Cât de nociv este banalul telefon mobil. Miopie, insomnie, probleme de auz, câteva dintre pericolele la care ne expunem în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată lumea are telefoane mobile, dar puţini oameni se gândesc la modul în care ar putea fi afectaţi de aceste dispozitive. Unii oamenii de ştiinţă spun că radiaţia provenită de la telefoanele mobile şi telefoanele fără fir este “posibil cancerigenă pentru oameni“. În aceeaşi categorie intră şi plumbul, DDT-ul şi substanţele de combustie.

Mai multe studii medicale, realizate de-a lungul anilor, au ajuns la aceeaşi concluzie: telefoanele mobile ne afectează sănătatea. În 2012, la forumul organizat de Environmental Health Trust, în Washington, Statele Unite, s-au prezentat concluzii ale câtorva cercetători.

Astfel, omul de ştiinţă rus, Dr. Igor Belyaev şi cel de origine turcă, Dr. Nesrin Seyhan, au declarat că, în urma cercetărilor, au ajuns la concluzia că radiaţiile emise de aceste dispozitive portabile pot deteriora ADN-ul şi procesul de reparare a acestuia, respectiv ducând la carcinogeneză. Cea mai recentă lucrare ştiinţifică, publicată în aprilie 2013, întăreşte concluzia că telefoanele mobile sunt nocive pentru om.

Daţi mesaje în loc să sunaţi!

Rapoarte impresionante arată că la cei care folosesc telefoanele înainte de a împlini 20 de ani, se găseşte o creştere a riscului de apariţie a cancerului de creier sau a leucemiei de 4-8 ori. De asemenea, s-a constatat că telefoanele produc aşa numitele puncte fierbinţi în ţesutul cerebral, în ciuda celor mai înalte standarde folosite azi în producerea aparatelor. Pentru a ne feri de undele nocive, aspecialiştii ne dau şi câteva sfaturi: trimiteţi mesaje când este posibil, în loc să sunaţi. SMS-urile ţin radiaţia departe de cap, sunaţi când semnalul este puternic! Puţine linuţe înseamnă că telefonul trebuie să consume mai multă energie să-şi trimită semnalul, deci şi mai multe radiaţii.

Copiii trebuie să aibă un contact limitat cu telefoanele mobile! Creierul acestora poate absorbi de două ori mai multe radiaţii decât cel al adulţilor.

Butonarea duce la tendonită

“Multe dintre problemele cauzate de dependenţa de telefonul mobil sunt legate şi de auz. Volumul mult prea ridicat al căştilor afectează auzul, o consecinţă imediată fiind încapacitatea de a auzi, mai ales atunci când există un zgomot de fundal. Căştile primite la achiziţionarea telefonului nu sunt adaptate corespunzător urechii, astfel că tendinţa este de a mări volumul. Acţiunea de a butona constant telefonul are efectul de a tensiona încheieturile mâinilor, ducând în timp la apariţia tendonitei”, explică dr. Tania Bejan.

În cazul utilizării mobilului, distanţa dintre ochi şi ecran este mult mai mică decât în cazul unei cărţi. Oamenii observă acest aspect doar în momentul în care citesc o carte sau un ziar, însă cu timpul, persoanele care sunt cu ochii toată ziua pe telefonul mobil sunt supuse unui risc mai mare de apariţie a miopiei sau pot avea probleme cu vederea mult mai devreme, prezentând riscul de a purta ochelari încă de tineri”, explică specialistul Dr. Tania Bejan.

Opt din zece persoane ţin telefonul mobil în apropierea patului, în timpul nopţii, şi aproape jumătate îl utilizează pe post de ceas deşteptător, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, potrivit dailymail.co.uk, citat de mediafax.ro.

"Hipervigilenţa" din  timpul nopţii

Îngrijorarea experţilor în legătură cu acest fenomen este aceea că prezenţa telefonului mobil în apropierea patului, în timpul nopţii, induce o stare de "hipervigilenţă", care creează tulburari de somn şi chiar insomnie.

Cei mai mulţi oameni vor avea parte de un somn mai bun dacă în dormitor nu există telefoane mobile şi alte dispozitive electronice, cum ar fi televizorul sau laptopul, a afirmat Guy Meadows, expert în cercetarea insomniei, la The Sleep School din Londra. Asemenea dependenţei de un drog sau de alcool, întreruperea bruscă a folosirii tehnologiei poate provoca simptome similare cu cele dezvoltate de persoanele care intră în sevraj. Un studiu din 2011 a descoperit că deconectarea completă de la tehnologie pentru 24 de ore poate duce la simptome precum stări de agitaţie şi instalarea sentimentelor de anxietate şi izolare, sunt de părere specialiştii.

Vă recomandăm şi:

Metoda care te lecuieşte de fumat: cum foloseşti usturoiul ursului ca să renunţi la ţigări şi să cureţi nicotina din sânge

De ce planta preferată a lui Popeye-Marinarul este numită „mătura intestinului“. Spanacul, iarbă de leac pentru zeci de afecţiuni

De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Nuca, înlocuitorul cărnii, cel mai bun doctor de inimă. 5 motive ca să mănânci zilnic şi să eviţi bolile cardiace

Planta-minune din bucătăria oricărei gospodine – antialergic şi antioxidant natural. Când devine periculos pentru organism consumul de pătrunjel

Şapte din zece români cred că stilul de viaţă sănătos înseamnă consumul de fructe şi legume

Condimente-minune care te protejează de cancer

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite