Epidemia se extinde. Încă 4 focare de pestă porcină africană, confirmate la Borcea şi Perişoru
0Peste porcină africă pune stăpânire şi pe judeţul Călăraşi. Încă 4 focare au fost confirmate în localităţile Borcea şi Perişoru, după ce în urmă cu aproape două săptămâni fuseseră înregistrate încă două îmbolnăviri în gospodăriile populaţiei.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Călăraşi, prin serviciile de specialitate, a intervenit în regim de urgenţă, până la confirmarea bolii, exploataţiile fiind -lasate sub supravegherea medeicilor veterinari. Centrul Local de Combatere a bolilor a dispus uciderea animalelor bolnave şi a dispus măsuri pentru prevenirea răspîndirii bolii.
Boala nu se transmite la om
Chiar dacă boala nu se transmite la om, medicii veterinari spun că virusul are o rezistenţă extraordinar de mare: “Virusul din carnea congelată rezistă ani de zile şi astfel boala se poate extinde. Pesta porcină africană nu poate afecta starea de sănătate a omului, chiar şi în cazul contactului direct cu animalele bolnave. În schimb, omul poate fi un important vector pentru răspândirea bolii de la o gospodărie la alta, dacă nu respectă regulile de biosecuritate. Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie“.
Conform autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. În produse din carne de porc virusul rezistă 3-6 luni dacă nu există o prelucrarea termică şi chiar ani de zile în carnea congelată.