Mirodeniile care ne scapă de boală. Substanţele miraculoase din ardei iute şi piper care previn infarctul şi cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirodenii care ne condimentează mâncărurile, ardeiul iute, piperul sau rozmarinul ne scapă, fără să ştim, şi de numeroase afecţiuni. Pot înlocui cu succes sarea, grăsimile şi zahărul, ceea ce înseamnă că alungă diverse boli boli.

Deşi majoritatea oamenilor îi folosesc în mâncare, ardeiul iute are nenumărate întrebuinţări în domeniul sănătăţii, datorită ingredientelor speciale din compoziţie, în special a capsaicinei, despre care s-a dovedit că poate preveni anumite forme de cancer, dureri articulare, infarct, accident vascular cerebral şi multe alte afecţiuni. Cercetările medicale se axează în continuare pe studierea acestei substanţe, ale cărei beneficii nu contenesc să ne surprindă. Contrar percepţiei că ardeiul iute mai rău face stomacului, se pare că rezultatele studiilor arată exact contrariul.

Capsaicina este cea care determină creşterea fluxului sangvin, astfel că, odată ajunsă în regiunea stomacală, aceasta va determina stimularea producţiei de suc gastric, care ajută la ameliorarea arsurilor şi crampelor abdominale cauzate de o masă copioasă. De asemenea, capsaicina poate distruge bacteria Helicobacter pylori, care cauzează grave probleme gastrointestinale.

Datorită capsaicinei, substanţă chimică care îi explică iuţimea, ardeiul iute este un bun ameliorator al durerilor articulaţiilor, cu efect antiinflamator. Ardeiul iute mai este benefic şi pentru prevenirea infecţiilor prin crearea unei bariere împotriva microbilor.

Piperul, excelent la digestie

Piperul negru are proprietăţi digestive, anti-reumatice, contribuie la tratarea gastroenteritelor, a bronşitei şi stimulează libidoul. Piperul negru are efect antioxidant şi antibacterian care menţine starea de sănătate a tractului digestiv. Acesta îmbunătăţeşte digestia şi ajută la sănătatea intestinală.

“Piperul contribuie la tratarea dispepsiei-tulburare de digestie- şi a simptomelor acesteia: balonare, flatulenţe, eructaţie. Piperina, principalul activ din piper excită enzimele digestive, facilitează asimilarea proteinelor, lipidelor şi a unor glucide furnizate de alimentaţie. Înainte de a apela la un medic, încearcă să foloseşti mai mult piper în felurile de mâncare preparate”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie. Avantajul piperinei, o substanţă care se găseşte în piper este următorul: stimulează producţia bilei, îi permite acesteia să se debaraseze de toxine.

Distruge grăsimea

Piperul negru stimulează papilele gustative care trimit o comandă stomacului să crească secretia de acid clorhidric, îmbunătăţind astfel digestia. Acidul clorhidric este util pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare din stomac. Atunci când în organism producţia de acid clorhidric este insuficientă, produsele alimentare pot rămâne o perioadă mai lungă în stomac, ceea ce determină apariţia de arsuri sau indigestii.
Piperul negru chiar stimulează distrugerea celulelor de grăsime, permiţându-va să vă păstraţi greutatea dorită, în timp ce vă oferă energie pentru a arde grăsimile. Spre deosebire de sare, care reţine apa, piperul acţionează ca un diuretic, ajutând organismul să elimine toxinele.  Sunt recunoscute calităţile sale antioxidante şi antibacteriene şi trebuie ştiut că ajută la absorbţia betacarotenului şi a coenzimei Q-10, datorită conţinutului de piperină.

Rozmarinul, un extraordinar antiseptic

Un extraordinar antiseptic, rozmarinul a fost folosit pentru purificarea aerului până în secolul XX în spitalele din Europa, prin arderea de crenguţe. Proprietăţile binefăcătoare ale plantei sunt date de diferite tipuri de antioxidanţi pe care le conţine. Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, cantităţi importante de vitamina A şi vitamina C.

Este una din ierburile cu conţinutul cel mai ridicat de folaţi (aceştia sunt importanţi în sinteza ADN-ului, iar când sunt administraţi în perioada de preconcepţie pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuţi). “Despre rozmarin se spune că are capacitatea de a încetini procesele de îmbătrânire, îmbunătăţind starea pielii şi a creierului. Beneficiile sale în cazul tulburărilor neurologice îl recomandă pentru prevenirea problemelor cauzate de boli grave precum Alzheimer sau demenţa. Este important să menţionăm aici că folosirea rozmarinului sau a oricărei alte plante medicinale nu exclude vizita la medic, mai ales în cazurile grave”, explică dr. Cătălin Luca, medic medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie.

Antiinflamator şi antifungic

Datorită efectului antiseptic, rozmarinul era folosit în Antichitate pentru conservarea cărnii. Planta cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace şi cu flori albastre, albe sau roşii, rozmarinul era utilizat în vechime ca plantă medicinală, rituală şi condimentară. Specialiştii spun că diferite părţi din plantă, în special vârfurile de flori, conţin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic şi numeroase uleiuri volatile esenţiale, cum ar fi: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Aceşti compuşi sunt cunoscuţi pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice şi antiseptice. Plin de antioxidanţi, rozmarinul scade riscul apariţiei cancerului, combate răspândirea bacteriilor şi fungilor, având abilitatatea de a stopa evoluţia infecţiilor micotice precum candida.

Vă recomandăm şi:

Cu ce hrănim „organul ascuns“ ca să funcţioneze optim. Cele mai sănătoase alimente pentru o digestie ca la carte

10 întrebuinţări uimitoare ale cepei. Ce minuni face banala legumă, câte boli tratează şi cum e indicat s-o consumăm

Cum arzi grăsimea din corp: anghinarea, ceaiul-minune care schimbă sângele

Efectele miraculoase ale porumbului fiert: topeşte grăsimea rapid şi ţine inima în formă. Ce vitamine importante conţine

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite