Cele mai eficiente arme împotriva răcelilor: 3 alimente antivirus. Microbii, alungaţi de mâncarea bogată în zinc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentele bogate în vitamine şi minerale sunt cheia unei imunităţi de fier, o barieră împotriva gripei în sezonul rece. Pentru a nu ne îmbolnăvi, medicii ne sfătuiesc să consumăm mâncăruri care conţin zinc, vitamina A şi antioxidanţi.



Pe lângă medicamentele clasice care se recomandă în tratarea răcelilor şi gripei, există 3 alimente antivirus: cartofii dulci, ciupercile şi carnea de vită ar trebui incluse în alimentaţia de zi cu zi pentru a întări sistemul imunitar.

Pentru tratamentul răcelilor şi gripelor, medicul dumneavoastră vă poate recomanda, în funcţie de gravitate, antibiotic sau medicamente simptomatice. Pe lângă acestea, trebuie să ştiţi că există numeroase alimente pe care le puteţi consuma pentru a ajuta organismul să lupte împotriva răcelii. Pentru un sistem imunitar sănătos trebuie să mentineţi un aport adecvat de fier. Acest lucru îl puteţi face prin consumul de carne roşie slabă, carne de peşte şi crustacee”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Carnea, un duşman de temut al infecţiilor

Zincul este un alt mineral important care se găseşte în carnea slabă şi care serveşte multor funcţii din organism, fiind util inclusiv în activarea celulelor albe care lupta cu infecţiile. În acest scop, în regimul alimentar poate fi inclusă şi carnea slabă de curcan.

Carnea de curcan conţine proteine esenţiale pentru menţinerea sau creşterea nivelului de energie, pentru a lupta cu infecţiile. Este foarte bogată în zinc, fier şi vitamina B12, ceea ce ajută creşterea rezistenţei organismului la infecţii.

Ciupercile dau rezistenţă celulelor

Ciupercile sunt adevărate surse de energie. Conţin proteine, aminoacizi, apă, seleniu, vitamina B şi antioxidanţi, care dau celulelor albe rezistenţă. Au efect antigripal, de care organismul are nevoie în perioada rece. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să consumăm ciuperci, când organismul este obosit, stresat sau în stare de depresie.

“Dieta cu ciuperci contribuie la întărirea imunităţii, combate oboseala, astenia şi previne bolile cardiovasculare şi cancerul. Toate aceste proprietăţi se datorează substanţelor active care se găsesc în ciuperci: complexul vitaminic B, vitaminele C, D şi E şi minerale (potasiu, calciu, fosfor, sodiu şi zinc)”,  explică specialistul.

Ciupercile sunt singurele alimente ne-animaliere care conţin vitamina D. Această vitamină este esenţială pentru sistemul osos, este prima vitamină care se dă unui nou-născut, vitamina care fixeaza calciul în oase şi vitamina care se produce în corpul uman  prin actiunea razelor solare. O cura de 3- 4 săptămâni, spun medicii, în care să nu lipsească ciupercile de pe masă, face sistemul imunitar rezistent în faţa frigului, iar vitamina D, care iarna nu prea avem de unde o lua, îşi va reface indicele valoric necesar sănătăţii.

Cartofii scad riscul de boli

Cartofii dulci conţin vitaminele A şi C, potasiu, fibre, gluten şi carbohidraţi, care ajută organismul să lupte cu bolile de sezon, dar îi dă şi optimismul şi energia de care are nevoie. Potasiul scade riscul de boli cardiovasculare, iar fibrele şi antioxidanţii împiedică apariţia cancerului şi a gripei.

“Cartofii au devenit faimoşi datorită compoziţiei chimice complexe pe care o au, pe lângă carbohidraţii pe care îi conţin. Aceştia au cantităţi semnificative de betacaroten, vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B (B1, B2, B6, acid folic). De exemplu, un singur cartof furnizează aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C şi vitamina B6 şi 18% din necesarul zilnic de fier şi vitamina B3. Pe lângă acestea, cartoful mai conţine potasiu, calciu, fier, mangan, fosfor, sulf, cupru, dar şi fibre şi proteine”, explică specialistul.

Vă recomandăm şi:

Gutuile, comorile toamnei, leacul minune pentru inimă şi ficat. Beneficiile neştiute ale fructului care previne infarctul

Fructele-minune, de 20 de ori mai puternice decât vitamina C. De ce e bine să mâncăm prune şi cui sunt interzise cele uscate

Duşmanul ascuns din coaja pepenelui galben – cum ne poate îmbolnăvi fructul cu cea mai multă vitamina A. 7 motive să mănânci pepene galben

Cel mai puternic antioxidant, interzis copiilor. Cum luptă zmeura cu cancerul şi reduce riscul unui avort spontan

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite