Sfatul specialiştilor în nutriţie: cum să hrănim organismul doar atunci când îi este foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

O alimentaţie sănătoasă şi bine dozată, combinată cu un regim de viaţă activ, ne ajută să ţinem departe de noi probleme de sănătate. Printre sfaturile specialiştilor în nutriţie se numără şi acela de a hrăni organismul doar atunci când îi este foame şi de a-i da strict cantitatea de mâncare de care are nevoie.

Bolile digestive şi cele de nutriţie şi metabolism fac din ce în ce mai multe victime din cauza regimului de viaţă, care ne influenţează direct alimentaţia şi conduita zilnică. 

”Marea problemă în alimentaţie este, ceea ce ne-am dorit şi am obţinut, industrializarea”, spune medicul Dana Gabriela Marinescu, şefa Secţiei Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Judeţean Buzău. 

”Omul de când se ştie a fost obişnuit să îşi vâneze şi să culeagă hrana pe care o mănâncă. El alerga şi vâna şi mânca tot ceea ce găsea în natură, de la fructele, legumele şi alte frunze. Pe când acum, din sfânta comoditate, totul s-a industrializat şi a devenit cel mai mare ucigaş existent posibil. Este un drog din punctul meu de vedere”, spune medicul Dana Marinescu.

Potrivit medicului buzoian, printr-o alimentaţie sănătoasă, combinată cu un regim de viaţă activ, putem preveni un spectru larg de complicaţii. Recomandarea specialistului în nutriţie şi boli metabolice este de a ieşi din zona de confort şi de a ne reîntoarce la hrana simplă, curată.

”Să consumăm mâncare care să ne hrănească. Toată lumea pomeneşte de numărul de calorii dar nu este atât de important numărul de calorii. Important este de unde provine acea calorie. Una este să vorbim de un gram de zahăr rafinat şi un gram de carne de curcan. Amândouă ne dau patru kilocalorii, doar că cea din zahăr nu mă ajută la nimic, decât că mă omoară încet dar sigur, pe când cea din curcan îmi asigură hrana organismului”, spune Dana Marinescu.   

”Ideal ar fi să iau perioada de digestie cu două, trei ore înainte de a mă îndrepta către somn nu ar trebui să mănânc nimic. Un stomac plin, înainte de somn, îmi aduce un somn neliniştitor, neodihnitor şi, cum spun bătrânii, plin de coşmaruri. Organismul intră într-un metabolism bazal şi nu mai are forţa necesară să digere tot ceea ce este în stomac, mâncarea stagnează şi de aici apar multe alte procese care ne pot duce la îmbolnăvire şi la obezitate.” Dana Marinescu, medic

Dana Marinescu spulberă şi mitul celor trei mese obligatorii pe zi. Medicul buzoian este de părere că trebuie să hrănim organismul doar atunci când îi este foame şi să-i dăm cantitatea de mâncare de care are nevoie. 

”Degeaba mănânc eu trei mese pe zi şi le mănânc cantitativ mari şi cu mâncăruri care nu mă hrănesc, apoi stau frumos pe un scaun la birou fără să fac mişcare şi să-mi consum acea energie în plus. Nu mă ajută cu nimic. Alta este să mănânc câte puţin de fiecare dată când organismul îmi cere şi să mănânc ceea ce trebuie să mănânc. Am ajuns în secolul în care trebuie să învăţăm să mâncăm, trebuie să învăţăm care este mâncarea bună, să învăţăm din ce anume ne extragem nutrienţii necesari pentru a avea o viaţă normală şi un corp sănătos!, precizează Dana Gabriela Marinescu, şefa Secţiei Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Judeţean Buzău.  

Pentru a avea o viaţă sănătoasă, e bine să ne asigurăm că din alimentaţia noastră nu lipsesc produsele cu grasimi bune, precum peştele, mai ales tonul şi somonul, uleiurile vegetale lichide, nucile. De ştiut că grasimile rele se regăsesc în mezeluri, în mâncarea de tip fast-food, în carnea de porc.

buzau

Orice dietă trebuie să fie centrată pe pacient, spune Dana Marinescu, în funcţie de modul de viaţă al fiecărei persoane. Unii sunt mai activi, alţii mai sedentari, cu diverse preferinţe alimentare. 

”O alimentaţie sănătoasă, în ceea ce priveşte mesele noastre de zi cu zi, ar fi din legume şi fructe, în medie cam cinci porţii pe zi. Să nu uităm, alimentele cu un conţinut în glucide complexe. Aici mă refer la cereale, la pâine, legumele care conţin amidon şi vorbesc de cartofi, de făinoase, dar în porţii relativ reduse. De asemenea, lactatele şi derivatele din lapte ar trebui reduse cantitativ mai ales la persoanele adulte şi de preferat sunt cele cu un conţinut redus de grăsime, maxim de 12 la sută grăsime”, spune medicul Dana Marinescu.

Trebuie acordată o atenţie sporită chiar şi metodelor de procesare a alimentelor. Pentru categoriile de produse care nu pot fi consumate în stare crudă, este preferată fierberea lor, eventual frigerea pe gril sau la grătar. 

”De preferat ar fi ca alimentele să le mâncăm fierte, cel mai bine la abur, la grătar şi crude. Să evităm prăjeala. Cantităţile de grăsimi animale sau chiar vegetale trebuie reduse şi servite în stare crudă. Când spun în stare crudă, uleiurile în special să fie folosite doar la salate sau în momentul în care am dat deoparte mâncarea de pe foc, aşezate şi aşezonate cu câteva picături de ulei. Tot ceea ce punem la foc în ulei înseamnă prăjeală”, susţine medicul buzoian.

De asemenea, pentru a evita îmbolnăvirea copiilor, e bine să ne asigurăm că din alimentaţia lor nu lipsesc produsele cu grăsimi bune, precum peştele, mai ales tonul şi somonul, uleiurile vegetale lichide, nucile. De ştiut că grasimile rele se regăsesc în mezeluri, în mâncarea de tip fast-food, în carnea de porc.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite