Cum operează infractorii. Zece trucuri care ne pot feri de spărgătorii de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spărgător de case, în acţiune Foto:Adevărul
Spărgător de case, în acţiune Foto:Adevărul

Ca să nu cadă victime propriei neglijenţe, poliţiştii îi instruiesc pe călărăşeni cum să se ferească de spărgători. Cum perioada concediilor este tot mai aproape, oamenii legii îi învaţă pe oameni cum să evite aceste neplăceri.

Campania „Nu-ţi scăpa casa din ochi”, demarată la nivel naţional, în perioada mai-iulie 2013, urmăreşte informarea cetăţenilor asupra prevenirii furturilor din locuinţe. Iată ce spun poliţiştii că ar trebui să facă orice persoană care locuieşte la bloc:
-montaţi un interfon la intrarea în scară şi asiguraţi-vă că aţi închis bine uşa;
-uşa de acces în locuinţă trebuie să fie confecţionată dintr-un material rezistent la solicitările mecanice şi să fie încuiată chiar şi atunci când sunteţi acasă;
-dotaţi cu încuietori suplimentare uşile de la intrare sau cele care fac accesul dinspre terase sau alte locuri aflate în administrarea comună a locatarilor;
-asiguraţi-vă ferestrele, mai ales dacă locuiţi la parter sau etajul 1, cu gratii metalice sau un alt sistem antiefracţie şi închideţi-le, chiar dacă părăsiţi locuinţa pentru scurt timp.
-instituiţi în bloc, cu sprijinul vecinilor, un sistem de supraveghere a vecinătăţii.

Şi cei de la curte sunt expuşi

Nici cei care locuiesc al curte nu sunt scutiţi de musafirii nepoftiţi. Îi puteţi evita dacă:
-înălţimea gardului care înconjoară curtea este corespunzătoare pentru a nu permite escaladarea sa cu uşurinţă
-poarta şi uşile de acces în locuinţă trebuie sunt asigurate cu sistem de închidere
-pe timpul nopţii, încuiaţi şi anexele.

La Călăraşi, oamenii legii vor distribui pliante, broşuri, vor monta afişe în zonele aglomerate şi se vor întâlni cu cetăţenii pentru a le explica în ce mod se pot feri de astfel de situaţii. Furturile din locuinţe au ajuns cea mai uşoară metodă de a face bani. La spargerile care au loc de multe ori chiar în toiul zilei participă şi minori, bunurile care-i tentează pe hoţi fiind bijuteriile şi banii.

Bine organizaţi

La Călăraşi, hoţii nu acţionează haotic. Sunt bine organizaţi şi ştiu când să de atacul. Anchetatorii spun însă că nu se merge la pont. „De obicei, cei care dau spargerea urmăresc aproximativ trei zile programul zilnic al proprietarilor, după care sparg locuinţa sau apartamentul. Cele mai vulnerabile sunt parterele blocurilor, acolo unde cetăţenii nu şi-au montat gratii, adică un minimum de măsuri de precauţie“, spun poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale.
Noaptea este momentul prielnic pentru comiterea infracţiunii, însă au fost cazuri când spărgătorii nu au ezitat să atace nici ziua. În aceste cazuri se cunoaşte cu siguranţă faptul că proprietarii sunt plecaţi la serviciu sau chiar în străinătate.

Mănuşile, accesoriu indispensabil

„Nu putem să spunem că am avut în lucru situaţii ieşite din comun, dar ştim cu siguranţă când nu avem de-a face cu nişte începători. Folosesc mănuşi şi sunt foarte atenţi pentru a nu lăsa niciun fel de urme la locul faptei. Aceste lucruri ne îngreunează munca, însă n-o face imposibilă“, au precizat anchetatorii. Pentru a pătrunde cu discreţie în casele celor care le cad victim, spărgătorii se dotează cu unelte pentru „doborârea“ oricăror obstacole: levier, cheie franceză sau mops şi şurubelniţă.
 

Citeşte şi:  Spărgători de locuinţe, prinşi în Capitală în urma unui flagrant, după ce au furat bani, bijuterii şi ceasuri de colecţie

Citeşte şi: 14 percheziţii în Dolj, Olt şi Vâlcea la spărgătorii de locuinţe

Citeşte şi: Cele patru feţe ale spărgătorilor de locuinţe. Zece trucuri care ne pot feri de hoţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite