Iarna se dezlănţuie. Weekend de coşmar cu viscol, ger şi zăpadă troienită. Care vor fi zonele cele mai afectate de ninsori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea se schimbă radical în următoarele ore, iar Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a emis o avertizare valabilă, vineri, pentru toată ţara. Iarna revine în forţă: ninsori abundente, lapoviţă şi viscol. De sâmbătă, ninsorile vor cuprinde toate regiunile, iar viscolul va troieni multe zone din ţară.



Conform ANM, pe parcursul zilei de vineri, 15 ianuarie, în jumătatea de vest a ţării vor fi precipitaţii pe arii extinse, în general moderate cantitativ, urmând a se cumula local 15...20 l/mp. În zonele montane şi submontane va ninge şi se va depune strat de zăpadă, mai consistent îndeosebi în Munţii Banatului. În Maramureş şi în Transilvania vor predomina ninsorile, iar în Crişana, Banat şi Oltenia se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.
Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze ce vor depăşi, pe crestele înalte, 70...80 km/h la rafală, viscolind sau spulberând zăpada, dar şi în sud-vestul teritoriului la începutul zilei şi local şi temporar în regiunile estice şi sud-estice, cu rafale de 50...60 km/h.

Primele ninsori apar în zona montană

ANM avertizează că începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (16/17 ianuarie), vremea se va înrăutăţi în sudul şi sud-estul ţării, unde aria ninsorilor se va extinde, iar vântul se va intensifica, urmând ca, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor, meteorologii să emită noi mesaje.

Conform specialiştilor,  primele ninsori apar în această noapte în special în zona montană, consistente în nordul Carpaţilor Orientale şi în Munţii Apuseni. “Se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare în Maramureş şi în nordul şi estul Transilvaniei, iar în Crişana şi Banat vor predomina ploile. De vineri, aria precipitaţiilor se va putea extinde, astfel încât cantităţile de apă să totalizeze 15-20 de l/mp îndeosebi în zona montană, unde se va depune strat nou de zăpadă”, a anunţat Elena Mateescu, director ANM.

Val de frig şi ninsori viscolite

Specialiştii spun însă că îngrijorător este valul de aer rece care va pătrunde în România, începând de duminică. Vremea va fi în continuă răcire, nopţile vor fi geroase cu temperaturi care vor coborî, în special în depresiunile din estul Transilvaniei, poate chiar sub -15 grade, izolat chiar mai coborâte. De asemenea, precipitaţiile abundente vor face să existe strat consistent de zăpadă

“Ninsori cu intensificări ale vântului vor fi în sudul Moldovei, în Muntenia, inclusiv în Bucureşti, în Dobrogea. Acele cantităţi de apă de aproximativ 15 l/mp la munte de ninsoare înseamnă cel puţin 30 de centimetri de strat de zăpadă. În Bucureşti, în cazul cel mai bun, ar fi undeva la 15 centimetri. În cazul cel mai rău se pot depăşi 20-30 de centimetri, vântul va fi foarte intens, vizibilitatea redusă, senzaţia de frig accentuată, n-ar fi exclus să se formeze troiene şi în Capitală şi în partea sudică şi de sud-est a ţării până în prima parte a zilei de sâmbătă chiar şi duminică dimineaţa ar mai fi şi ploi. Este o luptă între ninsoare şi ploaie", a spus Romica Jurca, meteorology, citată de RTV.

Precipitaţii abundente şi în februarie

Nici în februarie nu scăpăm de iarnă. În februarie 2016, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM), temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limite apropiate de mediile climatologice (de -1 grad Celsius), cu excepţia sud-estului, sudului şi local estului şi vestului ţării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale.

Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei şi Moldovei, între -5 şi zero grade Celsius, iar cele mai ridicate în Banat şi Dobrogea, între zero şi două grade Celsius. În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM relevă că acestea vor prezenta, în februarie, o tendinţă spre excedent, mai puţin în estul, sud-estul şi local sudul ţării, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 57 l/mp), Oltenia (55 l/mp), Banat şi Crişana (până la 50 l/mp).


Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: cum va fi vremea până pe 17 ianuarie. Cât de cald va fi în weekend şi când revine iarna în forţă

Prognoza meteo pentru începutul anului 2016. Cum va fi vremea în primele 3 luni

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite