S-a semnat ordinul privind execuţia lucrărilor la Poşta Veche. 2,5 milioane de euro costă reabilitarea clădirii istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile locale, la discuţii cu constructorii FOTO PMC
Autorităţile locale, la discuţii cu constructorii FOTO PMC

La începutul acestei săptămâni s-a semnat ordinul de începere privind execuţia de lucrări a monumentului istoric Poşta Veche din municipiul Călăraşi şi s-a predat amplasamentul constructorului.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,57 milioane euro din care municipiul Călăraşi va asigura o cofinanţare de 2%, durată de execuţie fiind de 24 de luni, iar perioada de garanţie de 36 de luni.

În luna iulie 2018, Primăria a semnat contractul privind execuţia de lucrări a monumentului istoric Poşta Veche din municipiul Călăraşi, firmele câştigătoare fiind SC AlexCor Trading SRL Bucureşti, SC Rasub Construct SRL Slatina şi SC R.C.M. Costruzioni Italia. Contractul a fost atribuit în cadrul proiectului finanţat din Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritara 5 - „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului natural şi cultural”, un proiect ce vizează redarea în circuitul turistic al patrimoniului cultural restaurat, precum şi obiectivului specific al Priorităţii de investiţii - 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.

Contractul de lucrări are valoarea de 6.030.344,75 lei plus TVA, durată de execuţie fiind de 24 de luni, iar perioada de garanţie de 36 de luni.  Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,57 milioane euro din care Municipiul Călăraşi va asigura o cofinanţare de 2%.

”Proiectul privind restaurarea monumentului istoric Poşta Veche este primul contract cu finanţare europeană pe care îl semnăm pe actualul Program Operaţional Regional, după o evaluare a proiectului de peste un an. Am solicitat reprezentantului celor trei firme care execută lucrările respectarea cu rigurozitate a termenelor din contractul semnat şi îndeplinirea cu exactitate a obligaţiilor. Voi urmări îndeaproape execuţia lucrărilor şi nu voi accepta nicio abatere de la graficul de lucrări. Semnarea acestui contract este un alt pas pe care noi, echipa din conducerea Primăriei Călăraşi, îl facem în ceea ce priveşte angajamentele pe care ni le-am luat de a atrage cât mai mulţi bani europeni în municipiul Călăraşi”, a explicat primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin.

De 10 ani se caută soluţii

În prezent, clădirea, construită pe vremea lui Carol I arată deplorabil: cărămizile au început să se desprindă din ziduri, iar Primăria a înconjurat-o cu panouri pentru a nu exista pericolul rănirii vreunui trecător. Deşi de mai mulţi ani se fac promisiuni pentru reabilitarea unuia dintre cele mai vechi monumente istorice din Călăraşi, Poşta Veche se dărâmă pe zi ce trece. De mai bine se 10 ani se caută soluţii pentru salvarea clădirii. Rând pe rând, autorităţile au dorit s-o transforme în muzeu sau în centru pentru diverse activităţi. “În ultimii ani au existat atât iniţiative de restaurare în vederea reutilizării edificiului, cât şi iniţiative de demolare. Parcela actuala a Poştei Vechi are o suprafaţă de 482 mp şi o formă dreptunghiulară, apropiată de pătrat, fiind doar un fragment din parcela iniţială », se arată în proiectul de hotărâre.

Tribunal şi Casa Căsătoriilor

Clădirea a fost construită înainte de anul 1894, iar în fişa de evidenţă apar informaţii că a funcţionat ca Poştă.  În perioada comunistă a fost Tribunal, iar după aceea a fost sediul Casei Căsătoriilor. După anul 1990 a fost închiriată ca sediu pentru firme, iar la scurt timp s-a acordat ca locuinţă rromilor, care au adus-o într-un stadiu degradabil. În perioada 2000-2004 s-a încercat declasarea clădirii ca să poată fi dărâmată, dar nu s-a putut deoarece a fost chemată Comisia de Patrimoniu şi nu a permis acest lucru.

“Cu toate acestea, pentru locuitorii oraşului Călăraşi, a fost recunoscută în continuare – şi este numită chiar şi astăzi – după funcţiunea pe care a avut-o la origine. Se numără printre puţinele clădiri de poştă construite în România, înainte de 1900 şi rămase în picioare până în zilele noastre », spune primarul oraşului.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite