Cum s-a prăbuşit avionul MiG. Secundele dinaintea dezastrului, povestite de omul care a fotografiat explozia cumplită: „S-a înclinat şi a atins pământul cu aripa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Floroiu a fost unul dintre miile de spectatori care au asistat sâmbătă, 7 iulie, la prăbuşirea avionului MiG 21 LanceR în apropierea Bazei 86 Aeriană Feteşti, judeţul Călăraşi. Tânărul a surprins cu aparatul de fotografiat momentul în care aparatul de zbor a atins pământul şi a explodat.

Adrian Floroiu participa alături de alte mii de persoane la show-ul aviatic programat să se desfăşoare sâmbătă, 7 iulie. 

„Totul a decurs normal până la momentul incidentului. Întâmplător, mă uitam în zona în care s-a prăbuşit avionul, deoarece exerciţiul prezentat presupunea survolarea unei zone, nu zbor în formaţie. Pur şi simplu, avionul a pierdut altitudine (iniţial mă gândeam că va face o trecere la joasă altitudine, un low pass), dar avionul s-a înclinat spre stânga şi a atins pământul cu aripa, iar apoi a explodat (ceea ce se vede în imagini)”, descrie Adrian Floroiu ceea ce s-a petrecut cu avionul pilotat de locotenent-comandorul Florin Rotaru.

 

„Au existat câteva clipe de blocaj pentru că senzaţia este absolut ireală când vezi aşa ceva, iar apoi prezentatorul show-ului aviatic a transmis prin staţia de amplificare să evacuăm zona şi că pilotul s-a catapultat (probabil pentru a nu crea o stare sufletească neplăcută participanţilor). Evacuarea s-a făcut cât se poate de calm, nu vă gândiţi că a fost ceva stil urgenţă, îmbulzeală etc.”, mai spune Adrian.

Locotenent-comandorul Florin Rotaru, cel care pilota aeronava MiG 21 LanceR, şi-a pierdut viaţa în acest accident aviatic. Avea 36 de ani şi îndeplinea funcţia de pilot-şef  în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă a Bazei 86 Aeriană Feteşti. Era pilot clasa I, avea la activ peste 400 de ore de zbor, din care aproximativ 250 pe MiG-21. Era absolvent al Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din anul 2005.

„Singurul meu gând era dacă pilotul chiar s-a catapultat sau nu. Nu îmi amintesc să se fi auzit vreun zgomot pentru că avionul era la o distanţă mare de zona publicului. Chiar în timpul zborului, Ia apropierea avioanelor nu se auzea nimic, ci ulterior auzeai zgomotul motoarelor. În câteva minute au sunat sirenele pompierilor, ambulanţelor şi Poliţiei”, relatează Adrian Floroiu reacţia imediată a autorităţilor.

Imagine indisponibilă

                               FOTO Adrian Floroiu

Luni, 9 iulie, începând cu ora 8.15, vor fi organizate în unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii ceremonii de comemorare în memoria locotenent-comandorului Florin Rotaru care şi-a pierdut viaţa în timpul mitingului aerian din data de 7 iulie organizat de Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti.P

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Pilotul care a murit în accidentul aviatic de la Borcea avea 36 de ani. „Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie durerea“

FOTO Avion militar prăbuşit lângă Feteşti. Câte MiG-uri a pierdut Armata Română până acum

Martor la tragedia aviatică de la Borcea: „Am spus că ar fi un mare risc de prăbuşire, am avut o presimţire“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite