Cele mai rele alimente de post. Ce boli poate să provoace mâncarea apetisantă din comerţ şi ce ar trebui să consumăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentele de post, uşor de procurat din supermarket, sunt la îndemâna oricui, însă deosebit de periculoase. Medicii atrag atenţia că mâncarea din comerţ, cu gust bun, nu face decât să ne îmbolnăvească. Mâncarea fără carne, gătită acasă, ar trebui să nu lipsească de pe mese în această perioadă.

Specialiştii spun că putem face numeroase combinaţii de alimente care nu sunt de “dulce” pentru a ne hrăni corect şi echilibrat. “Reţetele tradiţionale nu prevăd utilizarea aditivilor alimentari, adică a E-urilor şi nici a aromelor, fie ele naturale sau artificiale, drept urmare mâncarea gătită este una sănătoasă, spune dr. Denisa zaharia, medic de familie.
 

Când se presupune că nu consumăm derivate din carne, lapte, ouă ar trebuie să găsim surse care să le înlocuiască. “De exemplu, tradiţionalele mâncăruri făcute din fasole boabe, care preparate corect ne vor aduce o cantitate suficientă de proteine, nu aşa cum ar face produsele de origine animală. Însă combinându-le pe acestea cu nucile, care sunt bogate în proteine, sau alte leguminoase, cum ar fi: mazărea, năutul, lintea, ne ajută să trecem cu bine peste această perioadă, s[ nu luăm kilograme în plus şi să nu ne dezechilibrăm nutriţional. Mai mult, legumele şi fructele sunt o sursă foarte bună de vitamine, de minerale, de antioxidanţi, care ne ajută şi în procesul de detoxifiere. 
 

Celor care aleg să ţină post, le recomand să nu consume produse din comerţ, gen pate vegetal, caşcaval, ci doar mâncare gătită în casă: zacuscă, salată de vinete, salată de cartofi cu ceapă, supe, ciorbe şi gemuri", spune medicul. Pentru bătrâni, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, diabetici, anemici, copiii în creştere până la 16 ani şi pacienţii oncologici, postul nu este idicat. Deoarece alimentaţia este una sărăcă în proteine, conţine doar glucide, bolile se pot agrava. 

Iată lista celor mai periculoase alimente de pe rafturi:

Mezelurile, cum sunt salamul, cârnaţii sau crenwurştii, conţin nitraţi şi sunt asociate cu apariţia cancerului. Pentru un gust cât mai bun, sunt adăugate în compoziţia lor o cantitate mare de aditivi alimentari, care ne pun sănătatea în pericol.

Caşcavalul de post produce dezechilibre în organism, din cauza numărului mare de aditivi alimentari şi al conţinutului ridicat de sare.

Nici conservele de legume nu sunt o alegere fericită. Acestea conţin numeroase substanţe nocive, precum  conservanţi, potenţiatori de aromă, coloranţi etc şi cantităţi mari de sare şi zahăr. Ele ne distrug sănătatea dacă sunt consumate des în timpul postului.

Produsele de patiserie, pe cât de apetisante, pe atât de nocive sunt, conţin îndulcitori şi coloranţi. Acestea afectează digestia, putând provoca boli de stomac.

Vă recomandăm şi:

De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite