S-au copt căpşunile în toiul iernii, la 40 de kilometri de Bucureşti. „Dacă o mai ţine vremea mult aşa, încep să înmugurească şi pomii“
0
Un fermier din apropierea Bucureştiului culege căpşuni din grădină în toiul iernii. Fructele dulci şi parfumate s-au copt la începutul lunii ianuarie, ajutate de vremea anormală. Temperaturile din ultima lună au dat peste cap procesul de maturizare a fructelor şi i-au speriat pe agricultori care se tem că pomii vor fi cei mai afectaţi de vremea ciudată.
În gospodăria lui Viorel Piperea, din Singureni, judeţul Giurgiu, situată la 40 de kilometri de Bucureşti, căpşunile, răsfăţate de soare, s-au copt în ianuarie ca primăvara. Fermierul a recolat zilele trecute mai multe "exemplare".
„E un soi de căpşuni care produce fructe tot timpul anului. Acum, ajutate de temperaturile ridicate, fructele au ajuns la maturitate. Dacă nu sunt temperaturi cu mult sub zero grade au condiţii proprice dezvoltării şi coacerii. În privinţa vremii nu stiu ce să zic, pentru pomi este mai greu. Dacă o mai ţine mult aşa vremea, încep să înmugurească şi în caz ca vine un ger mai puternic o să strice producţia de fructe. Pentru legume nu este o problemă, acestea se plantează atunci când vremea permite”, a precizat Viorel Piperea.

Agricultura, un mod de viaţă
Viorel Piperea are 45 de ani, este căsătorit şi are doi copii. Din 2016 este şi viceprimar la Singureni. Lucrează pământul cu propriile mâini pentru că nu-şi imaginează viaţa altundeva. Cultivă legume eco în propria gospodărie din 2006.
Pentru fermierul din judeţul Giurgiu, agricultura este un mod de viaţă. Ca să poată produce legume adevărate, Viorel Piperea s-a documentat, a întrebat specialişti în domeniu şi chiar s-a înscris la facultate pentru a îngriji plantele ca la carte.

“Am obţinut diploma de inginer horticol pentru a face totul aşa cum trebuie. În teorie e una, practica e cu totul alta. Până nu stai cu mâna în pământ şi nu vezi cum cresc plantele, degeaba tot citeşti cărţi. Am întrebat în stânga şi în dreapta, am citit, am avut şi consiliere, dar la un moment dat am hotărât să merg să fac studii de specialitate", spune viceprimarul din Singureni.
A cumpărat solarii profesionale
Fermierul poveşteşte că totul a început ca un hobby, acum 12 ani. “Atunci am facut un solar mic în curte unde am cultivat câteva legume. La ceva timp după, m-am gândit că poate fi o afacere, aşa că am achiziţionat solarii profesionale din străinătate şi am demarat în forţă. Nu există niciun secret pentru a avea legume de calitate. În primul rând trebuie să ai fonduri pentru a cumpăra solarii, sistem de irigat şi material săditor. Condiţii ideale pentru cultura eco nu există, doar multă muncă”, spune Viorel Piperea.

În ultimii ani, pentru că cererea de legume nu este foarte mare, a redus suprafaţa cultivată. În prezent deţine 2.500 mp de teren cultivat cu legume în circuit ecologic, în spaţiu protejat şi 3.000 mp de viţă de vie, căpşuni şi pomi, toate certificate eco.
Preţuri mai scăzute
Afacerea nu este grea, atâta vreme cât faci ceea ce-ţi place. Acesta este motto-ul fermierului care produce şi materialul săditor, iar roşiile pe care le cultivă sunt soiuri româneşti.

“Cultivăm roşii, castraveţi, ardei, vinete, dovlecei, toată gama de legume. Nu este greu, trebuie doar să îţi placă ce faci. Cum am mai spus, totul se face cu mâna şi necesită prezenţă în cultură mult timp. Preţurile legumelor sunt mult mai mici faţă de produsele convenţionale. Un kilogram de roşii se vinde la noi, în plin sezon, cu 4 lei, în timp ce la piaţă cele tratate costă 7-8 lei/kg. La noi, legumele primesc drept îngrăşământ doar bălegar de grajd, nimic altceva, multă atenţie şi îngrijire clipă de clipă. Putem să producem oricât, numai să avem comandă fermă. Într-un an bun, producţia de roşii se ridică la 7-8 tone”, spune fermierul.
Vă recomandăm şi: