Hreanul, armă cu două tăişuri. Cui face rău cel mai bun leac pentru sinuzită, de ce e interzis copiilor şi cum se consumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hreanul, un medicament natural FOTO Adevărul
Hreanul, un medicament natural FOTO Adevărul

Medicament pentru numeroase afecţiuni, hreanul nu este însă pentru toată lumea. Beneficiile sale terapeutice se pot întoarce împotriva noastră şi ne pot pune viaţa în pericol, dacă îl comsumăm în exces.Deosebit de aromat, cu miros înţepător şi gust arzător, hreanul este ideal pentru tratarea paraziţilor intestinali, a anemiei, a astmului şi bronşitelor şi a sinuzitelor.

Este considerat şi un antibiotic natural, un antiinflamator, dar şi un afrodisiac la îndemâna oricui. Cu toate acestea, persoanele care suferă de boli cardiace ori ale aparatului digestiv trebuie să stea departe de hrean.

“Consumul de hrean este interzis sub orice formă în caz de boli ale aparatului digestiv, boli cardiace, hemoragii interne, dar şi în timpul sarcinii şi alăptării. De asemenea, hreanul nu va fi consumat de copii mai mici de 5 ani.  Supradozajul poate determina iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

De 2 ori mai multă vitamina C

În Antichitate, hreanul era folosit împotriva durerilor de cap, răcelilor, dar şi în preparate culinare, însă şi în ritualuri de tămăduire. Hreanul este folosit atât la gătit, cât şi în medicina naturistă pentru tratarea diverselor afecţiuni. Este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine vitamin B, potasiu, calciu, fier şi fosfor. De la hrean folosim rădăcina care se poate consuma crudă, rasă, în salate sau diverse preparate, sub formă de tinctură sau oţet din hrean.

Stimulează apetitul

“Sinuzitele sunt complet vindecate, chiar şi în cele mai grave forme după o cură cu inhalaţii de hrean ce se pot face prin simpla pregătire a hreanului pentru iarnă, pus la borcane. În cantităţi mici el stimulează pofta de mâncare, dar alungă şi răceala sau gripa”, explică medicul.
Atât rădăcina cât şi frunzele de hrean au proprietăţi benefice organismului. Pentru că este iute, ajută la descongestionarea căilor respiratorii superioare şi este un remediu eficient împotriva reumatismului.
Aceasta conţine vitamina C, complexul B, calciu, potasiu, minerale dar şi antibiotice naturale, enzime, fitohormoni.

Hreanul este un inamic al conjunctivitei, dar şi a altor afecţiuni ocular, spun specialiştii. Tratamentul este unul cât se poate de simplu: se rade hreanul, după care se inspira profund timp de 5 - 10 minute. Laărimarea ochilor este inevitabilă, însă cât se poate de benefică.
Hreanul ras şi în combinaţie cu miere are multiple beneficii pentru organism. Dimineaţa, pe stomacul gol, se ia câte o linguriţă din acest amestec. El este bun pentru tuse, reumatism, hipertensiune arteriala, angina pectorala şi circulaţie periferică deficitară. Ca orice alt aliment care este iute la gust, hreanul are efecte afrodisiace. El conţine anumite substante care echilibrează hormonii.

5 motive ca să consumi hrean

Medicament pentru bronşite. Hreanul se recomandă în tratamentul bronşitei cronice şi în afecţiunile căilor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare, deoarece are efecte antibiotice puternice, expectorante şi bronhodilatatoare.

Pansament pentru stomac. Digestia lentă şi gastrita hipoacidă se tratează în mod eficient cu câte două-trei linguri de hrean ras, care se consumă în timpul meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel puţin 21 de zile.

Tratează durerile dentare şi răcelile. Durerile de cap, cele dentare, dar şi răcelile se pot vindeca mai uşor cu ajutorul hreanului. Razi puţină rădăcină de hrean, peste care pui puţin alcool de 60 de grade şi ţii remediul într-o sticlă la întuneric. Când te doare un dinte, aplici un tampon cu această soluţie pe locul dureros. Sucul de hrean cu miere este util în calmarea tusei, în timp ce durerile de cap trec şi dacă aplici pe frunte o cataplasmă din hrean ras.

Ameliorează durerile reumatice. Durerile reumatismale pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor pe bază de hrean. Poţi apela la oţetul din hrean, pe care îl poţi prepara lăsând la macerat un pumn de rădăcină rasă, peste care torni un litru de oţet din vin. Agiţi în fiecare zi, iar după ce trec şapte zile, îl strecori. Frecţionezi locurile dureroase, la nevoie.

Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Rădăcina de hrean îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Poţi prepara o salată din rădăcină de hrean rasă. În caz că suferi de junghiuri, poţi reduce intensitatea acestora aplicând pe locurile afectate cataplasme din hrean ras, ametecat cu un pic de apă.

Vă recomandăm şi:

Calmantul care te scapă rapid de durerea de cap. În ce afecţiuni face minuni sucul de cartofi cruzi: trei beneficii uimitoare

De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite