Evaluatori din Grecia şi Olanda decid dacă România va avea încă un geoparc UNESCO, alături de „Ţara Haţegului”
0Astăzi începe evaluarea în urma căreia ”Ţinutul Buzăului/Buzău Land” ar putea deveni Geoparc Global UNESCO din ţara noastră, al doilea după ”Ţara Haţegului”. Un răspuns final va veni în primăvara anului 2022, mai exact în luna mai.
Miercuri începe una dintre cele mai importante etape din procedura de recunoaştere a ”Ţinutului Buzăului” ca Geoparc Global UNESCO. Această zonă se întinde pe 1.036 kilometri pătraţi şi urmează să fie evaluată de o echipă de experţi ai organizaţiei internaţionale.
Doi evaluatori UNESCO, recunoscuţi ca fiind extrem de riguroşi, Ilias Valiakos (Geoparcul Insula Lesvos, Grecia) şi Margaretha Roelfs (Geoparcul Hondsrug, Olanda) vor străbate, în perioada 15-19 septembrie, ”Ţinutul Buzăului”, vor vizita toate obiectivele importante şi le vor evalua în funcţie de 101 criterii care trebuie să fie îndeplinite pentru recunoaşterea zonei ca Geoparc UNESCO.
Experţii vor ajunge în toate cele 18 localităţi care constituie Ţinutul, vor lua pulsul comunităţii locale, având întrevederi cu primarii, cu antreprenorii, localnicii şi cu profesorii din zona Buzăului.
Ilias Valiakos (Geoparcul Insula Lesvos, Grecia) este evaluatorul UNESCO cu cele mai multe misiuni de validare şi unul dintre cei mai experimentaţi evaluatori de Geoparcuri, în vreme ce Margaretha Roelfs (Geoparcul Hondsrug, Olanda) provine din singurul Geoparc Global UNESCO din Olanda.
Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi sunt renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului ce vor fi evaluate, în următoarele zile, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei.
Pentru a obţine statutul de Geoparc Global, ”Ţinutul Buzăului” trebuie să bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate de specialişti.
După aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România, specialiştii vor transmite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris, Franţa. Acesta din urma va analiza raportul, împreună cu celelalte două rapoarte întocmite de o comisie UNESCO şi de o comisie a Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Geologice (IUGS), pe baza dosarului transmis de Asociaţia ”Ţinutul Buzăului”, în 2020.
Ulterior, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către boardul Georparcurilor UNESCO, ce se întruneşte în fiecare an, în luna mai. În urma voturilor obţinute, se va comunica decizia finală.
Vizita experţilor reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare a proiectului, în urma căreia proiectul poate primi acceptul statutului de Geoparc, o amânare a titlului, situaţie în care se vor primi instrucţiuni clare pentru rectificare, urmând ca în decurs de un an, doi, să le implementeze şi să le trimită spre analiză către UNESCO, sau respingerea definitivă a acestuia.
De asemenea, în cazul unui rezultat favorabil, odată obţinut, titlul va trebui menţinut, astfel că, la fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat şi revalidat de către doi specialişti internaţionali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităţilor.
Pentru ca ”Ţinutul Buzăului” să poată funcţiona ca Geoparc UNESCO, el va avea un buget multianual. O parte din acest buget va fi asigurată de Consiliul Judeţean Buzău, iar cealaltă parte, din fondurile Asociaţiei ”Ţinutul Buzăului”.
La bugetul Geoparcului se vor adăuga sponsorizări, donaţii, redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe salariu şi veniturile realizate din vânzarea produselor marca ţinutul Buzăului. Oricine va putea contribui la susţinerea şi promovarea Geoparcului, redirecţionând cei 3,5% către Asociaţia ”Ţinutul Buzăului” sau comandând din magazinul online.
Vă mai recomandăm şi:
FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii