Cum pot fi deturnate transferurile de bani prin e-mail. Ce trebuie să faceţi dacă vi se cere schimbarea contului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transferurile de bani între firme, ţinta infractorilor FOTO Shutterstock
Transferurile de bani între firme, ţinta infractorilor FOTO Shutterstock

Infractorii caută mereu idei pentru a câştiga ilicit bani. Poliţiştii spun că o nouă metodă vizează deturnarea transferurile bancare efectuate de către societăţi comerciale, în relaţiile de afaceri.


Conform specialiştilor în Anti-Fraudă din cadrul IPJ Călăraşi, schemă infracţională presupune compromiterea şi accesarea neautorizată a conturilor de e-mail ale societăţilor comerciale, monitorizarea corespondenţei purtate de angajaţii respectivei firme şi simularea corespondenţei reale, prin intermediul unei adrese de e-mail asemănătoare cu cea a societăţii partenere.
Finalitatea poate fi deturnarea transferului de bani către un cont bancar diferit faţă de cel al beneficiarului, cont controlat de către alţi membri ai grupării infracţionale, avertizează poliţiştii.

Sfaturi pentru prevenirea unor astfel de „email fraud”:

1. Schimbaţi la un interval de timp regulat parolele de acces în conturile de e-mail folosite în activitatea comercială! Folosiţi autentificarea în doi paşi!

2. Limitaţi utilizarea calculatoarelor destinate efectuării de tranzacţii financiare de la utilizarea lor în alte scopuri (accesare e-mail personal, reţele de socializare). Astfel, evitaţi şi riscurile de infectarea cu programe informatice de tip malware.

3. Stabiliţi proceduri clare de lucru şi informaţi angajaţii cu privire la eventualele riscuri!

4. Confirmaţi telefonic pentru operaţiunile atipice sau atunci când se solicită efectuarea transferului într-un cont bancar diferit faţă de cel obişnuit!

 frau5. Evitaţi de a răspunde la e-mailurile în care se solicită schimbarea contului bancar, prin utilizarea funcţiei de REPLAY şi creaţi un e-mail nou, prin care să solicitaţi confirmarea acestui fapt.


Vă recomandăm şi:

Cum poţi fi păcălit la bancomat şi de ce trebuie să fii atent la tasta 5. Sfaturi utile pentru a nu cădea în plasa escrocilor

Sfaturile unui expert în securitate: cum să nu fii furat la bancomat

Femeia care a găsit 600 de lei uitaţi în bancomat şi i-a returnat imediat: „Azi nu mai este la modă să fii cinstit“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite