Cum faci cea mai bună ciorbă de cartofi. Ingredientele secrete care fac mâncarea delicioasă
0Un preparat gustos şi săţios, ciorba de cartofi, care se serveşte cu ardei iute şi smântână, se găteşte rapid. Reţeta deliciosului preparat o găsim în cartea regretatului gastronom Radu Anton Roman - „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
1 kg de cartofi
500 g ceafă afumată de porc
1 ceapă mare
400 g zarzavat (morcov, păstârnac, ţelină)
500 g roşii
tarhon, leuştean
1 ou
100 ml bulion gros de roşii
100 ml smântână
1 lingura de zahăr
10 boabe de piper
100 ml oţet (sau 1 l borş)
10 g boia
Mod prepare:
• Se taie ceafa în îmbucături mici, ceapa, zarzavatul şi roşiile în cubuleţe
• Se pun toate la fiert în 3 l apă rece cu boia, piper şi oţet
• Se taie cartofii curăţaţi în îmbucături mici
• Se toacă tarhonul şi leuşteanul
• După 30 minute de fiert se adaugă şi cartofii
• Se bate smântâna cu ou, zahăr, bulion de roşii şi cu un pic de zeamă de ciorbă
• După încă 20 minute de fiert se drege ciorba, se adaugă verdeaţă, se lasă să dea în câteva clocote.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).