”Porţi Deschise”, în toate subunităţile ISU Buzău, în zilele de 28 februarie şi 1 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porţi deschise, pe durata a două zile    Foto: ISU Buzău
Porţi deschise, pe durata a două zile    Foto: ISU Buzău

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău organizează acţiunea „Porţi Deschise”, în zilele de duminică şi marţi, eveniment ce se va desfăşura în toate subunităţile inspectoratului, între orele 10.00-14.00. În cadrul acţiunii vor fi prezentate  mijloace specifice de intervenţie şi modul de folosire a acestora.

Vizitatorii vor fi informaţi despre riscurile specifice şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă. Confruntaţi cu dezastre provocate de natură sau de om, societatea a creat mecanisme prin care să fie protejată viaţa semenilor şi a bunurilor acestora. 

La 28 februarie, se sărbătoreşte Ziua Protecţiei Civile din România, dată  la care Regele Carol al II -lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468/1933. Sărbătoarea este un prilej de retrospectivă a activităţilor desfăşurate de-a lungul timpului de specialiştii protecţiei civile, în misiunile de salvare a populaţiei ameninţate de conflagraţii militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe. 

Începând din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ce duce mai departe tradiţia, Protecţia Civilă devenind un concept care întruneşte experţii din mai multe domenii, fiind utilizate forţe de intervenţie ale structurilor destinate urgenţelor de zi cu zi, dar şi forţe complementare special destinate intervenţiilor la urgenţe majore. 

Inundaţiile, fenomenele meteo deosebite, iernile aspre, alunecările de teren sau alte accidente şi calamităţi cu care România s-a confruntat în ultimii ani, a presupus reacţia promptă a serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, rezultatele misiunilor confirmând nivelul ridicat de pregătire şi experienţa echipajelor de intervenţie în salvarea cetăţenilor afectaţi de catastrofe şi sprijinirea populaţiei sinistrate.

Totodată, pe întreg mapamondul, ziua de 1 martie reprezintă ”Ziua Internaţională a Protecţiei Civile” conform unei rezoluţii ONU din 1972. În acest moment, la nivelul NATO şi al UE se pun bazele înfiinţării, dotării şi operaţionalizării unor module de protecţie civilă, unităţi cu specializări şi misiuni diferite şi complexe, capacitate de manevră ridicată, autonomie mare în funcţionare şi timp de răspuns adecvat. 

Aceste module vor fi întrebuinţate la solicitarea statelor membre, pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre majore ce afectează populaţia, teritoriul sau mediul acestora.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite