Principala armă de comunicaţie secretă a naziştilor. Una dintre puţinele maşini Enigma care au supravieţuit timpului se află în posesia unui român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre puţinele maşini electromagnetice de criptat Enigma care au supravieţuit timpului, instrument de comunicaţie secretă a armatei germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se află în colecţia unui buzoian. Exponatul extrem de rar a fost împrumutat Muzeului Judeţean din Buzău, unde poate fi admirat până la sfârşitul anului.

Zilele trecute, Muzeul Judeţean Buzău a bifat ca eveniment important prezentarea maşinii de criptat Enigma, aflată în proprietatea fostului diplomat buzoian Ion Nicolescu.

Maşina electromagnetică de criptare Enigma a fost folosită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru transmiterea codificată a ordinelor de luptă către armatele celui de-al treilea Reich. 

Există foarte puţine astfel de maşini şi de aceea interesul este foarte mare, spune proprietarul exponatului. 

”Conservarea unei asemenea maşini necesită foarte multă dotare şi dăruire. Trebuie păstrate în condiţii speciale. Din motive de securitate nu vă pot da mai multe informaţii încă despre cum am intrat în posesia acestei maşini. Vă asigur că este o poveste enigmatică, ca şi numele maşinii”, a declarat fostul diplomat Ion Nicolescu.

Enigma va fi expusă la Muzeul Judeţean până la sfârşitul anului iar vizitatorii instituţiei vor putea afla povestea exponatului atât de la colecţionarul ei cât şi de la istorici.

Imagine indisponibilă

La Buzău este pentru prima dată când celebra Enigma este expusă pentru a fi cunoscută de către publicul de toate vârstele. Maşina Enigma a fost prezentată de Muzeul Judeţean în cadrul expoziţiei de bază „Ştiinţă şi tehnică în Buzăul sec. al XX-lea”.

”Oaspeţii care ne vor trece pragul vor avea şansa să admire şi să afle povestea acestei piese care este extrem rar întâlnită în România. Este vorba despre maşina electromagnetică militară de criptat Enigma,  model M 2-3, pe care o avem cu titlu de custodie, fiind dintr-o colecţie privată”, spune Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

Maşina Enigma a dat mari bătăi de cap aliaţilor anglo-americani în timpul războiului, aceştia fiind nevoiţi să angajeze cei mai pricepuţi matematicieni pentru decodificarea mesajelor secrete trimise către flota de atac germană.


Fiecare submarin al naziştilor era echipat cu o astfel de maşinărie care recepţiona mesaje codificate de la cartierul general înfiinţat în Franţa ocupată.

image

Militarii germani erau instruiţi ca în caz de eşec sau de capturare iminentă să distrugă imediat maşinile Enigma, astfel încât s-au păstrat foarte puţine exemplare pe continentul european.

Ajutaţi de o greşeală a unui operator german, britanicii au spart codurile şi asta, spun istoricii, a scurtat cu câteva luni a doua conflagraţie mondială.

Enigma M 2-3 va fi expusă la Muzeul Judeţean până la sfârşitul anului, alături de alte peste 300 de exponate din domeniul telecomunicaţiilor. 

La muzeul buzoian sunt expuse aparate telefonice de provenienţă românească şi străină. Pe lângă exponatele foarte vechi, construite acum peste un secol, şi-au făcut loc şi telefoanele mobile, de la primele modele folosite în România până la dispozitive mai noi.

Colecţia de telefoane a Muzeului Judeţean Buzău, una impresionantă, ilustrează cronologic istoria şi rolul acestei invenţii în vieţile oamenilor.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite