Cetatea bizantină de la Păcuiul lui Soare, propusă obiectiv turistic internaţional. Al doilea sit arheologic după Sarmisegetusa, înghiţit de Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Păcuiul lui Soare FOTO Adevărul
Insula Păcuiul lui Soare FOTO Adevărul

Ruinele cetăţii de la Păcuiul lui Soare au devenit atracţiile judeţului Călăraşi şi se numără printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre. Al doilea sit ca mărime din ţară, după Sarmizegetusa, cetatea bizantină de pe insula Păcuiul lui Soare se afundă, din păcate, în apele nemiloase ale Dunării. Natalia Paţurcă, senator de Călăraşi,  a tras un semnal de alarmă în Parlament pentru ca acesta să devină un obiectiv turistic internaţional.

“Este vorba despre locul cunoscut de foarte multă lume drept "Păcuiul lui Soare", zonă în care se află ruinele uneia dintre cele mai importante cetăţi bizantine din arealul sud-est european, cetatea Vicina! Punctul respectiv reprezintă, ca interes arheologic, una dintre zonele de mare importanţă, având în vedere că şi înaintea cetăţii despre care vorbim a existat o altă cetate, mult mai veche, transformată arhitectural de genovezi în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, în perioada controlului genovez asupra Mării Negre şi Gurilor Dunării.

Păcuiul lui Soare

Perioada sa de glorie este legată de epoca în care centrul de greutate al activităţii economice a Dobrogei s-a mutat în zona de nord, iar economia şi negoţul maritim au devenit factori de mare importanţă pentru toate teritoriile româneşti! Practic, oraşul Vicina a servit ca punct de interes comercial pentru Moldova şi Muntenia înainte de întemeierea statelor româneşti! Pe lângă această zonă de interes istoric, Vicina reprezintă pentru zona ortodoxă românească (majoritară, în această zonă) unul dintre punctele de reper! Practic, Vicina a fost, în secolul al XIII-lea, reşedinţa unei mitropolii ortodoxe care a rezistat, în acea perioadă, amplei ofensive a catolicismului!”, a arătat politicianul în intervenţia sa.

calarasi pacui

Un loc mirific

Păcuiul lui Soare este un loc rupt de civilizaţie. Ca să ajungi acolo trebuie să pleci dis-de-dimineaţă din Călăraşi spre Ostrov, în apropiere de Silistra, la graniţa cu Bulgaria. Până la Păcuiul lui Soare faci mai bine de o oră. Înainte de a ajunge aici, în apropierea localităţii Ostrov, găseşti mănăstirea Dervent. Un drum de ţară, care porneşte din spatele lăcaşului de cult, te duce direct către Dunăre. Acolo găseşti mereu barcagii dispuşi să te ducă pe insulă. Drumul nu durează mai mult de cinci minute, iar peisajul e splendid. O altă variantă o reprezintă închirierea unei bărci. De la Complexul Albatros Podul 4, amplasat pe DN3, la aproximativ 4 kilometri de municipiul Călăraşi, puteţi plăti pentru o ambarcaţiune 500 de lei pe zi.  

Al doilea sit ca mărime din ţară

Deşi peisajul este fascinant, cu o biodiversitate excepţională şi un patrimoniu cultural deosebit, Dunărea nu iartă nimic. Conform arheologilor, acesta este al doilea sit ca mărime şi potenţialul arheologic din ţară. Acest loc reprezintă, după Ulpia Traiana Sarmisegetuza, cel mai important aşezământ din secolul IX, ca mărime şi importanţă arheologică.

Insula Păcuiul lui Soare

“La "Păcuiul lui Soare" există o rezervaţie arheologică extrem de importantă, iar cercetătorii au scos la lumină foarte multe obiecte de interes care pot constitui, cu siguranţă, reperele necesare unui muzeu de interes în zonă. Am stat de vorbă cu specialişti, cu oameni care cred în potenţialul includerii cetăţii antice într-un circuit turistic de interes internaţional pentru că aici, trebuie spus, au ajuns mulţi cercetători, inclusiv marele Jacques-Yves Cousteau! Este necesară o deviere a Dunării, în faţa insulei putându-se desface şenalul navigabil astfel încât spaţiul să fie ocrotit cu un dig pentru a stopa eroziunea şi, în egală măsură, să poată fi vizitat obiectivul turistic tot timpul anului!

Imagine indisponibilă

Trebuie spus, în apărarea ideii pe care o promovăm, că această cetate a putut fi vizitată, de-a lungul timpului, existând chiar un vapor care aducea turiştii la "Păcuiul lui Soare". Acest lucru se poate realiza, mai ales astăzi, când proiectele cu fonduri europene de interes danubian sunt promovate”, a precizat Natalia Paţurcă.

Cel mai important simbol al civilizaţiei româneşti

Parlamentarul mai arată că Păcuiul lui Soare, cetatea Vicina, poate deveni un punct touristic important, printr-o colaborare extrem de importantă între judeţele Călăraşi-Constanţa, cu sprijinul Guvernului României, cu fonduri europene, pentru că există posibilitatea de a ajunge pe zidurile cetăţii, până spre mijlocul Dunării! “Desigur, pentru toate acestea este nevoie de investiţii importante întrucât trebuie realizată o intervenţie asupra cursului Dunării, acesta fiind, practic, cancerul care a distrus multe dintre cetăţile dunărene! Din fericire, însă, s-au păstrat ruinele cetăţii care, în egală măsură, reprezintă şi un punct de interes pentru toţi cei care ajung aici, loc pe care nu îl uită, practic, niciodată!

calarasi pacui

Nu mai vorbesc despre legendele care circulă şi care, atunci când turismul se face în mod inteligent, pot alimenta interesul tuturor celor care vor dori să ajungă în zona respectivă, cetatea Vicina, astăzi "Păcuiul lui Soare". Vă propun, deci, o întâlnire a autorităţilor din zonă cu reprezentanţii Guvernului României, cu instituţiile specializate în atragerea de fonduri europene pentru ca, împreună, să redăm României unul dintre cele mai importante simboluri ale civilizaţiei româneşti de acum aproape 1000 de ani!”, a spus Natalia Paţurcă.

Toma Caragiu, nelipsit de la pescuit în anii 70

Aici, în împrejurimile Călăraşiului, la baltă, au fost realizate şi câteva cadre din producţia regizată de Dinu Cocea „Haiducii lui Şaptecai. Filmul Haiducii lui Şaptecai din 1971, regizat de Dinu Cocea, după un scenariu de Eugen Barbu şi Mihai Opriş. El este cel de-al patrulea film din seria Haiducii. Rolurile principale sunt interpretate de Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Aimee Iacobescu, Mihai Mereuţă şi Colea Răutu. Călăraşiul, situat pe malul braţului Borcea, a fost în anii 70 locul preferat de regretatul Toma Caragiu care avea o slăbiciune pentru acest colţ de ţară. Bun prieten cu Petre Diaconu, un celebru arheolog român, Caragiu aproape că nu lipsea din niciun weekeend la malul Dunării.  Îi plăcea foarte mult să pescuiască la Păcuiul lui Soare.


 

calarasi pacui
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite