Capcane de evitat în mediul online: nu spuneţi parola de e-mail altor persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În mediul online pericolele nevăzute pândesc la orice pas FOTO Shutterstock
În mediul online pericolele nevăzute pândesc la orice pas FOTO Shutterstock

Oamenii sunt sfătuiţi de poliţişti să adopte un comportament prudent în mediul online şi să nu ofere  persoanelor cunoscute pe internet informaţii cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învaţaţi ori locul de muncă.


 Poliţiştii spun că prietenii trebuie să fie doar persoane pe care le cunoaşteţi în realitate. "În cazul în care persoane cu care comunicaţi pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumaţi alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceţi rău, anunţaţi apropiaţii şi faceţi o sesizare la Poliţie", avertizează poliţiştii călărăşeni.


Iată câteva sfaturi care vă scapă de necazuri în mediul online:

1. Nu acceptaţi niciodată să vă întâlniţi direct cu o persoană cunoscută pe Internet -  oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteţi deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice.

2. Nu spuneţi parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise.

3. Manifestaţi atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionaţi accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.

4. Evitaţi postarea pe internet a fotografiilor personale.

5. Aveţi în vedere că nu tot ceea ce citiţi sau vedeţi pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.

6. Nu instalaţi pe calculator programe sau aplicaţii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conţine viruşi şi pot produce pagube irecuperabile.

7. În cazul în care primiţi pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideţi. De asemenea, nu accesaţi link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.
 

Vă recomandăm şi:

Grupări specializate în trafic de persoane şi criminalitate informatică, destructurate de poliţişti

Cum poţi fi păcălit la bancomat şi de ce trebuie să fii atent la tasta 5. Sfaturi utile pentru a nu cădea în plasa escrocilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite