Se reia festivalul naţional de teatru „Ştefan Bănică”. Regretatul actor al comediei româneşti s-a născut în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Bănică senior, unul dintre cei mai buni actori de comediwe s/a născut la Călăraşi pe 11 noiembrie 1933
Ştefan Bănică senior, unul dintre cei mai buni actori de comediwe s/a născut la Călăraşi pe 11 noiembrie 1933

Întrerupt fără nicio explicaţie de fosta conducere a Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi, Festivalul Naţional de Teatru ”ŞTEFAN BĂNICĂ” – ediţia a XVI – a va fi reluat în acest zile. După o pauză de mai bine de 7 ani, evenimentul cultural aduce pe malul Borcei spectacole de excepţie la care accesul este gratuit. Proiectul este dedicat unului dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti.

Puţină lume ştie că unul dintre actorii renumiţi ai comediei româneşti a văzut lumina zilei în Bărăgan, într-o căsuţă modestă din târgul de pe malul Borcei. Locuinţa există şi astăzi la Călăraşi, renovată în timp, însă aproape nimeni nu ştie că acolo s-a născut Ştefan Bănică senior. Doar o placă din marmură, montată de autorităţi, pe peretele casei de pe strada Pompierilor aminteşte despre marele artist român. Nimeni din familia actorului nu mai trăieşte în oraş, iar locuinţa a fost vândută de mai multe ori, după ce familia Banică s-a mutat la Bucureşti.

În semn de cinstire, călăraşenii i-au ridicat un frumos bust în oraş, iar pe peretele casei în care s-a născut a fost amplasată o placă comemorativă, ambele dezvelite în prezenţa lui Ştefan Bănică junior. De asemenea, la Călăraşi s-a desfăşurat pentru scrut timp Festivalul teatrelor de amatori „Ştefan Bănică. O stradă din cartierul Livada din oraş poartă numele marelui actor.

calarasi banica

Casa de pe strada Pompierilor a fost renovată în ultimii ani FOTO I.S.

Fiul lăutarului Drăgan Constandache Bănică, Ştefan Constantin Bănică, pe numele său întreg, s-a născut la 11 noiembrie 1933 la Călăraşi. Conform biografiei actorului, familia lăutarului Drăgan Constandache Bănică s-a mutat la Bucureşti, iar copilul Bănică, având înclinaţii artistice, a cântat în corul de copii de la radio, a jucat in spectacole de teatru pentru şcolari. A absolvit Institutul de Teatru din Capitală în 1955, la clasa profesorului Alexandru Finţi şi în timpul studenţiei facea figuraţie la teatrele bucureştene.

Carieră impresionantă

A jucat la Teatrul CFR - Giuleşti în piese ca “Băiat bun, dar cu lipsuri “ de Nicuţă Tănase, Escu şi Titanic Vals de Tudor Muşatescu, la Teatrul Regional Bucureşti l-a interpretat pe Mitică Popescu, din piesa cu acelaşi nume a lui Camil Petrescu. A jucat şi pe scena Teatrului Bulandra în rolul lui Iordache din D-ale carnavalului şi Pristanda din O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, în Arsenic şi dantela veche de e J. Kasserling a fost Mişu Fetecan din Nota zero la purtare de Virgil Stoenescu şi Octavian Sava. Împreună cu Stela Popescu a interpretat roluri în spectacole de revistă şi divertisment, în duet.

calarasi banica

Placa aminteşte de marele actor român FOTO I.S.

A jucat în piese pentru Teatrul Naţional Radiofonic, cum sunt: Anecdotă provincială, Bărbierul din Sevilla, Districtul celălalt, Furtuna, Mincinosul, Mitică Râmătorian, Poveste de carnaval, Visul unei nopţi de iarnă, etc.

Cele mai bune filme

Printre filmele în care a jucat se numără: Cel mai iubit dintre pământeni (1993), Harababura (1990), De ce trag clopotele, Mitică? (1982), Singur printre prieteni (1979), Nea Mărin miliardar (1978), Cianura şi picatura de ploaie (1978), Septembrie (1978), Fair Play (1977), Păcală (1974), Proprietarii (1973), Brigada Diverse intră in acţiune (1970), Brigada Diverse in alertă (1971), Cîntecele mării (1970), Vin cicliştii (1968), Zile de vară (1968), Împuşcături pe portativ (1967), Tunelul (1967), Golgota (1966), Dincolo de barieră (1965). Ştefan Bănică s-a stins din viaţă în 1995, la 26 mai, la vârsta de 62 de ani.

Trei zile de spectacole gratis

În perioada 8 – 10 noiembrie 2018, pe scena ”Barbu Ştirbei” vor evolua trupe de teatru din Panciu, Constanţa, Lugoj şi trupele proprii ale Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi – ”Aurel Elefterescu” şi ”Trepte”. 

„Trebuie spus faptul că ultima ediţie a acestui festival, cea cu numărul XV a avut loc în anul 2010, pentru ca un an mai târziu, în 2011, evenimentul teatral ce trebuia să se desfăşoare la Călăraşi a fost inclus în Calendarul de Proiecte şi Programe al CJCC, dar nu se cunosc  motivele pentru care s-a renunţat la organizarea lui, în anii următori renunţându-se definitiv la acest proiect. 

calarasi banica

Bustul din centrul oraşului FOTO I.S.

Anul acesta, la propunerea  mea şi cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă şi al consilierilor judeţeni, festivalul a fost readus în calendarul cultural al judeţului, tocmai pentru ca iubitorii de cultură să se bucure  din plin de acest eveniment.  Aşadar, întreg colectivul  Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi vă invită să participaţi timp de trei zile la un maraton teatral ce se va desfăşura pe scena Sălii ”Barbu Ştirbei”.  Pe tot parcursul festivalului de teatru, intrarea este liberă”, a  explicat Mihela Petrovici, manager CJCC Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite