Locuinţa mea de vară e la ţară. Cum au ajuns orăşenii să migreze în sate, unde-şi cumpără case ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Una dintre soluţiile de a scăpa de dogoarea asfaltului, chiar şi temporar, este migrarea de la oraş la sat, în locuinţe bătrâneşti, care pot fi cumpărate cu sume decente. Nici renovarea lor nu necesită investiţii foarte mari, deoarece se face cu materiale tradiţionale şi forţă de muncă locală.

În ultimii ani, repopularea satelor cu orăşeni sătui de caniculă şi poluare a devenit un adevărat fenomen mai ales în zona dealului Istriţa, din judeţul Buzău. La Bădeni, sat aflat aproape de culmea dealului Istriţa, nicio casă bătrânească nu mai este disponibilă.

Pe ultima au cumpărat-o soţii Lupu, din oraşul Buzău, care şi-au propus să o renoveze în următoarele luni şi să o transforme în locuinţă sezonieră. 

De fapt, Aurel Lupu a răscumpărat casa care a aparţinut străbunicilor săi şi trage tare pentru a o face din nou locuibilă.

„Am găsit în beci nişte capete de pat foarte vechi, pe care vreau să le restaurez şi să le păstrez. Scrie pe ele că sunt din 1903. Casa e şi mai bătrână”, ne spune Aurel, noul proprietar al imobilului vechi de la sfârşitul anilor 1900.

De când s-au apucat de refacerea locuinţei, soţii Aurel şi Flori vin frecvent la curte, unde găsesc liniştea, răcoarea şi aerul curat care le lipsesc atunci când serviciul îi obligă să locuiască în apartamentul din Buzău.

„Într-adevăr, fiind zonă de deal adie vântul tot timpul. E un alt aer faţă de oraş”, ne spune Flori Lupu, proprietar.

Foto I. Bunilă

buzaucasetara

Casa în stil muntenesc a familiei Lupu, cu prispă, beci şi fundaţie din piatră, este construită din materiale care se găsesc şi acum în zonă. De aceea, renovarea ei nu este extrem de costisitoare, mai ales dacă lucrările sunt făcute cu meseriaşi din rândul localnicilor.

„Cu balegă de animale şi pământ vrem să o refacem. Cu materialele pe care le avem şi cu multă răbdare se rezolvă să aducem cât mai mult la ce a fost odată această casă frumoasă”, declară Pompiliu Marin, meşter din Bădeni.

La Bădeni, în ultimii doi ani, mai bine de zece case bătrâneşti au fost cumpărate şi renovate de orăşeni. Ele au devenit case de vacanţă, în care proprietarii lor se refugiază la sfârşit de săptămână sau în concedii.

Foto I. Bunilă

buzaucasetara

Ca soţii Lupu, orăşeni care decid să lase confortul din Bucureşti, Buzău sau alte centre urbane, pentru traiul într-o gospodărie de la ţară, sunt din ce în ce mai mulţi.

Îi găsim chiar şi în comuna Cozieni, satul Pietraru, unde este o comunitate izolată şi îmbătrânită. Într-o casă construită cu peste o sută de ani în urmă şi abandonată de peste două decenii este iar viaţă de patru luni încoace.

„Am venit, văzut, plăcut şi cumpărat. A fost atracţia aceea ca atunci când te îndrăgosteşti. Noi am vrut o viaţă simplă, din foarte multe puncte de vedere”, ne mărturiseşte Steluţa David, noul proprietar al imobilului din Pietraru.

Foto I. Bunilă

buzaucasetara

Casa a fost cumpărată de un cuplu de brăileni cu mai puţin de cinci mii de euro, ca să le fie cămin pentru tot restul vieţii. Pe Steluţa şi Costin, noii proprietari, i-am găsit pe prispă, bucurându-se într-o linişte binefăcătoare de traiul simplu descoperit în Munţii Buzăului. 

 „Am învăţat să fac dulceaţă, să fac siropuri naturale, pentru sănătate. Aici, timpul se opreşte în loc, faci toate cu calm şi în acelaşi timp cu respect faţă de natură”, spune Steluţa.

Foto I. Bunilă

buzaucase

Case bătrâneşti, părăsite de foştii lor proprietari, sunt cu sutele în zona de munte a judeţului Buzău. Pot fi cumpărate cu sume ce pornesc de la 2.000 de euro. În Lopătari, frecvent vin persoane din afara comunei să caute case vechi de vânzare sau terenuri pe care să-şi ridice locuinţe.

„Chiar săptămâna trecută au venit doi tineri să întrebe cum pot cumpăra gospodării vechi. Sunt numeroase astfel de cereri, însă în multe cazuri tranzacţiile sunt îngreunate de actele de proprietate neclare, de moşteniri neîncheiate. Sunt căutate în primul rând satele cu accesibilitate uşoară, cu infrastructură bună”, declară Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari. 

Valoarea unui imobil vechi este dată de stadiul degradării, de confortul asigurat, terenul din jur şi accesibilitate. Cele mai scumpe astfel de gospodării se găsesc în apropierea oraşelor, unde sunt drumuri asfaltate, utilităţi şi peisaje unice.

Cei interesaţi să cumpere şi să restaureze vechi locuinţe pot descărca gratuit un ghid al caselor din Subcarpaţii de Curbură, oferit de asociaţia care administrează Geoparcul Ţinutul Buzăului.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune    

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite