Placă memorială pentru Leon Popescu la Direcţia de Cultură. Clădirea a aparţinut primului realizator de film din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Ana şi Marinache Popescu, actualul sediul al Direcţiei de Cultură Călăraşi
Casa Ana şi Marinache Popescu, actualul sediul al Direcţiei de Cultură Călăraşi

O placă memorială care să amintească de Leon Popescu, producătorul primului film românesc,  “Independenţa României” , va fi dezvelitî joi, 13 decembrie, la sediul Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Călăraşi.

Fimul a fost realizat în anul 1912 pentru a fi difuzat pe teritoriile locuite de români pentru conştientizarea ideii de unitate naţională.

Producătorul acestui film a fost Leon Popescu, fiul familiei Ana şi Marinache Popescu, proprietarii casei din Călăraşi, astăzi monument istoric, actualul sediu al Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Călăraşi

În cadrul Proiectului “10 pentru CENTENAR”, iniţiat de Consiliul Judeţean Călăraşi şi finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale,  va fi dezvelită o placă memorială la sediul Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Călăraşi.

Actualul sediu al Direcţiei de Cultură Călăraşi, clădirea a fost renovată parţial în urmă cu aproape 7 ani. Modernizarea a “înghiţit” 2,3 milioane lei în 2011, refăcerea făcând parte dintr-un program al Ministerului Culturii prin care au fost modernizate teatrele din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, dar şi muzeul “Antipa“.

Lucrările au constat în modernizarea şi consolidarea sălilor, dar şi a picturilor de pe pereţi, descoperite între timp. Datorită descoperirii la demisol a picturii murale interioare de pe pereţii clădirii "Casa Ana şi Marinache Popescu" – cea mai mare suprafaţă de pictură murală interioară din această zonă a României într-o clădire care nu este biserică – lucrările de restaurare vor fi reluate, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Institutului Naţional al Patrimoniului.

Găzduit într-o cameră aranjată turceşte

De-a lungul vremii, în această clădire au poposit trei regi: M.S. Carol I, M.S.regele Ferdinand şi M.S. Regele Mihai I. Pe complexul cultural a fost montată, în luna mai 2011, o placă ce aminteşte de faptul că aici au poposit trei regi: Regele Mihai, Regele Carol I si Regele Ferdinand.  Acest lucru este întărit de un fragment ce apare în Monografia Liceului ,,Ştirbey-Vodă" din Călăraşi,: „.. În anul 1890 s-a făcut pregătire mare în oraşul Călăraşi şi Judeţul Ialomiţa, Majestatea Sa Regele Carol I venea pentru prima dată în oraşul Călăraşi. Trecea prin Călăraşi, pentru ca apoi prin satul Dudeşti (azi Feteşti), să treacă la Cernavodă, ca să puie piatra fundamentală a podului de peste Dunăre - în Octomvrie 1890, Majestatea sa a sosit la Călăraşi şi a fost găzduit într-o cameră, aranjată turceşte, a caselor marelui proprietar Marinache Popescu, tatăl lui Leon Popescu, fostul proprietar al Teatrului Liric. În Călăraşi Regele Carol I a stat 2 zile...”.

Clădirea emblematică pentru Bărăgan se află situată pe strada 13 Decembrie şi a fost construită înainte de anul 1880. În prezent, aici are sediul Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi.

Locuinţa a fost donată statului

Bijuteria arhitectonică a aparţinut unei familii înstărite. Este vorba despre Ana şi Marinache Popescu, negustori de cereale, care au avut un sigur fiu, Leon. Acesta a scris istoria cinematografiei româneşti, el fiind primul realizator de film din ţară. Casa familiei Popescu a fost donată în anul 1927 pentru a servi învăţământului şi culturii. Clădirea a fost, de-a lungul timpului, şcoală de fete şi bibliotecă.

„Pur şi simplu întâmplător am descoperit faptul că Leon Popescu, realizatorul primului film românesc, s-a născut la Călăraşi, şi a fost fiul Anei şi al lui Marinache Popescu. Casa în care acesta a locuit este actualul sediu al Direcţiei de Cultură. În timpul lucrărilor de modernizare am descoperit faptul că există picturi din momentul construcţiei “, a spus Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură.

Filmul, difuzat la Budapesta, Viena şi Paris

Filmul „Independenţa României“ a fost realizat în anii de Leon Popescu în perioada 1911-1912. Premiera filmului a avut loc la cinematograful „Eforie“ din Bucureşti. Din distribuţia filmului au făcut parte nume sonore ale cinematografiei româneşti d ela acea vreme: Aristide Demetriade, în rolul domnitorului Carol I, iar doamna Elisabeta a fost jucată de soţia acestuia, Constanţa. Constantin Nottara a primit rolul lui Osman Paşa.

Ţarul Rusiei, Alexandru al II-lea a fost interpretat de priceputul machior al Teatrului Naţional, Pepi Machauer. Protagoniştii filmului, Peneş Curcanul şi soţia lui, Rodica, au fost interpretaţi de către Aurel Athanasescu şi Jeni Metaxa-Doro. Pentru scenele de luptă au fost folosiţi ca protagonişti şi cadre militare, aproximativ 80.000 de oameni. Filmul a fost apreciat în străinătate, fiind difuzat la Budapesta, Viena şi Paris. Leon Popescu a relizat o mare publicitate a filmului şi în Anglia.   

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite