Sudul Buzăului stă pe o rezervă imensă de petrol. Localnicii sunt sceptici în privinţa avantajelor de pe urma acestei descoperiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sonda_petrol_apus

OMV Petrom şi Hunt Oil Company of Romania (Hunt Oil) au anunţat de curând descoperirea unui zăcământ de ţiţei în sudul judeţului Buzău, aceasta fiind cea mai mare descoperire din zona Muntenia din ultimii 30 de ani. Vestea a ajuns deja la urechile buzoienilor care şi-au format o părere cu privire la impactul acestei descoperiri asupra economiei locale.

Potrivit Petrom, zăcământul a fost descoperit în perimetrul VIII Urziceni Est, prin săparea sondei de explorare Padina Nord 1, la o adâncime de peste 2.500 de metri. Punctul respectiv se află la circa 7 — 12 kilometri distanţă de zăcăminte mature, exploatate de mai bine de 50 de ani.

Estimările obţinute din testele de producţie efectuate la cele două straturi geologice indică o producţie potenţială pe sondă de 1.200 — 2.100 bep/zi, precizează un comunicat al celui mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei.

Investiţiile de explorare care au condus la această des­coperire realizată de OMV Petrom şi Hunt Oil se ridică la 5 milioane de euro. „Este cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani în zona Munteniei. Anul acesta, am avut cel mai ridicat nivel al investiţiilor pentru explorare postprivatizare. Este important să continuăm activitatea de explorare, în condiţiile în care 90% din zăcămintele pe care le operăm sunt mature şi au atins vârful de producţie cu mulţi ani în urmă. În prezent, furnizăm circa 40% din necesarul de ţiţei şi gaze al României”, a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Explorare şi Producţie.

Despre descoperirea ”istorică” a unei pungi de petrol în sudul judeţului, buzoienii au păreri împărţite. Cei din categoria optimiştilor cred că descoperirea ar putea genera locuri de muncă şi bani în plus la bugetele comunelor şi al judeţului. ”Dacă o să înceapă să extragă petrol cu muncitori din judeţ, o să fie bine pentru că au de unde să angajeze. În zona de deal, Grăjdana, Berca, şi în alte locuri, s-au închis sonde şi zeci de oameni au fost traşi pe dreapta. Abia aşteaptă să fie chemaţi la muncă”, ne-a spus Costel Zainea, fost sondor. 

Sunt însă destui şi cei care se consideră realişti spunând că marea descoperire anunţată de OMV Petrom nu va avea niciun beneficiu coletaral, ci va fi în avantajuil exclusiv al societăţii. ”Au acţionariat străin şi la cât de pragmatici sunt nu cred că vor face mare lucru în jur. Probabil că o să aducă firme specializate pe extracţie din afară, probabil că o să plătească nişte despăgubiri simbolice proprietarilor de terenuri, dar mare avantaj nu văd. Vor vinde petrolul ţării aşa cum au făcut-o şi până acum”, ne-a declarat Dan Gheorghe, inginer, unul dintre sceptici.

Nici chiar cei din Padina, locul explorării, nu întrezăresc cine ştie ce avantaje. Reprezentanţii autorităţii locale spun că descoperirea făcută de OMV Petrom nu îi „încălzeşte” prea tare. Primarul Costică Başturea spune că în afara unor certificate de urbanism, prezenţa companiilor petroliere pe raza comunei nu a însemnat un beneficiu prea mare pentru bugetul local. „Au plătit pentru documentaţiile necesare, dar nu a însemnat mare lucru. Nici impozitul nu îl plătesc la noi. Este adevărat, ni s-a reparat un drum pe care îl folosim şi noi”, ne-a declarat primarul Costică Başturea.

În perioada următoare, cele două companii vor continua testele pentru a determina potenţialul de producţie al descoperirii şi vor realiza campanii de achiziţie de date seismice în regiune pentru a continua pe linia acestui succes, afirmă Petrom.

În prezent, OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 benzinării. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite