Prognoza meteo: canicula se întoarce. În ce regiuni va fi foarte cald, de când lovesc vijeliile şi cât scad temperaturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se întoarce canicula FOTO Adevărul
Se întoarce canicula FOTO Adevărul

Vremea continuă să se încălzească în următoarele zile, iar în unele zone se va instala canicula. Meteorologii avertizează că indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge şi chiar va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. de la mijlocul săptămânii, instabilitatea atmosferică va cuprinde mai multe regiuni, iar temperaturile vor scădea uşor.

Săptămâna începe cu vreme deosebit de caldă, iar după-amiaza în Banat, local în Crişana, Oltenia, Muntenia şi izolat în Transilvania, va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, indicele temperatură umezeală (ITU) urmând să atingă şi să depăşească uşor pragul critic de 80 de unităţi. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), temperaturile maxime se vor încadra între 25 de grade în nordul litoralului şi 38 de grade, cu totul izolat, în Banat, iar cele minime între 12 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 25 de grade în Dealurile de Vest. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, îndeosebi după-amiază şi seara, local la deal, la munte, în nord-vest şi izolat în rest.

Marţi, mercurul din termometre va urca până la 37 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. Vremea va fi călduroasă, în majoritatea regiunilor, caniculară după-amiază în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Crişanei şi a Munteniei, unde şi disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 27 şi 37 de grade, iar cele minime între 14 şi 24 de grade, mai coborâte în depresiunile Carpaţilor Orientali, spre 11 grade.

Revin furtunile

De miercuri, deşi va fi foarte cald, treptat se vor extinde şi manifestările specifice instabilităţii atmosferice. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate, vor fi averse şi cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, căderi de grindină şi cantităţi de apă mai însemnate, avertizează meteorologii. Astfel de fenomene vor cuprinde treptat, îndeosebi din a doua parte a zilei, regiunile vestice, nordice şi centrale, zonele de deal şi de munte, iar noaptea şi pe cele din estul şi sud-estul ţării. Temperaturile maxime vor avea valori de la 25...27 de grade în depresiuni şi pe litoral, până în jurul a 36 de grade, în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 şi 23 de grade.

Sfârşitul de săptămână aduce o răcorire a vremii, dar averse, descărcări electrice şi ploi, precădere în jumătatea de răsărit a ţării, iar la sfârşitul intervalului - în cea de sud-vest.
 

Vă recomandăm şi:

Vreme extremă: furtuni puternice şi ploi torenţiale mătură România. Ce zone sunt afectate de fenomenele periculoase

Prognoza meteo: vreme de coşmar. Canicula pune stăpânire pe România, de când se răcoreşte şi unde lovesc vijeliile

Prognoza meteo: vreme de coşmar. În ce regiune va ploua în fiecare zi, cât de cald se face după 21 martie, unde va fi frig

Prognoza meteo: ploi puternice lovesc România. De când şi unde se anunţă precipitaţii abundente, cât de cald va fi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite