Pe urmele unei reţele de evazionişti. Cum să faci un milion de euro din afaceri cu grâu
0Locuinţele mai multor suspecţi şi sediile unor firme din Călăraşi, dar şi de pe litoral sunt percheziţionate de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanţa într-un dosar de ilegalităţi cu cereale prin care „s-au spălat” un milion de euro.
Conform informaţiilor furnizate de Poliţia Română, grupul infracţional organizat este specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani cu produse cerealiere. Doi suspecţi, din Constanţa, iniţiatori şi organizatori ai activităţilor ilegale, sunt suspectaţi că, în perioada 2012 – 2013, ar fi achizitionat, „la negru” de la diverşi producatori agricoli din ţară cantităţi foarte mari de cereale pe care ulterior, prin intermediul unei firme la care sunt asociaţi, le-au vândut.
Pentru justificarea cerealelor achiziţionate ilicit aceştia sunt suspectaţi că înregistrau în contabilitate facturi fictive pe care le primeau de la un al treilea membru al grupului, întocmite în numele societăţii la care acesta din urma este asociat.
Modul de operare
„Firmele care au cumpărat cerealele au plătit contravaloarea mărfii prin virament bancar, însă pentru a ascunde profitul şi a nu plăti impozitul către bugetul de stat, cei doi suspecţi virau la rândul lor toţi banii firmei care emitea facturile fictive, în speţă celui de-al treilea membru al grupului”, a anunţat IGPR. Acesta, la rândul lui, îi vira şi el, prin bancă, celui de-al patrulea membru al grupării, sub pretextul că ar achiziţiona cereale de la acesta. Banii astfel rulaţi prin conturi erau retraşi numerar de cel de-al patrulea membru al grupării, în baza unor borderouri întocmite fictiv.
Audieri la DIICOT Constanţa
Banii ajungeau în final la cei doi iniţiatori ai afacerii ilegale, după ce fiecare dintre ceilalţi îşi opreau comisioanele stabilite anterior de comun acord. La data de 27 august a.c., doi dintre suspecţi au fost depistaţi în flagrant delict în timp ce primeau suma de 125.000 lei, rezultată în această modalitate. Anchetatorii estimează că în toată această afacere au fost rulaţi peste un million de euro. La sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Constanţa urmează să fie audiate opt persoane în acest dosar complex.
Vă recomandăm şi:
Omar Hayssam, audiat la DIICOT în dosarul de înşelăciune şi spălare de bani
Braconier de comori dacice din Munţii Orăştiei, trimis în judecată de procurorii din Alba Iulia
Banca Vaticanului, suspectată că ar fi putut facilita spălarea de bani