Fermier trimis în judecată de DNA după ce a obţinut cu acte false fonduri nerambursabile de la APIA
0Un fermier din judeţul Călăraşi a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie pentru folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii reţin că la data de 23 aprilie 2014, inculpatul Dumitru Ion a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente care conţineau date inexacte, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafaţă de teren de 248,83 ha, deşi în realitate deţinea doar 70,78 ha. Prin aceste demersuri, arată anchetatorii, inculpatul Dumitru Ion a obţinut fonduri nerambursabile în valoare totală de 174.678,77 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
Verificări prin sondaj
La 6 iunie 2015, acelaşi inculpat, procedând în aceeaşi manieră, a depus la instituţia publică mai sus menţionată, cererea unică de plată prin care a menţionat solicitarea de sprijin pentru o suprafaţă totală de 424,32 ha din unităţile administrativ teritoriale Sohatu şi Gălbinaşi, ambele situate în judeţul Călăraşi.
În luna august 2015, persoane din conducerea Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură – Centrul Judeţean Călăraşi au verificat prin sondaj mai multe cereri depuse de fermieri pentru campaniile agricole 2014-2015 privind acordarea de subvenţii reprezentând plăţi directe pe hectar din programul F.E.G.A. (Fondul European de Garantare Agricolă).
A dat mită 5.000 de lei
Printre cererile verificate au fost identificate şi cererile depuse de fermierul Dumitru Ion, căruia i-au fost solicitate lămuriri scrise cu privire la neconcordanţele existente în dosarele depuse în perioada respectivă. În acest context, la 16 septembrie 2015, inculpatul Dumitru Ion i-a remis unei persoane din conducerea A.P.I.A. – Centrul Judeţean Călăraşi, suma de 5.000 de lei, pentru ca aceasta să introducă fraudulos o adeverinţă falsificată în dosarul de plăţi pe suprafaţă pentru campania 2014 şi să nu-i respingă cererea de plată pentru campania 2015.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil şi asupra sumei de 9.450 lei ce aparţin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Vă recomandăm şi: