Cea mai sănătoasă şi ieftină conservă. Cum faci o zacuscă delicioasă ca pe vremea bunicii cu ingredientele secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţetă de zacuscă, pregătită în mod clasic, la foc de lemne şi în oală de tuci, ca la mama acasă, e cea mai bună alegere pentru un preparat delicios care să fie savurat iarna. Pregătirea conservelor pentru sezonul rece e în toi, iar cămările se umplu cu borcane pline de preparate gustoase şi sănătoase.

Pasionată de gătit, o învăţătoare din comuna Unirea, găteşte toamna tot felul de bunătăţi pe care le împarte cu prietenii săi virtuali pe blogulcufărulcubucurii.wordpress.com.

“De la an la an pregătim zacusca tot mai devreme, fiindcă totul în grădini se maturizează precoce…  Cu vreo două decenii în urmă făceam această operaţie pe la jumătatea lui octombrie şi ce bine mă simţeam, fiindcă nu era nevoie să mai suport şi gradele din termometru, pe lângă căldura focului de lemne la care fierbeam zacusca, deh, îmi place să o pregătesc în mod clasic, exact aşa cum am văzut acasă, la mama, fie ce-o fi! Să vă împărtăşesc şi această minunată aventură  trăită în atelierul culinar autumnal!”, spune gospodina.

image

Ingrediente pentru o porţie :

5 kg vinete
2 kg ciuperci de cultură, pot fi de oricare, dar eu d’astea am avut…
4 kg ardei kapia roşu sau gras, tot roşu
2kg. ceapă
2 kg. roşii
un borcan mare (800 ml) de sos/ pasta de roşii şi ardei
1 litru ulei
o legătură cimbru verde, merge şi uscat, dacă nu aveţi grădină
100 gr. piper proaspăt măcinat
10 foi de dafin
sare după gust

Mod de preparare:

Se coc vinetele, se curăţă, se scurg, se dau prin maşina de tocat cu o siăa cu orificii mari! La fel se procedează şi cu ardeiul.


După ce se coace ardeiul, se curăţă şi apoi se toacă prin maşină cu aceeaşi sita. Ciupercile se curăţă de coajă, se spală, se toacă cubuleţe cu latura de aproximativ 7 mm. Ceapa se curăţă, se spală în mai multe ape, se toacă mărunt, roşiile se dau prin separator.

image
image

Acestea fiind spuse, se pregăteşte un vas încăpător, cu fundul gros( în cazul meu un tuci mare) şi se începe pregătirea termică a ingredientelor pentru zacusca noastră tradiţională, căci e o reţetă de când lumea. Se pune, deci, vasul pe foc, se toarna uleiul în el, se încinge, după care se adaugă ceapa şi se lasă să se soteze până devine translucidă, după care se adaugă ciupercile. Se lasă să se soteze şi ele câteva minunte şi când s-au înmuiat, se adaugă ardeiul. După alte cinci minute se pune sucul de roşii şi bulionul, lăsăm să fiarbă în voie, la foc domol. Ultimele intrate în baia de foc vor fi vinetele.

image

Se adaugă, se amestecă, se condimentează.  Se pun şi nişte crenguţe de cimbru verde care la final se scot. Se fierbe la foc domol, până în momentul în care uleiul începe să se ridice la suprafaţă. Atunci zacusca este gata de pus în borcane, sterilizate o jumătate de ora la cuptor şi tinute acolo, să stea calde. Pentru a fi siguri că nu se sparg, le aşezăm pe o tavă de inox în momentul când punem zacusca fierbinte în ele. Înfiletam capacele borcanelor, le întoarcem cu capacul în jos şi aşa le împăturim pentru două zile, asta este de fapt sterilizarea lor.  Apoi le depozităm într-un loc răcoros.

image

“Partea faină a poveştii ce ţine de zacuscă este că bunica de fiecare dată când o pregătea ne facea turte şi prima degustare era cu turte coapte în spuza jarului în care se coceau vinetele. Am respectat întocmai acel ritual ce mă poartă de fiecare dată către acei ani frumoşi cu bunica şi. iată, am degustat zacusca exact ca pe vremuri, pe turte!”, spune Gela Dumitrache.


 

image

Vă recomandăm şi:

Cea mai ieftină şi delicioasă mâncare de vară. Cum se prepară rapid dovleceii ca la ţară cu mujdei

Cea mai uşoară reţetă: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite