Odiseea subvenţilor APIA varianta bistriţeană: Cum ar fi falsificat o mână de oameni semnătura a 60 de crescători de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

62 de crescători de animale au fost audiaţi în cursul zilei de astăzi la Postul de Poliţie din Şanţ. Maratonul de audieri este rezultatul unui denunţ, potrivit căruia conducerea Asociaţiei Crescătorilor de Animale din localitate ar fi falsificat semnătura a peste 60 de fermieri pentru a obţine subvenţii APIA.

Rând pe rând, peste 60 de crescători de animale s-au perindat pe la Postul de Poliţie din comuna bistriţeană Şanţ. Zecile de persoane au fost audiate, după ce cineva ar fi făcut un denunţ, în care preciza că Asociaţia Crescătorilor de Animale din localitate ar fi falsificat semnătura a peste 60 de fermieri pentru a obţine subvenţii APIA.

Asociaţia Crescătorilor de Animale din localitate ar fi depus la dosarul pentru subvenţiile APIA şi o listă cu semnăturile membrilor acesteia. Problema este că mai mulţi membri spun că nu au semnat şi că nici nu s-ar fi făcut vreo adunare generală în care să se pună problema accesării acestor fonduri.

„Pe raza localităţii Şanţ, Poliţia desfăşoară activităţi de verificare a unei sesizări referitoare la posibile nereguli din activitatea Asociaţiei Crescătorilor de Animale din localitate. În cadrul verificărilor se iau declaraţii de la persoane care au reclamat posibile nereguli în folosirea fondurilor APIA. La finalul verificărilor va fi dispusă soluţia legală, care va fi comunicată reclamanţilor”, a declarat agent Alexandra Vereşezan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. 

Asociaţia în cauză a fost şi verificată de APIA, instituţia găsind mai multe nereguli şi în anii trecuţi. Printre acestea se numără şi supradeclarările.

 „Nu ştiu absolut nimic despre ce se întâmplă la Şanţ. Unele instituţii, printre care şi Poliţia, ne cer permanent informaţii şi documente despre anumiţi fermieri. Inclusiv despre fermieri din Şanţ au cerut informaţii şi documente”, a declarat şeful APIA Emil Scurtu, ferindu-se să facă mai multe declaraţii.

Acesta a mai spus că raportul de control ce urmează să fie întocmit de APIA ar putea atrage sancţiuni sau chiar diminuarea plăţilor pentru anul 2015. 

 „Plângerea spune că Asociaţia Crescătorilor de Animale a depus o cerere la APIA fără acordul nostru, nu s-a făcut nicio adunare generale. A depus în numele nostru, doar nu se putea depune la apia fără hotărârea adunării generale. Ne-au întrebat dacă am semnat undeva sau avem de ştire. Nu ştim cine a semnat în locul nostru”, a declarat  Iosif Grapini, preşedintele fostei asociaţii a crescătorilor de animale. 

Vă mai recomandăm:

Un cioban anchetat de APIA a murit în urma unui infarct cu o zi înainte să se întâlnească cu inspectorii Antifraudă

Angajată a APIA trimisă în judecată după ce a luat 600 de lei mită în urmă cu patru ani

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite