Alimente-medicament care tratează gastrita. Meniul care vindecă durerile de stomac, alungă rapid greaţa şi balonarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supa de legume, un pansament pentru stomac FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com
Supa de legume, un pansament pentru stomac FOTO cufarulcubucurii.wordpress.com

Gastrita, o inflamaţie a mucoasei stomacului, este una dintre cele mai frecvente afecţiuni provocată de stres, tulburări de somn, tensiune psihică, dar şi de utilizarea prelungită a antiinflamatoarelor.

Durere abdominală, greaţă, balonarea şi senzaţia de arsură la stomacul pot fi date uitării dacă ştim ce şi cât să mâncăm. Specialiştii spun că la baza producerii gastritei se află o mulţime de factori, însă cei mai frecvenţi sunt: consumul excesiv de alcool, utilizarea prelungită a medicamentelor antiinflamatoare, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, infecţii cu bacterii(Helicobacter Pylori sau candida), stresul şi tensiunea psihică, tulburările de somn, dar şi consumul în exces de alimente picante şi unele alimente nesănătoase.

“Şi obiceiurile de a mânca între mese, aşa-zisul “ronţăit”, mâncatul pe “fugă, dar şi produsele care conţin cofeină stimulează creşterea secreţiei acide în stomac, irită zonele inflamate şi sporesc nivelul hormonilor de stres.

Cel mai frecvent simptom întâlnit la cei care suferă de gastrită este durerea abdominală. Alte semne sunt indigestia, balonarea, greaţa, vărsăturile sau o senzaţie de arsură la nivelul stomacului. Sânge în vărsături sau scaune negre pot fi semne de sângerare la nivelul stomacului, iar aceasta indică faptul că este posibil ca gastrita să se fi agravat şi să avem de-a face cu un ulcer. Indiferent de simptome, este foarte important să mergem la un specialist care să stabilească dacă este vorba de gastrită sau de ulcer”, explică dr. Daniela Stan.

Ca să evităm neplăcerile trebuie să fim foarte atenţi la ce mâncăm, regimul alimentar fiind esenţial în tratarea gastritei.

“Există, aşadar, unele alimente pe care trebuie să le consumăm cu prudenţă, alimente de care să ne ferim complet şi alimente care ne ajută la ameliorarea simptomelor şi vindecarea gastritei”, spune specialistul.

Ce trebuie să consumăm cu prudenţă:

În general, în cazul gastritei, este indicat să evităm sau să consumăm cu prudenţă toate alimentele care au un gust puternic, fie el dulce, picant sau amar. Cel mai bine este să consumăm alimente cu gust blând, echilibrat:
 - Crudităţile (salate, ridichi, legumele crude) se vor consuma în funcţie de toleranţă; dacă o anumită legumă sau un anumit fruct observăm că ne creează aciditate, vom caută să îl evităm.
 - Leguminoasele – fasole, năut, linte – este bine să fie, pe cât posibil, evitate.
 - Băuturile reci, cu gheaţă sau prea fierbinţi.

 Ce trebuie să eliminăm din alimentaţie:
 
-Alcoolul;
 - Zahărul şi dulciurile (îngheţată, ciocolată, dulceaţă, bomboane etc.)
 - Tutunul;
 - Alimentele care conţin aditivi alimentari sintetici (E-uri);
 - Condimentele picante care irită mucoasa stomacului: piper, ghimbir, chilli, cury;
 - Băuturile carbogazoase, mai ales coca-cola care are un ph foarte acid şi un efect foarte dăunător asupra stomacului;
 - Oţetul, ciorbele sau supele din carne, prăjelile, grăsimile, pâinea prăjită, pâinea sau aluaturile calde (abia scoase din cuptor).
 

Alimentele care ajută la tratarea gastritei:

Sucurile alcaline reduc aciditatea şi sunt un veritabil pansament gastric: s ucul de varză, cartof, morcov, sfecla roşie, castravete, urzică reduc aciditatea din organism, alcalinizându-l.
Şi sucurile din frunze verzi ajută la regenerarea mucoasei gastrice: sucul din tulpini de orz verde, din frunze de ţelină, pătrunjel. Clorofila are efect calmant, antiinflamator şi ajută la regenerarea mucoasei gastrice.
Alimentele “răcoroase” calmează durerile de stomac şi reduc senzaţia de căldură: laptele, iaurtul, smântâna. Condimentele “răcoroase" sunt: menta, feniculul, coriandrul, chimenul.

Laptele ajută la vindecarea gastritei. Laptele – în 90% din cazuri ajută la vindecarea gastritei.  Consumul a 1 litru de lapte pe zi are efect benefic în vindecarea gastritei.
 
De asemenea, este indicat să întroducem în alimentaţie leuştean, mărar, tarhon, pătrunjel , cimbrişor, varza cruda, ţelină, morcov, caise uscate, cereale încolţite sau germinate, coacăze, castane. Cei care suferă de gastrită pot consuma, de asemenea, ciorbe, supe din legume, legume la cuptor sau fierte, cereale cât mai multe, lapte, iaurt, compoturi.
 

Vă recomandăm şi:

De ce e bine să bem bere, băutura care previne infarctul. Cât trebuie să consumi pentru o „inimă de fier“

Bananele, fructele care aduc fericirea: cum alungă depresia, de ce trebuie consumate bine coapte şi cine nu ar trebui să le mănânce

Cele mai sănătoase fructe uscate: stafidele, un veritabil antioxidant, ne scapă de oboseală, tratează anemia şi întăresc oasele

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite