VIDEO La fiecare campanie electorală, sătenii din Vadu Paşii sunt momiţi cu reabilitarea unui important pod rutier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, aşteptat cu noi promisiuni la Podul Vadu Paşii
Victor Ponta, aşteptat cu noi promisiuni la Podul Vadu Paşii

Un pod construit de Anghel Saligny peste râul Buzău şi care este închis traficului auto de 9 ani a ajuns subiect de promisiuni deşarte pentru politicienii aflaţi în campanie electorală. Au venit la pod, pentru a anunţa începerea reabilitării, miniştri din toate guvernele, iar ultimul din listă este premierul Victor Ponta, care le-a spus localnicilor că el chiar se va ţine de cuvânt. Oamenii spun însă că nu mai cred în vorbe, ci vor doar fapte.

După inundaţiile din 2005, sutele de navetişti din comunele Vadu Paşii şi Săgeata care vin în oraş traversează podul la picior sau, dacă vin cu maşinile, ocolesc zece kilometri, prin Mărăcineni.

Cei mai afectaţi de restricţionarea traficului auto pe pod sunt sătenii care locuiesc pe malul stâng al râului Buzău. 

Autorităţile din Vadu Paşii, localitate lipită de municipiul Buzău, estimează că sunt peste 500 de suflete care parcurg chiar şi cinci kilometri pe jos, pentru a veni la pod, unde se află capătul liniei urbane de autobuz şi maxi-taxi. “Chiar dacă ai maşină, preferi să mergi pe jos şi doi kilometri, decât să ocoleşti zilnic zece kilometri prin Mărăcineni. Ar fi bine să se poată trece din nou cu maşina dar nu prea îmi vine să cred că se vor apuca de treabă”, ne-a spus Rică Stanciu, din Vadu Paşii. 

De când nu se mai poate circula cu maşina pe podul care o leagă de municipiul Buzău, comuna Vadu Paşii a resimţit scăderi ale pieţei imobiliare, ale investiţiilor private dar şi a calităţii vieţii localnicilor. Astfel că subiectul refacerii podului a devenit unul foarte prezent în campanile electorale, fie pentru alegeri locale, parlamentare şi chiar prezidenţiale.

image

În 2011, parlamentarii buzoieni ai puterii de atunci s-au lăudat aproape o jumătate de an că au reuşit să obţină promisiunea ministrului transporturilor, Anca Boagiu, de a prinde în buget reabilitarea podului rutier de la Vadu Paşii. Inclusiv inginerul constructor Viorel Constantinescu, senator PDL în acea perioadă, s-a aflat în delegaţia care l-ar fi înduplecat pe ministrul transporturilor, Anca Boagiu, să aloce fonduri pentru reabilitarea podului Vadu Paşii. “I-am argumentat că prin consolidarea podului din aval, se asigură garanţia celui din amonte, de cale ferată, singura legătură cu Moldova şi astfel printr-o investiţie facem două lucrări. Dacă se întâmplă ceva cu podul rutier, îl deteriorează şi pe cel de cale ferată”, a spus Viorel Constantinescu. 

Un alt argument al delegaţiei s-a referit la perspectiva de dezvoltare urbanistică a oraşului. “I-am expus un scenariu posibil peste aproximativ zece ani. Centrul rezidenţial se va muta către nordul oraşului şi peste 25.000 de oameni vor avea locuinţe dincolo de  râul Buzău,  iar un singur pod, cel de la Mărăcineni, care e pe un drum European, nu va putea face faţă traficului. Aşa a fost în anii ’90, cu podul de la Drăgaică, când se formau cozi infernale de maşini”, a declarat, în 2010, senatorul Viorel Constantinescu.

Încercări de a obţine bani pentru acest obiectiv au fost şi cu un an înainte. Atunci, ministrul Radu Berceanu a venit la Buzău să vadă personal cum poate ajuta la refacerea podului construit de Anghel Saligny. Ministerul estima atunci şi o valoare a lucrării, respectiv 12 milioane de euro. 

De atunci, podul de la Vadu Paşii a rămas la fel de şubred însă extrem de important pentru strategiile pentru campanile de imagine ale politicienilor din toate partidele. Capetele podului au fost deseori loc de întâlnire între alegători şi politicieni aflaţi în campanie electorală, fie pentru locale, pentru parlamentare, chiar alegeri prezidenţiale. 

Ultimii sosiţi cu tolba plină de promisiuni au fost premierul Victor Ponta, ministrul transporturilor Ioan Rus şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Candidatul PSD la prezidenţiale le-a transmis oamenilor care îl aşteptau că podul care le asigură legătura cu oraşul va fi reabilitat de autorităţile judeţene, cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Refacerea podului va dura un an şi jumătate, după cum le-a promis Ponta localnicilor din Vadu Paşii. Banii pentru lucrări, 11 milioane de euro, au fost alocaţi de guvern, iar în urma licitaţiei a fost desemnat şi constructorul, o firmă buzoiană. Oamenii din Vadu Paşii cred însă că subiectul reabilitării podului va fi abandonat de politicieni, după încheierea campaniei electorale.

Lucrarea, cu o lungime totală de 344 m, are suprastructura metalică cu o lungime totală de 344 m., pe şase deschideri şi infrastructura fundată direct. În prezent, după 128 ani exploatare, din cauza agravării stării tehnice a podului, circulaţia auto este total interzisă pe pod, fiind permisă numai circulaţia pietonilor, expertizele efectuate la acest obiectiv indicând faptul că structura metalică nu mai prezintă siguranţă în exploatare.

De când a fost numit ministru, cel mai înflăcărat susţinător al refacerii podului, cel care, de altfel a promis repararea lui din fonduri europene, este ministrul Eugen Teorodovici. El avansase drept termen de redeschidere a podului anul 2015, dar şansele ca termenul să fie respectat sunt mici, având în vedere că durata de execuţie a lucrările este estimată la circa 30 de luni.

Anghel Saligny a construit podul de la Vadu Paşii în 1886 pentru a face legătura feroviară între Muntenia şi Moldova. După cel de-al Doilea Război Mondial, podul a devenit unul rutier, care a funcţionat aproape o jumătate de secol. La sfârşitul anilor ‘90, experţii au considerat că podul lui Saligny nu mai poate suporta vehicule grele şi, la capete, au montat parapeţi de beton printre care se putea trece doar cu autoturisme. Din 2005, însă, de la inundaţii, podul a fost închis definitiv traficului auto şi doar la picior a mai putut fi traversat.

Citeşte şi

VIDEO Grup de firme creat special pentru a lucra la reabilitarea podului de la Vadu Paşii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite