A treia zi de proteste. Tinerii ies din nou în stradă ca să condamne sistemul corupt: "Noi am câştigat, Guvernul a clacat!"
0În centrul vechi al oraşului, pe platoul din faţa Prefecturii, tinerii din Călăraşi îşi dau întâlnire în a treia seară de proteste. Tot de la ora 19.00, protestatarii vor porni în marş pe străzile oraşului, în semn de solidaritate cu zecile de mii de români care au ieşit în stradă în toată România şi care condamnă corupţia.
UPDATE ORA 22.10 Demostraţia din Călăraşi a fost una paşnică, sub atenta supraveghere a jandarmilor care i-au urmărit pas cu pas pe protestatari. Niciun incident nu a avut loc în cea de-a treia seară de miting. Demonstranţii fac deja planuri pentru sâmbătă, chiar dacă e zi de odihnă, se întâlnesc tot în stradă.
UPDATE ORA 20.15 Deşi este vineri seară, sute de tineri din Călăraşi, în loc să meargă la distracţie, au preferat să iasă din nou în stradă, solidari cu toţi ceilalţi români care protestează în aproape toate oraşele din ţară. Oamenii s-au strâns pe platoul din faţa Prefecturii şi au pornit în marş pe strada Bucureşti, către Orizont, la parcul Florilor.
"Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!"
Sute de tineri au manifestat paşnic, joi seară, pe traseul Prefectură-Parcul Florilor, scandând. „Eroi in halate, nu şpăgari cu cravate!", "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!", "Noi am câştigat, Guvernul a clacat!". Protestul a fost deja programat şi pentru ziua de sâmbătă. De la ora 13.00, pe 7 noiembrie, începe un nou protest.
"A trebuit să moară 32 de tineri pentru interesele clasei politice. Câţi trebuie să mai murim? Câţi? Ieşim în stradă! Nu vrem demisii şi alţii ca ei în loc, ne găsim noi lideri, oameni care să ne reprezinte! Invitaţi-vă prietenii, ora 19.00, în faţa Prefecturii!
În deplină solidaritate faţă de mişcările de la Bucureşti şi din alte oraşe. Cu hotărâre împotriva guvernului Ponta, care trebuia să iasă din scenă încă de la finalul anului trecut, şi a sprijinitorilor lui, mai ales a UNPR, cu generalul Oprea şi primarul Piedone. Cu furie împotriva tuturor corupţilor din România. Cu neîncredere în actualul Parlament şi, atenţie, la toate deliberările şi deciziile lui. Cu scepticism faţă de întreaga clasă politică, inclusiv faţă de actuala "opoziţie".
"Nu vă mai tolerăm!"
Cu un mesaj clar: NU VĂ MAI TOLERĂM! Pe niciunul. Deocamdată, direcţionat contra celor care deţin puterea astăzi. Însă nu pentru a-i ajuta pe profitorii care îşi aşteaptă rândul. Nu pentru a muta resursele din mâinile actualilor corupţi în ale celor următori.
PÂNĂ LA CAPĂT, ACUM, pentru a da jos actuala Putere coruptă, incompetentă, rău intenţionată, dar mai ales SFIDĂTOARE, de prea multă vreme cocoţată în poziţiile de decizie şi control. Dar NEAPĂRAT şi DUPĂ ce această Putere va cădea - cu atenţie continuă asupra fiecărui gest al politicienilor, al decidenţilor, al autorităţilor", acesta este mesajul care îi îndeamnă pe oameni să iasă în stradă şi la Călăraşi.
Piaţa Universităţii, plină de oameni
Peste 10.000 de oameni au protestat în Piaţa Universităţii, scandând "Colectiv", "Solidaritate" şi "Singura soluţie, înc-o revoluţie". În mulţime sunt foarte mulţi tineri, şi studenţi, şi angajaţi, familii cu copii mici, precum şi persoane de vârsta a treia, printre care foşti revoluţionari.
adevarul.ro transmite LIVE TEXT de la manifestarea la care şi-au anunţat prezenţa pe Facebook mii de oameni. Atenţie, protestatari! Cum îi recunoaşteţi pe provocatori şi cum vă feriţi de ei
Proteste şi în marile oraşe ale României: „Până nu pleacă clasa politică nu pot zâmbi“
UPDATE 23.00
În jur de 3.000 de protestatari au rămas în Piaţa Universităţii, circulaţia în rond fiind în continuare blocată. Digi24 informează că prin mulţime circulă diverse liste, atât cu reprezentanţi pentru consultările anunţate de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi cu doleanţele oamenilor.
UPDATE: 21.28
Încurajaţi de Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, să-şi exercite spiritul civic, românii stau în continuare în Piaţa Universităţii. Sunt prezenţi peste 10.000 de oameni. Ei scandează „Indignaţi, nu manipulaţi“ şi „Nu ne vindem pentru două demisii“. Mulţimea se uneşte adesea într-o frumoasă concordie naţională mai ales atunci când se scandează „Hoţii, hoţii!“
Fondul sonor este, însă, dominat de protestatarii care au venit în Piaţă „înarmaţi“ ca pentru un meci de fotbal: se suflă mult în vuvuzele, se ţine ritmul cu pet-urile şi se strigă „România, România“ şi „Ole, ole“.
UPDATE 21.00
Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 10.000 de persoane. În piaţă au apărut şi mesaje creştine precum „Unde nu e credinţă, e corupţie. #coruptiaucide“ sau „Fără mine nu puteţi face nimic (Ioan 15. 5)“
Dacă la începutul săptămânii cei care participau la proteste cereau demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a lui Cristian Popescu Piedone de la Primăria Sectorului 4, manifestanţii nu se mulţumesc acum doar cu demisiile acestora, ci cer schimbarea întregii clasei politice.
„Ţelul nostru este evitarea altor evenimente în genul acelora din Colectiv, Apuseni şi aşa mai departe. Împreună vom încerca să înlăturăm corupţia pentru o Românie mai bună! Peste 30.000 de oameni au ieşit marţi, 3 noiembrie, 35.000, miercuri, 4 noiembrie, haideţi să ne alăturăm lor!”, este îndemnul unui mesaj de pe una dintre paginile create pe Facebook pentru a invita bucureştenii în stradă.
Pe o altă pagină de Facebook, organizatorii transmit următorul mesaj:
„Ieşim în stradă şi nu renunţăm până nu vedem rezultate! Lista finală de cereri va fi realizată împreună cu toţi cei care vor veni la protest. Ce vrem?
1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetăţenilor rezultatul anchetei.
2. Vrem ca toţi cei care au participat la operaţiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie ameninţaţi!
3. Vrem revizuirea de urgenţă a planurilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, pentru incendii şi pentru cutremure, care în Bucureşti ar putea produce zeci de mii de victime! Activităţile comerciale în clădiri neconsolidate şi care prezintă risc de prăbuşire trebuie interzise!
4. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din ţară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgenţă pentru a se asigura că deţin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- şi termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!
5. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!
6. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat şi instruit, atât medicii cât şi auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătăţii pentru amânarea dării în folosinţă a Unităţii Moderne pentru Arşi de la Spitalul Floreasca!
7. Vrem echipament modern pentru pompieri şi pentru toţi cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condiţiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.
8. Vrem introducerea în programa şcolară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucţie de prim ajutor, exerciţii pentru situaţii de urgenţă (cutremure, incendii, inundaţii), educaţie rutieră şi de prevenire a incendiilor!
9. Vrem simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea spaţiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarităţi şi neconcordanţe. Responsabilităţile trebuie să fie clare, la fel şi sancţiunile”.
De asemenea, o parte dintre oameni cer şi schimbarea patriarhului Daniel.
„Biserica creştin ortodoxă română, în frunte cu Patriarhul Daniel, mi se pare compromisă, şi cred că are şi ea nevoie de curăţenie generală în interior. Şi tot în interior există nu puţini preoţi minunaţi - credincioşi, deştepţi şi cu bun simţ, adevăraţi îndrumători spirituali şi psihologi fini, care chiar ar putea să facă treabă bună şi ca administratori ai instituţiei din care fac parte. Pe de altă parte, câţi dintre preoţii cu har ar renunţa la misiunea lor ca să se apuce de church management?! Un asemenea om, întrebat în chestiunea orelor de religie din şcoli, ne spunea că nu i se pare că acestea ar ajuta cu adevărat. Din păcate, nu prea aflăm despre aceşti oameni - ci doar de cei al căror comportament ne scandalizează, aşa cum se întâmplă întotdeauna, aşa cum s-a întâmplat şi cu românii plecaţi în străinătate - ani de zile s-a vorbit aproape exclusiv despre cei care ne făceau de ruşine! Poate şi pentru că scandalul vinde!”, potrivit unui comentariu de pe pagina de Facebook.
Zeci de mii de oameni în stradă
Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă de la începutul acestei săptămâni, cei mai mulţi fiind în Bucureşti. Manifestanţii au avut loc însă şi în Cluj, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Sibiu, Braşov, Târgu Mure, dar şi în alte oraşe. Românii au ieşit în stradă şi în Paris şi Londra.
Vă recomandăm şi:
Victor Ponta a demisionat. Ce politicieni români continuă să sfideze strada. Declaraţii aberante
UPDATE Peste 300 de călărăşeni protestează pe străzi. Tinerii strigă "Azi e rândul nostru!"