Poluare cu reziduuri petroliere, la Râmnicu Sărat. Garda de Mediu a dispus măsuri de urgenţă pentru prevenirea contaminării solului şi apei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fisură aparută la rezervorul fostei rafinării Venus Oilreg din Râmnicu Sărat a provocat o deversare de peste 200 de tone de produse petroliere. Deranjaţi de mirosul emanat de reziduuri, locuitorii din cartierul Costieni au sesizat autorităţile. Garda de Mediu a demarat o anchetă, pentru a stabili dacă plouarea a fost una accidentală sau intenţionată.

În urmă cu câteva zile, la rezervorul unei rafinării din cartierul râmnicean Costieni s-a produs o fisură. Peste 200 de tone de produse petroliere s-au scurs pe o suprafaţă mare din curtea societăţii aflate în faliment din 2014. Locuitorii din zonă au început să simtă mirosul emanat de reziduuri şi au anunţat autorităţile.

„Începând de sâmbătă am simţit un miros de petrol, iar ieri a fost cel mai rău. Toţi vecinii pot confirma. Totul a început în momentul în care s-a tăiat un bazin. Nu se poate respira. Abia pot aerisi noaptea, câte puţin”, a declarat Gheorghe Tănase, vecin al societăţii Venus Oilreg.

Problema a apărut la unul dintre cele şapte rezervoare aflate în incinta rafinăriei Venus Oilreg. Societatea este administrată de un lichidator judiciar care are în proprietate toate bunurile imobile, însă produsul petrolier din rezervoare aparţine unei alte firme. După o cercetare la faţa locului, Garda de Mediu a dispus măsuri de urgenţă pentru colectarea cantităţii deversate.

„Aceste scurgeri erau pe o suprafaţă destul de mare în incinta societăţii, pe o suprafaţă de o mie de metri pătraţi, dar erau în căminele sau canalul betonat ce înconjoară platforma pe care sunt amplasate rezervoarele metalice. S-a impus în ziua de 11 septembrie luarea măsurilor de urgenţă privind efectuarea unui dig de protecţie ca aceste substanţe sau reziduuri petroliere să nu ajungă în reţeaua municipală de apă stradală, ce aparţine municipalităţii Râmnicu Sărat şi nici în reţeaua interioară şi să se evite solul, cât şi vidanjarea acestui reziduu şi transvazarea lui în alt rezervor. În ziua de 13 septembrie o cantitate de 80 de tone a fost recuperată”, a declarat Carmen Ichim, şefa Gărzii de Mediu Buzău.

Pericol de poluare există în continuare. Din cauza situaţiei juridice a rafinăriei, nicio firmă nu s-a mai ocupat de întreţinerea rezervoarelor ce ar fi trebuit golite o dată la un an, dar şi verificate dacă prezintă probleme care ar putea conduce la deversări accidentale. La mijloc este implicat şi ANAF-ul, cel care a pus sechestru pe produsele petroliere.

După primele măsuri impuse, responsabilii de la Garda de Mediu nu au aplicat amenzi, având în vedere că, deocamdată, cazul este încadrat ca poluare accidentală. O expertiză efectuată de specialişti va scoate la iveală dacă fisura a fost provocată de cineva sau dacă a fost cauzată de gradul avansat de uzură a rezervorului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite