Percheziţii sub coordonarea IGPR la Spitalul de Neuropsihiatrie din Săpoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi medici de la spitale de neuropsihiatrie din ţară sunt bănuiţi că ar fi testat medicamente pe pacienţi fără ca să le fi adus la cunoştinţă acest lucru. La Buzău, vizat este spitalul de la Săpoca, de unde anchetatorii ridică mai multe documente.

Anchetatorii spun că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar ar fi derulat  studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, pentru ca anumite medicamente să poată fi introduse pe piaţă. 

La Buzău, descinderile au fost la Spitalul Săpoca. Poliţiştii de la Economic au luat la verificat dosarele pacienţilor implicaţi în studiile clinice pentru două medicamente. Studiile au fost aprobate de conducerea spitalului pentru anul trecut după ce consiliul etic al unităţii spitaliceşti si-a dat acordul.  În vizor se află medicii Monica Moşescu, Alina Rotaru şi Violeta Ungureanu.

Avizul consiliului, spun directorii spitalului Săpoca, a venit după ce organismul a constatat că sunt respectate drepturile pacienţilor. Managerul spitalului spune însă că pentru anul acesta nu şi-a mai dat avizul deaorece i s-au părut evazive informaţiile privind numărul de pacienţi din experiment. 

”Medicii s-ar putea să aibă cabinetele lor particulare unde să facă testele astea… în spital eu nici nu am cum, el are cabinetul lui, ştiţi ca e doctrina asta, e singur acolo cu pacientul dar nu cred ca le-a făcut în spital. Eu ştiu doar că s-a făcut un referat, că au anexat toate aprobările astea, toate avizele venite de la fel de fel de comisii şi în referatul respectiv are o aprobare a directorului medical  sau o propunere de aprobare şi eu v-am spus le-am aprobat pentru anul trecut, anul ăsta ştiu sigur că nu le-am aprobat pentru că nu ştiam,  nu avem o garanţie că se întâmplă acolo. Nu am avut eu încredere pe linia asta şi mi s-a părut suspicios că nu cunoşteam bolnavii. Eu nu cred că anul acesta a mai făcut aşa ceva, aşa cred pentru că ne având aprobarea mea, nu avea voie”, a declarat Dumitru Popescu, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca.

Directorul medical al spitalului Săpoca le ia apărarea psihiatrilor din subordine pe care anchetatorii îi suspicionează că ar fi falsificat rezultatele studiilor clinice pentru a obţine fonduri suplimentare.

”Nu cred că îşi permite cineva să introducă într-un studiu clinic un pacient fără consimţământul acestuia. Sunt convinsă că aşa cum sunt metodologiile create, pacienţii ştiau foarte bine despre ce este vorba. Medicii primesc bani pentru aceste studii clinice. În calitate de investigatori ei sunt plătiţi de firma respectivă. Aceste studii reprezintă diverse modalităţi, sunt medicamente despre care nu se ştie exact ce substanţă activă conţin, care sunt date pacienţilor şi sunt urmărite reacţiile acestora, cum evoluează simptomatologia sau sunt medicamente cunoscute care în asociere cu medicamentele pentru bolnavi psihici pot îmbunătăţi acţiunea acestora. Se recurge la aceste studii că să garanteze ori eficientă unor medicamente sau să apară noi medicamente, la apariţia unui nou medicamente este nevoie de un astfel de studiu. Aceste studii se fac numai pe persoane cu discernământ pentru că aceste persoane nu sunt incluse în studii numai după ce semnează un consimţământ”, a declarat Viorica Mihalaşcu, directorul medical al Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca.

Psihiatrii care fac studiile clinice sunt remunerati de firmele de medicamente care urmăresc testarea produselor. Metodologia acestor studii impune ca rezultatele în urma administrării medicamentelor să fie transmise firmei care plăteşte studiul, nu însă şi conducerii unităţii medicale. Din această cauză managerul nu cunoaste stadiul derulării studiului şi nici rezultatele.  

26 de percheziţii au loc marţi la cabinetele unor medici suspectaţi de fapte de corupţie, urmând să fie ridicate mai multe înscrisuri şi probe de la 31 de spitale din ţară. În acest caz, cadrele medicale sunt suspectate de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale.

De asemenea, sunt ridicate înscrisuri şi probe de la 31 de unităţi sanitare aflate pe raza judeţelor Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea. 

Citiţi mai mult AICI.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite