LIVE TEXT | Război în Ucraina. Trei morţi în urma unui atac rus cu 13 rachete asupra regiunii Kirovohrad. Rachete Kalibr lovesc portul Odesa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

La o zi de la semnarea acordului ucraineano-rus privind exportul de cereale, Kievul anunţă că inamicul a atacat cu rachete Kalibr portul din Odesa. Într-un alt atac, ce viza un aerodrom militar şi infrastructura feroviară în regiunea Kirovohrad din centrul Ucrainei, trei oameni, dincatre care unul era militar, au fost ucişi de exploziile provocate de cele 13 rachete ruseşti lansate în zonă.

UPDATE 20.24 Au apărut primele imagini de la atacul cu rachete Kalibr asupra portului din Odesa, port crucial pentru punerea în aplicare a acordului semnat vineri la Istanbul vizând reluarea exporturilor de cereale blocate de război.


UPDATE 18.10 Rusia a negat sâmbătă orice implicare în loviturile asupra portului ucrainean Odesa, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, potrivit Agerpres.

„Ruşii ne-au spus că nu au avut absolut nimic de-a face cu atacul şi că îl analizează foarte atent“, a declarat Akar, la o zi după ce Kievul şi Moscova au semnat la Istanbul un acord de reluare a exporturilor de cereale ucrainene blocate de război.

UPDATE 16.13 Perspectivele unei contraofensive ucrainene în sudul ţării: „Este doar o chestiune de timp până vom intra în următoarea fază, mai sângeroasă”

Războiul din Ucraina s-ar putea îndrepta către cea mai sângeroasă etapă de până acum în contextul plănuirii unei contraofensive ucrainene în sudul ţării, pe de o parte, şi al fortificării tot mai puternice a poziţiilor ruseşti în jurul acestor teritorii, pe de altă parte, relatează The Guardian.

Kremlinul şi-a anunţat zilele trecute intenţia de a extinde războiul dincolo de Donbas în regiunile din sud precum Herson şi Zaporojie, ceea ce a mărit presiunea asupra Kievului să acţioneze pentru a-şi îndeplini promisiunea de a alunga forţele invadatoare ruse din teritoriile ocupate.

„Este doar o chestiune de timp înainte să intrăm în următoarea fază, mai sângeroasă”, a declarat pentru The Guardian Oleksi Danilov, şeful consiliului naţional de securitate al Ucrainei.

„Din nefericire, se va întâmpla, căci Federaţia Rusă nu se va opri. Obiectivul său este să cucerească cât mai mult teritoriu posibil şi primul pas este să ne zdrobească. Înţelegem acest lucru şi este o mare problemă cum să facem să pregătim populaţia civilă. Ţinând cont că atacurile aeriene au loc în toată ţara, cetăţenii noştri îşi dau seama că suntem într-o stare continuă de război. Nu ne permitem să ne relaxăm, toată lumea trebuie să fie pregătită pentru o escaladare, din orice direcţie. Am început să-i pregătim pe cei din sud. Guvernul avertizează populaţia că trebuie să se evacueze. Toată bucata între teritoriile de la Marea Neagră şi cele de la Marea Azov se află în zona periculoasă”.

De asemenea, oficialii de la Kiev, între care vicepremierul şi ministrul pentru integrarea teritoriilor ocupate Irina Vereşciuk, au avertizat asupra a ceea ce ar putea urma şi a unei potenţiale escaladări sângeroase ruse ca răspuns la eforturile militare ucrainene de a avansa spre sud.

„Va fi o mare bătălie. Nu aş vrea să sperii pe nimeni, dar cred că oricum toată lumea e conştientă de toate astea”, a spus ea.

UPDATE 15.32 Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, a condamnat ferm sâmbătă atacul rusesc asupra portului ucrainean Odesa şi a criticat Moscova pentru agresiunea împotriva unei ţinte cruciale de export de cereale, la o zi după ce a semnat un acord de deblocare a exporturilor ucrainene de cereale din fosta republică sovietică.

„UE condamnă ferm atacul cu rachete ruseşti asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ţinte esenţiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale“, a scris Borrell pe Twitter.

UPDATE 15.22 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „condamnă fără echivoc“ atacul cu rachete semnalat sâmbătă împotriva portului ucrainean Odesa, port crucial pentru punerea în aplicare a acordului semnat vineri la Istanbul vizând reluarea exporturilor de cereale blocate de război.

„Secretarul general condamnă fără echivoc loviturile semnalate astăzi în portul ucrainean Odesa“, a afirmat purtătorul de cuvânt Farhan Haq într-un comunicat.

„Deplina implementare (a acordului) de către Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia este imperativă“, se mai spune în comunicat.

„De aceste produse este nevoie disperată pentru a răspunde crizei alimentare globale şi a uşura suferinţa a milioane de oameni în nevoie pe glob“, adaugă textul menţionat, potrivit Agerpres.


UPDATE 13.52 Kievul a reacţionat dur la adresa liderului rus Vladimir Putin, după atacarea cu rachete a portului Odesa, la o zi de la semnarea acordului privind exportul de cereale.

Ucraina l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin că a „scuipat în faţa“ ONU şi a Turciei prin bombardarea portului Odesa, şi a afirmat că Moscova îşi va asuma „întreaga răspundere“ a eşecului acordului privitor la exportul de cereale, semnat vineri la Istanbul, transmite AFP.

Lovind cu rachete portul Odesa, preşedintele rus a „scuipat în faţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi a preşedintelui turc Recep (Tayyip) Erdogan, care au depus eforturi uriaşe pentru a ajunge la acest acord“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, transmite Agerpres.

Ucraina a prevenit de asemenea că Rusia îşi va asuma „întreaga răspundere“ a eşecului acordului privitor la exportul de cereale.


UPDATE 13.25 Ministerul britanic al Apărării a publicat ultima actualizare de informaţii referitoare la războiul din Ucraina. Potrivit acestuia, Rusia foloseşte artileria în încercarea de a încetini contraofensiva Ucrainei la Herson, scrie news.ro.

Ministerul adaugă faptul că dacă forţele ruse din regiune se confruntă cu un „regres militar şi politic semnificativ” este din cauza lipsei de treceri peste râul Nipro. Un pod cheie peste râu a fost avariat.


UPDATE 13.03 Rachete ruseşti au vizat sâmbătă portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, a anunţat armata ucraineană, la o zi după ce Kievul şi Moscova au semnat un acord ce ar trebui să permită reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de război, transmite Agerpres.

„Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului', a anunţat Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram.


UPDATE 10.50  Trei persoane, printre care un militar, au fost ucise de 13 rachete ruseşti care au lovit sâmbătă un aerodrom militar şi infrastructura feroviară în regiunea Kirovohrad din centrul Ucrainei, a declarat guvernatorul Andrii Raikovici, transmite Agerpres.

Vorbind la un post de televiziune, guvernatorul regiunii a spus că doi agenţi de pază de la o substaţie electrică au fost ucişi. De asemenea, un soldat ucrainean a fost ucis, iar alţi nouă au fost răniţi.

Loviturile au afectat reţeaua electrică şi un cartier al capitalei regiunii, Kropîvnîţkîi, a rămas fără curent electric, a mai spus guvernatorul Raikovici.


UPDATE 10.44 Zelenski respinge o încetare a focului în lupta cu Rusia fără recuperarea de către Kiev a teritoriilor pierdute

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o încetare a focului cu Rusia fără a revendica teritoriile pierdute nu va face decât să prelungească războiul, potrivit unui interviu acordat vineri publicaţiei Wall Street Journal, citat de Reuters.

Acesta a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să menţină teritoriile ucrainene confiscate de la invazia din februarie nu va face decât să încurajeze un conflict şi mai larg, oferind Moscovei ocazia de a se pregăti şi reînarma pentru runda următoare.

Zelenskiy a vorbit, de asemenea, şi despre sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA, spunând că „rezervele occidentale de Himars, deşi fac o diferenţă materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a inversa valul”.

„Îngheţarea conflictului cu Federaţia Rusă înseamnă o pauză care oferă Federaţiei Ruse o pauză de odihnă”, a raportat Wall Street Journal, citând comentariile lui Zelenski.

De asemenea, acesta a adăugat faptul că „Societatea crede că toate teritoriile trebuie eliberate mai întâi, iar apoi putem negocia ce să facem şi cum am putea trăi în secolele următoare”.

„O nevoie mai presantă sunt sistemele de apărare aeriană care ar putea împiedica Rusia să arunce o ploaie de rachete cu rază lungă de acţiune asupra oraşelor de altfel paşnice aflate la sute de kilometri de linia frontului”, a adăugat Zelenski.


UPDATE 05.25 Ruşii minează ţărmurile Inguleţului, pregătindu-se pentru o contraofensivă a soldaţilor ucraineni 

Trupele de ocupaţie ruse minează malurile râului Inguleţ. Acest lucru indică probabil pregătirea pentru acţiuni contraofensive ale apărătorilor ucraineni din regiunea Snigurivka - Zelenodolsk din sudul Ucrainei, consideră analiştii militari de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit acestora, ruşii încearcă să-şi îmbunătăţească poziţia în sud. Pentru aceasta, au efectuat lovituri locale la sol în apropierea graniţei dintre Regiunea Herson şi Oblastul Mykolaiv.

În Donbas, ocupanţii au lansat lovituri la sol la est de Siversk, la est şi la sud de Bakhmut şi au încercat fără succes să avanseze la nord-vest de Doneţk.

În acelaşi timp, Forţele de Apărare ale Ucrainei au condus bătălii poziţionale limitate la nord de Harkov.

Anterior, expertul militar Oleksandr Kovalenko a raportat că lângă satul Visokopilya din regiunea Herson,  ocupanţii ruşi au intrat într-un cazan  şi au cerut organizarea unui „culoar verde” pentru a ieşi din încercuirea apărătorilor ucraineni.

Potrivit The Insider, ca urmare a contraofensivei Forţelor Armate ale Ucrainei,  până la două mii de soldaţi ruşi au fost înconjuraţi. Trei grupuri tactice de nivel de batalion ruse, inclusiv o companie de forţe speciale şi o companie de tancuri, au fost invitate în „Coridorul Verde” pentru a ieşi din încercuire, au informat jurnaliştii.

OK "Sud" a spus că  efectuează o operaţiune puternică în sudul Ucrainei, ale cărei rezultate vor surprinde pe toată lumea.

Ulterior, consilierul şefului Preşedinţiei, Oleksiy Arestovich,  a confirmat  încercuirea unui grup de trupe ruseşti în regiunea Herson din zona Visokopil. Potrivit acestuia, comandamentul rus este demoralizat de ceea ce se întâmplă în regiunea Herson. Arestovich numeşte toate acestea o consecinţă a funcţionării cu succes a HIMARS şi a altor arme.


UPDATE 04.30 Ucraina va primi încă patru sisteme HIMARS MLRS şi drone de atac şi recunoaştere 580 Phoenix Ghost din Statele Unite.

Noul pachet de ajutor de 270 de milioane de dolari va include 36.000 de obuze şi arme antitanc. Decretul a fost semnat de preşedintele Joe Biden.


UPDATE 03.05 A 60-a brigadă mecanizată independentă a Forţelor Armate din Ucraina arată echipamentele distruse ale armatei ruse în direcţia Zaporijia


UPDATE 02.17 În sud, apărătorii ucraineni au distrus aproape o sută de invadatori şi două tunuri puternice ale inamicului

În cursul zilei de 22 iulie, Forţele Armate ale Ucrainei au efectuat patru lovituri aeriene împotriva punctelor întărite ale ocupanţilor din regiunea Herson şi asupra acumulărilor de trupe şi echipamente în regiunea Mykolaiv, a  publicat un raport Comandamentul operaţional „Sud” pe Facebook .

„Pierderile inamicului au constat în 93 de lansatoare de rachete, un sistem de rachete „Grad”, 3 BTR-82, 2 tunuri puternice autopropulsate „Pion”, 6 unităţi de vehicule şi un depozit cu muniţie”.

OK Sud a mai menţionat că, temându-se de debarcarea unor forţe ucrainiene, trupele de ocupaţie mnează coasta.

În acelaşi timp, două nave purtătoare de rachete continuă să patruleze în Marea Neagră, iar numărul navelor mari de debarcare a crescut la două.


UPDATE 01.11 Rusia exportă oţel furat în valoare de 600 de milioane de dolari din Ucraina

După ocuparea lui Mariupolului, Rusia a început să trimită oţel de la Azovstal pe teritoriul său, în special produse care fuseseră deja vândute clienţilor din Europa şi Marea Britanie.


ŞTIRE INIŢIALĂ Pierderile forţelor armate ucrainiene pe front în această lună au scăzut semnificativ: Zelensky a anunţat cifrele

Pierderile forţelor armate ale Ucrainei pe front în această lună au scăzut semnificativ în comparaţie cu vârful ostilităţilor din mai şi iunie 2022, a declarat preşedintele Volodymyr Zelenskyi într-un interviu pentru The Wall Street Journal. Potrivit acestuia, acum Ucraina pierde 30 de oameni ucişi şi aproximativ 250 de răniţi în fiecare zi, în ciuda faptului că la apogeul ostilităţilor din mai şi iunie, pierderile erau de la 100 la 200 de militari pe zi.

Zelensky a remarcat că acest lucru este legat de furnizarea de arme occidentale mai puternice către Ucraina. Pentru că, dacă mai devreme ocupanţii au lansat 12.000 de obuze de artilerie pe zi împotriva a 1-2.000 de obuze ucrainene, acum Ucraina poate elibera aproximativ 6.000 de obuze pe zi.

În acelaşi timp, preşedintele a refuzat să spună jurnaliştilor numărul exact de victime suferite de armata ucraineană de la începutul invaziei ruse. Dar el a subliniat încă o dată că acest număr este „de multe ori mai mic” decât pierderile de personal pe care le suferă Rusia.

Statul Major al Forţelor Armate ala Ucrainei, la 22 iulie, raporta că 39.000 de ocupanţi au fost lichidaţi pe teritoriul ţării.

Ministrul Apărării Oleksiy Reznikov a vorbit anterior despre  pierderile reale ale Forţelor Armate în război . Potrivit lui, ele sunt semnificativ diferite de pierderile uriaşe ale inamicului.

"Am date, dar nu le pot face publice pentru a nu da detalii inamicului. Pot spune că sunt semnificativ diferite de pierderile uriaşe ale inamicului. Apogeul pierderilor noastre a fost în mai. La acea vreme, avantajul inamicului era cel mai mare, mai ales în direcţia Donbas - au folosit până la o mie de obuze de artilerie pe oră. Era o presiune frenetică şi nu am avut cum să le răspundem: nu aveam atâtea proictile. În mai, într-adevăr, până la o sută de militari, din păcate, mureau zilnic şi până la 300-400 erau răniţi", a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite