VIDEO Lacrimi şi lumânări, la monumentul victimelor exploziei de la Mihăileşti. Au trecut 10 ani de la tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foşti colegi, supravieţuitori ai tragediei sau rude au venit să plângă la mormântul comun al celor 18 suflete
Foşti colegi, supravieţuitori ai tragediei sau rude au venit să plângă la mormântul comun al celor 18 suflete

Au trecut 10 ani de la cea mai cumplită tragedie petrecută pe o şosea din România. 18 oameni au fost spulberaţi de explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu în ziua fatidică de 24 mai 2004, în localitatea buzoiană Mihăileşti. Alţi 13 oameni au rămas mutilaţi pe viaţă. Astăzi, la Mihăileşti au curs râuri de lacrimi. Foşti colegi pompieri, supravieţuitori ai tragediei sau rude au venit să plângă la mormântul comun al celor 18 suflete.

Sirenele maşinilor de pompieri au sunat a jale. La 10 ani de la cumplita tragedie, rudele şi prietenii dispăruţilor nu îşi pot sterge din memorie groaznica tragedie. 

Era o dimineaţă ploioasă când autospecialele de pompieri au plecat să stingă flăcările care cuprinseseră camionul răsturnat în şanţ.

”Zece pompieri s-au deplasat la intervenţie, cu două autospeciale de stingere. Nici nu au apucat bine să îşi pregătească dispozitivul, că s-a produs explozia în care au murit şapte camarazi, doi jurnalişti şi civili. Acum vorbim despre ei, ca despre nişte eroi”, a declarat colonelul Dănuţ Nicolae, şeful ISU Buzău.

buzau

Ce a urmat nu este uşor de descris în cuvinte. Imaginea trupurilor sfârtecate şi a oamenilor mutilaţi care cereau ajutor nu poate ieşi uşor din mintea supravieţuitorilor. Protejat de tancul de apă al autospecialei, Sorin Teşcan alerga de la un coleg la altul să îi ajute. 

”Cu puterea lui Dumnezeu, am ajutat câţiva colegi să fie urcaţi în ambulanţă. Chiar pe colegul Simi l-am auzit cum îmi striga numele iar când am ajuns la el am văzut că avea un picior sfârtecat”, a povestit Sorin Teşcan, unul dintre supravieţuitori.

La 80 de ani, tatăl maiorului post mortem Doru Mihalache nu are linişte. În fiecare an a venit tocmai de la Botoşani la locul blestemat care i-a răpit feciorul. ”Mă rog la Dumnezeu să ajung an de an aici dar îmi este din ce în ce mai greu, pentru că fac opt ore pe drum. Dacă nu mai vin eu, nu are cine să mai aprindă o lumânare”, a spus Mihai Mihalache, tatăl maiorului post-mortem Doru Mihalache.

În memoria colegilor căzuţi la datorie, în unitatea de pompieri s-a arborat drapelul naţional, iar la monumentul ridicat pe locul tragediei astăzi s-a ţinut un moment de reculegere şi s-au depus coroane de flori, una din ele trimisa chiar de primul ministru.

buzau

La 24 mai 2004, un apel la pompieri anunţa că un camion încarcat cu 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat şi a luat foc lângă localitatea Mihăilesti. Încărcătura a explodat la ora 5.50, la câteva minute de la sosirea maşinilor de pompieri. 18 oameni au fost spulberaţi de suflul exploziei iar alţi 13 au fost răniţi grav. Şi-au pierdut viaţa atunci şapte pompieri, doi ziarişti corespondenţi ai unui post central de televiziune, Ionuţ Barbu şi Elena Popescu, şoferul camionului, localnici şi oameni aflaţi în trafic.

După un proces care a durat 4 ani, instanţele din România au condamnat la 4 ani închisoare cu executare şi plata unor daune către familiile victimelor pe directorul de atunci al Combinatului Chimic Doljchim şi pe cei doi administratori ai firmelor care se ocupau de transportul îngrăşământului.

Citeşte şi: FOTO S-a deschis ştrandul din Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite