Declasificarea celui mai mare spital din Bărăgan, suspendată. Unitatea medicală rămâne încadrată la gradul III
0Declasificarea celui mai mare spital de urgenţă din Bărăgan, de la gradul III, la gradul IV, a fost suspendată de Curtea de Apel Bucureşti, după ce Consiliul Judeţean Călăraşi a a dat în judecată Ministerul Sănătăţii. Decizia nu este însă definitivă.
Declasificarea Spitalui din Călăraşi înseamna scăderea finanţării cu 200.000 de lei, adică o diminuare a bugetului cu 10%. În primăvara acestui an, Ministerul Sănătăţii a decis declasificarea spitalului din cauza lipsei medicilor. Autorităţile locale au atacat în instanţă ordinul, iar prima instanţă a admis suspendarea Ordinului nr. 281/10.03.2016, emis de Ministrul Sănătăţii, şi revenirea Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, la gradul III. Acest lucru înseamnă intrarea în normalitate a activităţii medicale şi încheierea unui contract, de la 1 iulie, cu Casa de Asigurări de Sănătate, ca spital de gradul III, ceea ce înseamnă că nu se mai pierd bani la contractarea serviciilor.
“Procesul urmează să se judece pe fond, Ministerul Sănătăţii, având dreptul la recurs. În această situaţie noi am arătat că am reuşit să mai angajăm medici şi că stăm bine şi cu aparatura medicală”, a declarat Camelia Ghiveciu, managarul unităţii medicale.
Lipsesc mia multe specialităţi
Cel mai mare spital de urgenţă din Bărăgan a fost declasificat în luna martie, de la gradul III la gradul IV, din cauza crizei de medici cu care se confruntă. În aceste condiţii, unitatea medicală din Călăraşi va primi cu 10% mai puţine fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate şi va asigura asistenţă pentru cazuri cu grad mic de complexitate. Şeful spitalului de la acea dată spunea că nu se pune problema unor concedieri, pentru că nu erau probleme financiare. Dr. Dan Romulus Şerban a explicat şi cum au stat lucrurile la nivel de personal şi cum trebuie să arate, de fapt, un spital gradul III:
“ Trebuia să avem 25 de specialităţi asigurate şi 11 linii de gardă. Spitalul Judeţean Călăraşi are 20 de specialităţi. Ne lipsesc endocrinologia, nefrologia, urologia, ORL şi oftalmologia. Trebuia să asigurăm 11 linii de gardă, ATI-ul nu făcea gărzi 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7, pe neurologie nu puteam să asigurăm garda continuu. Pentru o gardă trebuie să ai potrivit legii cel puţin 3 medici. La psihiatrie avem doar 2 medici, nu se poate asigura, iar garda de radiologie nu poate fi asigurată 24 din 24. Din 11 gărzi câte prevede legea, patru ne lipsesc”.
Singurul din ţară
Chiar dacă în ultimul an, la Călăraşi au venit aproximativ 10 medici, aceştia au toate “şansele” să plece deoarece nu au locuinţă de serviciu.
”La nivel naţional, 35% din spitale funcţionează cu un plan de conformare valabil până la data de 31 decembrie 2016. Spitalul Călăraşi a fost singurul din ţară declasificat. Astfel, se încalcă un ordin al Ministerului Sănătăţii prin judeţ trebuie să aibă un spital de urgenţă. El rămâne de urgenţă, dar dacă nu mai ai obligativitatea să faci nu ştiu câte gărzi s-ar putea să ne mai plece din medici şi atunci nu mai este un spital de urgenţă, devine un spital municipal chiar dacă îi spune lui pompos spital de urgenţă”, spunea Marian Dinulescu, vicepreşedinte al CJ Călăraşi.
Vă recomandăm şi: