Cel mai mare spital din Bărăgan a fost declasificat. Manager: " Din 11 gărzi ne lipsesc 4, medicii vor să plece pentru că nu au locuinţă de serviciu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare spital de urgenţă din Bărăgan a fost declasificat de la gradul III la gradul IV, din cauza crizei de medici cu care se confruntă. În aceste condiţii, unitatea medicală din Călăraşi va primi cu 10% mai puţine fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate şi va asigura asistenţă pentru cazuri cu grad mic de complexitate.


Ministerul Sănătăţii a declasificat Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi pentru că există probleme de personal, lucru anticipat încă din vara anului trecut de către managerul spitalului, dr. Dan Romulus Şerban.
Pentru că medicii nu vin la Călăraşi, cel mai mare spital din Bărăgan va fi în impas.

În august 2015, managerul, dr. Dan Romulus Şerban, spunea că încearcă să rezolvate situaţia. “Dacă specialitatea Anestezie-Terapie Intensivă nu va fi asigurată există şi riscul ca spitalul să fie declasificat, ceea ce înseamnă reduceri salariale cu 15%, angajaţi concediaţi şi bani mai puţini de la buget, aproximativ 10 miliarde lei vechi”, a explicat şeful spitalului.

"Nu sunt probleme financiare!"

Acum însă, şeful spitalului spune că nu se pune problema unor concedieri, pentru că, deocamdată, nu sunt probleme financiare. Dr. Dan Romulus Şerban a explicat şi cum stau lucrurile la nivel de personal şi cum trebuie să arate un spital gradul III: “ Trebuie să avem 25 de specialităţi asigurate şi 11 linii de gardă. Spitalul Judeţean Călăraşi are 20 de specialităţi. Ne lipsesc endocrinologia, nefrologia, urologia, ORL şi oftalmologia.

Trebuia să asigurăm 11 linii de gardă, ATI-ul nu făcea gărzi 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7, pe neurologie nu puteam să asigurăm garda continuu. Pentru o gardă trebuie să ai potrivit legii cel puţin 3 medici. La psihiatrie avem doar 2 medici, nu se poate asigura, iar garda de radiologie nu poate fi asigurată 24 din 24. Din 11 gărzi câte  prevede legea, patru ne lipsesc”. Chiar dacă în ultimul an, la Călăraşi au venit aproximativ 10 medici, aceştia au toate “şansele” să plece deoarece nu au locuinţă de serviciu.

Nu se pot asigura gărzi

Spitalul din Călăraşi a fost clasificat în martie 2013 pe nivelul III de competenţă, după ce a îndeplinit o serie de criterii impuse de Ministerul Sănătăţii. Conform legii, Clasa a III-a, de competenţă medie, reprezintă unităţile care deservesc raza judeţului şi, în mod excepţional, judeţele limtrofe. Sunt incluse aici şi spitalele judeţene de urgenţă neclinice care nu sunt în centre universitare.

Acum, declasificarea nu a fost făcută pentru lipsa de investiţii, igienă precară sau infecţii nozocomiale, ci tocmai pentru că lipsesc medicii şi nu se pot asigura gărzi pe unele secţii. Ca să fie în grafic, spitalul trebuia să aibă cel puţin trei medici specialişti pe fiecare secţie, însă la noi existau secţii cu un singur medic sau chiar deloc.

Din acest motiv nu au putut fi asigurate gărzile, lucru ce a dus la declasificarea unităţii spitaliceşti. Spitalul din Călăraşi nu stă bine nici la capitolul curăţenie.  Mizeria din secţia de Pediatrie e la ea acasă. După scandalul declanşat la sfârşitul anului 2014, în prezent alţi părinţi se arată idignaţi de mizeria din saloane: pereţi scorojiţi, nevăruiţi de zeci de ani, faianţă care stă să cadă, mucegai şi grupuri sanitare insalubre, copii bolnavi claie peste grămadă.

Între timp, autorităţile au făcut doar reparaţii curente şi au igienizat secţia, Pediatria aflându-se în continuare pe lista de “priorităţi” a Consiliului Judeţean privind investiţiile.

Oamenii spun că “ au obosit să aştepte cuminţi şi să tot acţioneze pe cale legale şi să nu se întâmple nimic”.

 

Vă recomandăm şi:

Aparatură modernă, donată celui mai mare spital din Bărăgan. 450.000 lei, investiţi de Tenaris în echipamente de ultimă generaţie

Modernizare cu fonduri Regio la Lehliu. S-a inaugurat cel mai modern spital din Bărăgan, o investiţie de 10 milioane lei

Singurul spital de psihiatrie din Bărăgan a fost modernizat după 40 de ani. La Săpunari, bolnavii au condiţii de lux

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite