Meşteri populari din Bucovina, pe malul Borcei. Atelier de încondeiat ouă la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călărăşenii pot achiziţiona ouă gata încondeiate FOTO MDJ
Călărăşenii pot achiziţiona ouă gata încondeiate FOTO MDJ

Călărăşenii sunt invitaţi până pe 30 martie să desluşească tainele încondeiatului de la meşteri populari din Suceava. Artiştii vor împărtăşi secretul acestui meşteşug tuturor celor interesaţi de obiceiurile străvechi din Bucovina.

   

Astfel, în fiecare zi, vizitatorii au ocazia să discute cu meşterii populari Aurica şi Marinela Aneci,  din Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, dar şi să-i urmărească atunci când încondeiază. „În cele 3 zile ale manifestării, între orele 10.00 – 18.00, vom învăţa să încondeiem ouă împreună cu grupuri de elevi talentaţi din şcolile călărăşene. Încondeiatul este un meşteşug străvechi cu rădăcini în Bucovina. La noi, în Bărăgan, se practică  doar vopsitul şi pictatul ouălor. Meşterii vor veni şi cu ouă deja încondeiate pe care vom putea să le admirăm şi să le achiziţionăm”, au anunţat reprezentanţii Muzeului Dunării de Jos. Atelierul s-a bucurat de participarea a numeroşi elevi din judeţul Călăraşi, dar şi din Bucureşti.

Simbol al divinităţii

Conforma traditieialomita.ro, încondeiatul ouălor reprezintă înfrumuseţarea cu motive antropomorfe, zoomorfe, fitomorfe, schiomorfe a ouălor jertfite la Paşti, simbol al divinităţii care moare şi renaşte anual. Tehnologia populară, care transformă oul în operă de artă, cuprinde mai multe faze de lucru, iar vopselele  folisite se prepară din plante sau din produse de industrie chimică. Apoi se confecţionează şi se pregătesc uneltele de ornamentat (tişiţa; cele mai vechi „condeie“ au fost Lumânarea cu al cărui capăt încins la foc se desenau pe ou anumite semne şi Pana de gâscă, având acelaşi rol cu cornul de ornat al olarului). Se topeşte ceara de albine în care se adaugă, ca adjuvant, puţin cărbune pisat.

Motive măiestrit lucrate

Urmează încondeierea propriu-zisă a ouălor cu motive ornamentale măiestrit lucrate; introducerea oului încondeiat în vasul cu vopseaua dorită pentru colorarea fondului; scoaterea ouălor din vopsea şi stergerea urmelor de ceară care lasă în loc desenul alb, obţinându-se oul încondeiat monocrom. În cazul ouălor încondeiate policrom, se repetă pentru fiecare culoare în parte, cu atenţie şi mult talent, operaţiunile amintite de ornamentare. Local sunt inversate unele faze de lucru, se folosesc metode noi de decorare, mai mult sau mai puţin legate de încondeierea cu ceară a ouălor (ouă pictate, ouă săpate sau decorate în relief, ouăle încondeiate cu frunze de plante, ouăle împodobite cu mărgele, ouă din lemn sau plastic decorate sau pictate şi altele).

Pe 29 martie, tot la muzeu, în intervalul orar 15.00 - 17.00 vor fi prezente la atelier grupuri de elevi de la Colegiul NaŞional ”Barbu Ştirbei”  Călăraşi, coordonaţi de =Marinela Dincă, care, împreună cu un grup de elevi veniţi din Cipru, sunt implicaţi într-un proiect UNESCO .  Proiectul South Eastern Mediterranean Sea Project (SEMEP) desfăşurat de Colegiul National “Barbu Stirbei” în parteneriat cu Liceul Saint John din Limassol, Cipru permite învăţarea interdisciplinară şi holistică prin educaţie ecologică si încorporează aspecte sociale, istorice, ştiinţifice, tehnologice, economice, etice şi culturale.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite