Cum va funcţiona Şcoala Specială de Învăţământ Integrat. Instituţia va instrui 100 de copii cu deficienţe severe

Cum va funcţiona Şcoala Specială de Învăţământ Integrat. Instituţia va instrui 100 de copii cu deficienţe severe

Şcoala 4 va găzdui copiii cu deficienţe severe FOTO CJ

Copiii cu deficienţe severe vor avea o şcoală dedicată. Şefii Consiliului Judeţean Călăraşi au aprobat înfiinţarea unităţii de învăţământ special, Şcoala Gimnazială Specială Nr. 1 Călăraşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Unitatea de învăţământ este destinată persoanelor cu deficienţe, dizabilităţi, dificultăţi de învăţare, tulburări de limbaj şi comunicare, tulburări socioafective şi de comportament. Învăţământul special reprezintă o formă de instruire şcolară diferenţiată, precum şi o formă de asistenţă educaţională, socială şi medicală complexă, destinată copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale. La nivelul judeţului Călăraşi sunt în evidentă 101 elevi cu cerinţe educaţionale special”, a anunţat vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi.

6 clase pentru copiii cu dizabilităţi

În clădirea fostului liceu de băieţi, cea mai veche şcoală din oraş, funcţionează 6 clase speciale pentru copiii cu deficienţe mintale severe, profunde şi asociate unde studiază 46 de elevi cu deficienţe severe.

Pentru a rezolva această problemă, consilierii judeţeni au aprobat recent o hotârâre prin care se dă undă „verde” înfiinţării unei Şcoli Speciale de Învăţământ Integrat. În urma demersurilor făcute de inspectorul general şcolar al Călăraşiului, prof. Constantin Tudor, din acest an va funcţiona noua instituţie cu statut juridic. Astfel, în urma votul consilierilor judeţeni, Şcoala nr. 4 din Călăraşi, aflată în domeniul public al municipiului, a fost preluată în administrarea autorităţii judeţene.

Se reabiliează Şcoala 4

„La Călăraşi sunt doar şase clase de învăţământ special şi, de aceea, este imperios necesar să creăm mai multe clase pentru aceşti copii, unici în felul lor, la care eu ţin foarte mult. Din bugetul Consiliului Judeţean,  în acest an, vom aloca bani pentru reabilitarea Şcolii nr. 4, unde funcţionează în prezent Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE). Acolo vor funcţiona, pentru început, 10 clase de învăţământ special”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă.

Noua şcoală va avea conducere proprie, schemă de personal, iar numărul de clase primar şi gimnazial va creşte la 10, urmând să fie şcolarizaţi 86 de elevi, faţă de 46 câţi sunt în prezent. Schema de personal va fi format din 40 de persoane, iar învăţământul special durează 10 clase şi nu 8 aşa cum este la clasele normale pentru că programa este una lejeră.

Vă recomandăm şi:

O fetiţă cu Sindrom Down, într-o grădiniţă de copii fără dizabilităţi

Nevoile copiilor cu cerinţe educative speciale. Sfaturile specialiştilor: „Susţinerea emoţională este importantă“

citeste totul despre: