Incendiu puternic, în jurul bisericii de lângă Fântâna Tămăduirii, din Smeeni VIDEO
0Flăcări uriaşe au făcut scrum, miercuri seară, stufărişul şi vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de peste 15 hectare de teren, între localităţile buzoiene Maxenu şi Smeeni. Focul s-a întins rapid, înteţit de vântul care sufla în rafale, ameninţând biserica de lângă Fântâna Tămăduirii, din Smeeni.
Potrivit martorilor, incendiul a izbucnit după lăsarea serii.
Pompierii din Smeeni şi echipaje de la ISU Buzău au intervenit cu mai multe autospeciale de stingere, pentru a ţine focul departe de lăcaşul de cult aflat la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Buzău.
Focul s-a extins rapid şi a pârjolit stufărişul şi vegetaţia uscată de pe marginea drumului judeţean 203D, ajungând la mai puţin de 50 de metri distanţă de biserica şi anexele acesteia.
Intervenţia a durat mai bine de o oră, salvatorii reuşind să ţină văpaia departe de lăcaşul ridicat în zona care, în trecut, aduna mii de pelerini în căutarea miracolului vindecării. Incendiul a fost localizat la timp, spun pompierii, chiar înainte ca vântul să crească în intensitate.
Bătrânii satului spun că, în urmă cu zeci de ani, aici a existat doar un loc împrejmuit în jurul unui tub de fântână, iar apa din izvor vindeca numeroase boli grave. Presa naţională scria în 1926 că poate vindeca orice boală.
Cunoscut ca izvorul tămăduitor de la Smeeni, fenomenul mistic a fost ponderat de autorităţile din perioada interbelică, apoi de comunişti. A fost redescoperit imediat după Revoluţia din ‘89, însă nu pentru mult timp.
În fiecare an, în prima vineri după Paşte, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii, sute de creştini din zona Bărăganului buzoian se strâng în jurul bisericii de lângă Fântâna Tămăduirii din Smeeni, pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma mică.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO