VIDEO Gruia, DJ român în Ibiza: „Pentru străini, folclorul românesc pare exotic şi reacţionează pozitiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzica românească este pe val în toată Europa şi nu numai datorită unor nume deja foarte cunoscute tuturor, precum Inna, Alexandra Stan sau Akcent, ci şi prin muzica mai puţin comercială pe care DJ-ii români o mixează în cluburile de pe bătrânul continent. Gruia este unul dintre producătorii români de muzică house care de câteva veri încoace îi distrează pe turiştii din capitala mondială a distracţiei, Ibiza.

Gruia este un producător şi DJ originar din Buzău. Cătălin Postelnicu, numele său real, a ajuns ca la 29 de ani să trăiască din şi pentru muzica electronică. 

Ultimele două veri şi le-a petrecut în Ibiza, insula din Mediterana care nu doarme niciodată. Împreună cu un alt DJ buzoian, Viorel Dragu, Cătălin a făcut turul cluburilor de house din insula spaniolă, pentru a distra mii de turişti sosiţi din cele mai îndepărtate colţuri ale planetei.

Piesele sale, ”No More Drama”, ”Cradle In The Wind”, ”The Ritual”, ”Altfel De Sentiment”, ”Malediction” şi multe altele, s-au bucurat de un succes foarte mare, atat pe plan intern cât şi internaţional, fiind incluse în playlistul unor artişti ca  John Digweed, Nick Curly sau Steve Lawler.

Cătălin Postelnicu a început de mic să îşi concentreze ocupaţia către muzică. "Din liceu am început să produc muzică electronică. Muzica îmi este în suflet de mult mai mult timp, încă din copilărie, când aveam o orgă de jucărie şi mai tot timpul o aveam pe lângă mine. În liceu am descoperit primele softuri de făcut muzică şi atunci am început să fac primele piese”, spune artistul buzoian. 

A ajuns în Bucureşti, unde a colaborat cu un renumită studio de muzică dance, apoi a trecut la unul specializat pe sound-uri mai de nişă, aceasta fiind tendinţa pe care şi-a dorit-o odată cu lanarea proiectului Gruia. 

”De când am plecat din Buzău la Bucureşti, gândul meu a fost să ajung la un studio profesional şi să învăţ să lucrez acolo. Din fericire, s-a întâmplat destul de repede acest lucru. Am început la K1, la un studio cunoscut. A fost o perioadă intermediară din cariera mea, în care am încercat mai multe proiecte muzicale. Am trecut apoi al studioul AudioGate, locul unde s-a şi născut proiectul Gruia, în paralel cu celelalte proiecte comerciale pe care le lucram atunci. Proiectul Gruia este unul necomercial. Acum, genul pe care-l abordez se numeşte tech house, deep house, ceva mai abstract un pic, mai necomercial. Soundul se bazează foarte mult pe percuţie, pe partea de ritmică, foarte mult pe bass şi pe instrumente sintetice, sunete abstracte dar şi instrumente naturale”, ne explică DJ Gruia.

De ce numele Gruia? Pentru că - spune buzoianul -  este un nume pur românesc. "Când am început să produc primele piese adresate acestei nişe, cam prin 2009, am folosit câteva elemente sugestive din folclorul românesc. Am fost foarte încantat de modul în care acestea s-au îmbinat cu latura electronică şi consider ca ele pot aduce o nuanţă unică şi exotică în scena muzicala internaţională. Pornind de la aceasta idee, am vrut sa îi dau proiectului un nume românesc, care să rezoneze cu conceptul de elemente folclorice si totodată să fie unic”, spune Cătălin.

La început, Cătălin Postelnicu a făcut parte din proiectul Naguale, cu care a ajuns pe primele locuri în topuri muzicale din Grecia, Turcia, Cipru şi România cu hitul ”Get Up”. 

”Colaborarea cu Ovidiu Baciu, de la Naguale, a fost o etapă foarte importantă, pentru că am avut contact cu mai multe aspecte ale industriei muzicale, chiar dacă nu este axată pe nişa mea, cum ar fi evenimente mari. Am avut contact cu scena. Un lucru care mi-a plăcut foarte mult şi de care îmi aduc cu drag aminte a fost posibilitatea de a lucra ca DJ cu instrumentişti, de a combina muzica electronică, de a avea instrumente acustice pe suportul electronic pe care eu îl mixam. De aceea, a fost o experienţă foarte faină şi poate în viitor o să mai apară astfel de oportunităţi”, spune Gruia.

Pentru Gruia, folclorul are un rol important, acela de element distinctiv printre ceilalţi DJ din lume. Muzica populară îi este, de asemenea, sursa cea mai generoasă de teme muzicale. 

”Proiectul Gruia a plecat de la ideea de a folosi teme folclorice în muzica electronică. Dintre piesele publicate, cred că Malediction este cea mai reprezentativă. Are anumite fragmente interpretate de Maria Tănase, o întregistrare veche. Chiar şi cu colegul meu Viorel Dragu am pe acelaşi material o piesă cu nişte sample-uri de bucium, altele cu teme subtile de fluier. În general, la elementele de folclor încerc să le introduc destul de subtil, mai degrabă să le sugferez”, spune artistul din spatele proiectului Gruia. 

Artistul buzoian mărturiseşte că este mândru când vede reacţia oamenilor din cluburile din străinătate. ”Raportat la publicul internaţional, folclorul românesc este un element exotic, cu sunete pe care mare parte a publicului din Ibiza nu are de unde să le ştie. Mă bucur să constat că şi DJ-ii din afară le-au folosit şi e frumos să vezi o masă de oameni, un public din toată lumea, cum dansează şi rezonează pozitiv auzind vocea Mariei Tănase. Majoritatea nu ştie că e ceva românesc dar pentru mine e important că aduc acolo ceva românesc, un moment care te reprezintă. E un sentiment bun”, spune Cătălin.

image

Cu banii câştigaţi în Ibiza, Cătălin şi colegul său, Viorel Dragu, şi-au amenajat un studio în Buzău (foto sus). Continuă însă colaborarea cu AudioGate, din Bucureşti, prin intermediul căruia îşi poate onora colaborările cu alţi artişti români şi străini.

”Principala sursă de venit sunt evenimentele. Sunt şi activităţi adiacente, ca mixaj şi mastering pentru alţi artişti. Apoi cursuri pentru diferiţi prieteni, colaboratori, sound-design pentru jocuri şi chiar filme. Colaborez în mai multe feluri. Nu doar la producţie. Îmi place să fac partea tehnică, mixaj, masterizare.  În acest fel colaborez cu mai mulţi artişti”, spune Cătălin.

Încă din 2006, Gruia a lucrat constant în studiouri profesionale, căutând în permanenţă să îşi îmbunătăţească tehnica şi să îşi formeze propriul sound. 

Deşi a început activitatea cu mult timp înainte, primele sale materiale au fost publicate abia în 2013, după dobândirea unei experienţe solide ca producător. Debutul său pe vinil, EP-ul “Nature Calls”, lansat la Degree Records, a urcat până pe primele locuri în topul vânzărilor, urmat apoi de EP-ul “Malediction” publicat la Natural Rhythm. 

Materialul include remixuri semnate de Hermanez şi Horatio şi a fost apreciat şi inclus în seturile unor artişti precum Sasha, Dennis Ferrer, Sidney Charles sau Uner. 

Ulterior, colaborarea sa cu Horatio, EP-ul “Cradle In The Wind”, a fost semnată de celebra casă de discuri a lui Steve Lawler, VIVa MUSiC Limited, consolidând recunoaşterea lui Gruia ca producător pe scena muzicii electronice. 

     

Piesa “The Ritual” inclusă pe material, a urcat în Top 100 Beatport la scurt timp după lansare şi a fost ulterior locul 1 în topul Dance FM România timp de 7 săptămâni consecutive. Acest succes a fost urmat de incă un release impresionant, de această dată la renumita casă de discuri Circus Recordings, bucurându-se de suport si difuzare în emisiunile unor artişti precum John Digweed sau Roger Sanchez şi ducând piesa “No More Drama” în topul Beatport Tech House. 

În 2015, Gruia a continuat să îşi extindă prezenţa pe scena muzicii electronice adăugând în portofoliu case de discuri precum Clarisse, Trapez şi Monza Ibiza.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite