Călărăşenii, aşteptaţi la Bobotează cu 1.200 porţii de fasole. 40.000 de lei, bugetul pentru organizarea sărbătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boboteaza, sărbătoare cu tradiţie la Călăraşi FOTo Alexandru Botezatu
Boboteaza, sărbătoare cu tradiţie la Călăraşi FOTo Alexandru Botezatu

Masă mare şi bogată de Bobotează la Călăraşi. 1.200 de porţii de fasole pregătesc autorităţile pentru sărbătoarea din 6 ianuarie de pe malul Borcei. Primăria Călăraşi scoate din bugetul local pentru această petrecere 40.000 de lei, cu 17.000 lei mai puţin decât anul trecut.


La sărbătoare sunt aşteptaţi peste o mie de călărăşeni, dar şi mulţi curajoşi  care se vor arunca în apele Borcei ca să recupereze crucea aruncată de preoţi. Manifestarea se va încheia cu tradiţionalul botez al cailor, ceremonie desfăşurată pe platoul din faţa Prefecturii Călăraşi. De asemenea, de la sărbătoare nu putea lipsi şi un concurs culinar, iar toţi călărăşenii sunt aşteptaţi la tradiţionala porţie de fasole cu ciolan.

Spectacol de tradiţii

Conform tradiţiei creştine, Boboteaza se serbează cu deosebită solemnitate în ziua de 6 ianuarie, fiind foarte bogată în datini şi credinţe care fac parte din tezaurul de tradiţii moştenite din generaţie în generaţie, reprezentând specificul poporului nostru. “Este de remarcat necesitatea revitalizării şi readucerii pe larg în cadrul sărbătorilor de iarnă a tradiţiilor etno-folclorice ale Bobotezei.

În conformitate cu tradiţia creştină, în municipiul Călăraşi se organizează anual sărbătoarea Bobotezei care constă în organizarea de activităţi specifice evenimentului, cum ar fi: oficierea slujbei religioase (între orele 08.00 şi 10.00); sfinţirea apei; botezul cailor; parada cailor urmată de acordarea premiilor pentru frumuseţe, dresaj, harnaşament, atelaj şi tracţiune; preparare şi servirea fasolei; premierea câştigătorilor concursurilor. De asemenea, credincioşii care vor participa la manifestări vor primi sticluţe cu agheasmă”, e spus Daniel Ştefan Drăgulin, primarul Călăraşiului.
 

Vă recomandăm şi:

Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavril, cei care poartă cheile Raiului. Ziua în care sunt „arse“ păcatele, iar cine munceşte va muri în chinuri

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Maria. Adormirea Maicii Domnului, ziua când se culege năvalnicul, ultima plantă de leac

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite