locului accidentului și a condițiilor meteo, nu există noutăți până acum.

„În aceste momente, răbdarea, rugăciunea și încrederea în grupurile de ajutor sunt calea de urmat.”

Liderul Suprem spune publicului să nu-și facă griji

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, s-a adresat iarnienilor.

Sperăm că Dumnezeu Atotputernic îl va întoarce pe respectatul și onorabilul președinte și pe tovarășii săi în brațele națiunii. Toată lumea ar trebui să se roage pentru sănătatea acestui grup de slujitori”, a spus el.

Poporul iranian nu ar trebui să-și facă griji, nu va exista nicio întrerupere în activitatea țării”, a mai spus Khamenei.

Potrivit constituției, vicepreședintele își asumă puterea în cazul decesului unui președinte, urmând să se organizeze alegeri.

UPDATE: Televiziunea de stat întrerupe programul obișnuit.

Televiziunea de stat din Iran și-a suspendat programul obișnuit și, în schimb, difuzează imagini cu eforturile de salvare, precum și cu mulțimi de credincioși care recită rugăciuni în Sfântul Altar al Imamului Reza din orașul Mashhad, orașul natal al președintelui Raisi.

Președintele Azerbaidjenului, profund tulburat

Președintele azer Ilham Aliyev, care a fost cu președintele iranian Raisi înainte de prăbușire de astăzi, s-a declarat profund tulburat de vești. El a spus că rugăciunile sale sunt pentru Raisi și restul delegației și că „în calitate de țară vecină, prietenă și frățească, Azerbaidjanul este pregătit să ofere orice asistență necesară”.

Președintele Raisi se afla în vizită în Azerbaidjan pentru a inaugura un al treilea baraj la granița dintre cele două țări. Relațiile nu sunt însă simple - anul trecut, fiecare a expulzat câte patru dintre diplomații și au existat și tensiuni legate de faptul că Azerbaidjanul a deschis o ambasadă în Israel în martie 2023.

UPDATE: Iranul a desfășurat membri ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice și ai forțelor armatei în zona de căutare pentru a ajuta la căutarea elicopterului. În jur de 40 de echipe de căutare și salvare, echipe medicale și drone au fost, de asemenea, desfășurate.

Viețile celor de la bord „în pericol”

Viețile președintelui Raisi, ale ministrului de externe Hossein Amir Abdollahian și ale celorlalți pasageri sunt „în pericol în urma prăbușirii elicopterului”, a declarat un oficial iranian pentru Reuters. Televiziunea de stat iraniană a reiterat că încă nu există informații despre soarta celor aflați la bordul elicopterului prăbușit și că orice deces sau rănire nu poate fi confirmată în acest moment.

Suntem încă plini de speranță, dar informațiile care vin de la locul accidentului sunt foarte îngrijorătoare”, au spus aceștia.

Salvatorii sunt așteptați să ajungă la fața locului mai târziu în această seară, potrivit televiziunii de stat, dar deja a căzut întunericul și condițiile meteorologice sunt proaste.

Moment sensibil pentru Iran

Este un moment sensibil în Iran pentru o criză de această natură. Țara s-a confruntat cu ani de proteste în masă din cauza unei economii în dificultate și a drepturilor femeilor. De asemenea, se află în centrul tensiunilor și conflictelor tot mai mari din Orientul Mijlociu, deoarece sprijină grupuri de proxy, inclusiv rebelii Houthi din Yemen și Hezbollah din Liban.

Propagandiștii ruși răspândesc informații false despre prăbușirea elicopterului din Iran

Agențiile de presă și propagandiștii ruși s-au grăbit să răspândească afirmații neverificate despre prăbușirea elicopterului, scrie James Kilner, inclusiv că președintele Raisi a murit și că ar fi putut fi vorba despre un asasinat, arătând cu degetul spre SUA.

Raisi s-a prăbușit accidental în ceață, iar Fico a fost împușcat de un bunic nebun”, a scris Margarita Simonian, unul dintre propagandiștii preferați ai lui Vladimir Putin, pe canalul său de Telegram. „Nenorocirea se întâmplă, dar se întâmplă cel mai fiabil atunci când este realizat cu o pregătire atentă.”

UPDATE: Trei salvatori care căutau elicopterul prăbușit sunt dați dispăruți, a declarat un purtător de cuvânt al mișcării umanitare Semiluna Roșie.

Echipele de căutare sunt aproape de locul unde s-ar putea să se fi prăbușit elicopterul, a raportat BBC.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii a adăugat că operațiunea de căutare și salvare va încetini, din cauză că se așteaptă ca vremea să devină „foarte rece” în curând, cu prognoze de ploi suplimentare.

UPDATE: Toate resursele armatei și Gărzii Iraniene sunt utilizate în eforturile de căutare a elicopterului dispărut în care se află președintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

UPDATE: Elicopterul în care se presupune că se afla președintele Iranului, Ebrahim Raisi şi ministrul de externe, Hossein Amir-Abdollahian, și care a aterizat forțat încă nu a fost localizat și încet, încet se lasă noaptea în zonă.

Noi grupuri de salvare și alpiniști s-au alăturat echipelor de salvare, dar căutarea aeriană a fost întreruptă cu ceva timp în urmă din cauza vremii nefavorabile. Toate operațiunile de salvare se desfășoară în prezent pe sol. Echipe medicale au fost, de asemenea, trimise la locul de căutare, a spus ministrul sănătăţii din ţară.

Am desfășurat echipe medicale și suntem gata să tratăm răniții atunci când [elicopterul] este localizat”, au declarat oficialitățile.

Departamentul de Stat al SUA „urmărește informațiile”

Departamentul de Stat al SUA a declarat că „urmărește îndeaproape rapoartele despre o posibilă aterizare forțată a unui elicopter în Iran în care se află președintele și ministrul de externe iranian”.

UPDATE: Elicopterul s-a prăbușit în timp ce traversa un teren muntos în ceață densă, pe drumul de întoarcere de la o vizită la granița cu Azerbaidjanul, a declarat un oficial iranian.

Un oficial a declarat că viețile lui Raisi și ale ministrului de externe Hossein Amirabdollahian sunt „în pericol în urma prăbușirii elicopterului”.

Încă avem speranțe, dar informațiile care vin de la locul prăbușirii sunt foarte îngrijorătoare,” a spus oficialul, vorbind sub condiția anonimatului, citat de Daily Mail.

Salvatorii încearcă să ajungă la locul incidentului, dar au fost împiedicați de condițiile meteorologice nefavorabile din zonă.

Nu s-au oferit detalii imediate despre ce s-a întâmplat cu elicopterul sau ce a dus la incident. Televiziunea de stat a difuzat imagini cu SUV-uri gonind printr-o zonă împădurită.

Un elicopter de salvare a încercat să ajungă în zona unde autoritățile cred că se află elicopterul lui Raisi, dar nu a putut ateriza din cauza ceții dense, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență, Babak Yektaparast.

UPDATE : Televiziunea de stat iraniană difuzează rugăciuni „pentru siguranța președintelui”.

Se pare că echipele de salvare caută elicopterul dispărut în jurul unei mine de cupru.

Dar ceața densă - și acum ploaia puternică - creează noi complicații în eforturile de căutare. Se crede că vizibilitatea este mai mică de cinci metri în jurul minei de cupru Sangun, unde salvatorii caută în prezent.

Mina este situată pe un teren muntos și împădurit.

Drone, trimise în cadrul eforturilor de căutare

Semiluna Roșie iraniană a trimis drone pentru a ajuta la localizarea elicopterului, a declarat șeful acesteia, Babak Mahmoudi.

El a adăugat că accidentul a avut loc în zona Kalibar și Warzghan.

„Dronele și echipele de salvare ale Semilunii Roșii au fost trimise la fața locului. Investigăm, de asemenea, problema și vom fi noi înșine acolo”, a adăugat Mahmoudi.

„Rapoartele indică faptul că a avut loc un accident, iar echipele ar trebui să fie prezente la fața locului pentru a efectua investigații.”

16 echipe de salvare îl caută pe președinte

Șaisprezece echipe de salvare caut elicopterul președintelui, potrivit agenției de presă de stat iraniene.

„Șaisprezece echipe de salvare au fost trimise în zonă, dar din cauza zonei dificile de acces și a condițiilor meteorologice nefavorabile, în special ceața densă, operațiunea de căutare și salvare va dura mai mult timp”, a relatat IRNA.

Ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi a oferit o actualizare a situației la televiziunea de stat.

„După ce a inaugurat barajul, președintele se întorcea când elicopterul care îl transporta a făcut o aterizare dificilă din cauza vremii cețoase din zonă”, a declarat Vahidi.

„Mai multe echipe de salvare se îndreaptă spre zona incidentului, dar din cauza ceții și a condițiilor meteo nefavorabile, va dura ceva timp pentru a ajunge la elicopter”.

„Eforturile sunt în curs de desfășurare și sperăm să ajungem la o rezolvare în curând”, a adăugat el.

„Este o zonă complicată, iar stabilirea contactului este dificilă. Așteptăm ca echipele să ajungă în zonă pentru mai multe informații”.

UPDATE: Alături de președintele Raisi se află ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjanului de Est din Iran și alți oficiali, a raportat agenția de știri de stat IRNA.

Un oficial al guvernului local a folosit cuvântul „prăbușire” pentru a descrie incidentul, dar a recunoscut într-un ziar iranian că încă nu ajunsese la fața locului, potrivit Associated Press.

Nici IRNA, nici televiziunea de stat nu au oferit informații despre starea lui Raisi.

Noi imagini au fost date publicității de agenția de știri iraniană ISNA care arată căutările pentru elicopterul președintelui iranian Ebrahim Raisi. Agenția afirmă că nu au fost găsite încă urme ale aeronavei și că în căutări sunt implicați câini de salvare și drone.

Distinsul președinte și însoțitorii săi se întorceau la bordul unor elicoptere și unul dintre elicoptere a fost forțat să aterizeze de urgență din cauza vremii nefavorabile și a ceții,” a declarat ministrul de interne Ahmad Vahidi în comentarii difuzate la televiziunea de stat.

Diverse echipe de salvare sunt pe drum spre regiune, dar din cauza vremii nefavorabile și a ceții s-ar putea să dureze până vor ajunge la elicopter”, a continuat acesta.

El a adăugat: „Zona este puțin accidentată și este dificil de realizat contactul. Așteptăm ca echipele de salvare să ajungă la locul aterizării și să ne ofere mai multe informații.

Salvatorii încercau să ajungă la fața locului, a spus televiziunea de stat, dar au fost împiedicați de condițiile meteorologice nefavorabile. Au fost raportate ploi abundente și ceață, cu ceva vânt. IRNA a numit zona o „pădure”, iar regiunea este cunoscută a fi una muntoasă.

Salvatorii încearcă să ajungă la locul unde un elicopter a fost implicat într-un incident. La bord se afla însuși președintele iranian, Ebrahim Raisi, a informat televiziunea de stat iraniană, notează express.co.uk.

Tasnim News a anunțat pe Telegram: A avut loc un accident cu elicopterul care îl transporta pe președinte în Azerbaidjanul de Est. Unele știri indică faptul că elicopterul care îl transporta pe președintele Raisi a avut un accident în Azerbaidjanul de Est. Cu toate acestea, unii dintre însoțitorii președintelui din acest elicopter au reușit să contacteze centrul și astfel s-a mărit speranța de încheiere a acestui incident fără pierderi de vieți omenești. În acest convoi au fost prezente trei elicoptere, două elicoptere care transportau niște miniștri și oficiali au ajuns la destinație în siguranță.

Din primele informații Raisi călătorea în provincia Azerbaidjan de Est a Iranului.

Televiziunea de stat și postul de știri IRNA au declarat că ministrul de externe Hossein Amirabdollahian , guvernatorul Azberbaijanului de Est Malik Rahmati și Mohammed Ali Ale-Hashem, imamul din Tabriz, se aflau la bordul elicopterului care a suferit o „aterizare forțată”.

Alte două elicoptere care călătoreau în convoi au aterizat în siguranță, a declarat oficialul municipal Ali Zakari presei.

Ceața aspră și condițiile meteorologice dificile îngreunează operațiunile de salvare în zonă, care vor dura „un timp”, a adăugat presa de stat.

Alte surse au oferit versiuni contradictorii ale incidentului, Mehr susținând că președintele a aterizat în siguranță în Tabriz.

Accidentul a fost raportat în apropierea orașului Jolfa, la granița țării cu Azerbaidjan.

Iranul folosește o varietate de elicoptere în țară, dar sancțiunile internaționale îngreunează obținerea de piese pentru ele. Flota aeriană militară a Republicii Islamice datează, de asemenea, în mare măsură dinainte de Revoluția Islamică din 1979.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a condus anterior justiția din țară. El este văzut ca un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analiști au sugerat că în cele din urmă l-ar putea înlocui pe liderul religios în vârstă de 85 de ani.

Imaginile făcute astăzi îl arată pe Ebrahim Raisi imortalizat alături de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Cei doi au inaugurat barajul Qiz Qalasi, construit pe râul Aras, care trece de-a lungul graniței dintre cele două țări.

Ultimele fotografii cu președintele iranian, alături de omologul său din Azerbaidjan: 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite