Măsuri. Ce trebuie să ştie proprietarii de animale despre "boala limbii albastre"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate localităţile din judeţul Călăraşi se află sub lupa medicilor veterinari, după ce în mai multe zone din ţară “boala limbii albastre” face ravagii printre animale.


Pentru a evita răspândirea bolii, femierii sunt avertizaţi să ţină cont de câteva măsuri de prevenire.
Astfel, în judeţul Călăraşi, conform hărţii cu zonele de restricţie stabilite până la această dată, pe întreg teritoriul sunt 27 de localităţi în zona de protecţie şi 137 în zona de supraveghere. Fiecare proprietar de animale trebuie să anunţe medicul veterinar dacă animalele ies din zona de protecţie în zonele libere din România, fiind necesar pentru acest lucru un aviz interjudeţean, iar mijloacele de transport trebuie dezinfectate. De asemenea, trebuie anunţate autorităţile veterinare şi în cazul în care se intenţionează achiziţionare de animale, vânzarea lor, precum şi atunci când apar semne de boală.

Igiena în adăposturi, prima regulă de bază

Fiecarui proprietar are obligaţia să verifice zilnic starea de sănătate a animalelor şi să notifice cazurile suspecte de boală sau de moarte. Până la sosirea personalului sanitar veterinar, acestea trebuie să izoleze animalele bolnave şi să păstreze pe loc cadavrele pentru investigaţii. De asemenea, este foarte importantă păstrarea igienei în adăposturi pentru eliminarea pe cât posibil a surselor ce permit dezvoltarea insectelor hematofage:gunoi de grajd, bălţi cu apă, vegetaţie. „Sursele principale de infecţie sunt reprezentate de animalele bolnave, cel mai important rol în transmiterea infecţiei fiind reprezentat de ţânţari.
 

Vă recomandăm şi:

Alertă. Medicii veterinari, cu ochii pe "boala limbii albastre"

„Boala limbii albastre“ a pătruns în România. Primele cazuri au apărut la bovine din judeţul Buzău

Boala limbii albastre pune Guvernul în alertă maximă. Zeci de animale s-au îmbolnăvit în judeţul Buzău

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite